Nejnovější články » Filmové novinky

Das Filmfest se při oslavách desátých narozenin předvedl

26.10.2015,

Pětidenní nálož průřezu žánrů německých, rakouských či švýcarských filmů zažila tento týden pražská kina Lucerna, Atlas a Ponrepo. Lahůdkou pátečního večera se staly tři bloky krátkých filmů „Shorts“, ve kterých byla představena hraná i animovaná tvorba mladé generace filmařů. Krev v žilách tuhla při filmu o genocidě Arménů Šrám a horor byl dokonán na samý závěr festivalu - ve třicet let starém snímku Oheň v horách.

V bloku Shorts I zaujal zejména snímek Forever Over německého režiséra Erika Schmitta. V pouhých 13 minutách je vyprávěn poetický příběh Miy a Tima, kteří se ve vztahu podivně „zasekli“. Rozhodnou se zahrát si hru, ve které si plní všechna svá stará přání, o kterých jejich protějšek neměl ani tušení. Jejich rozpoložení se sice oživí, ale když dojde na trojku s půvabnou Innes, v Mie se něco nenávratně zlomí…

Snímek Tilla Nowaka Disonance, pozoruhodný mix live action a 3D animace o šíleném pianistovi, jde až na hranice lidské fantazie. Z obyčejného nádraží se během čtvrt hodiny stopáže přesouváme do snového světa, kde je klavír zatočený do rychle ubíhajícího kola. Z pohádkové story připomínající diagnózu psychické poruchy se vám zatočí hlava.

Třetí z devítky krátkých filmů To jsme tedy měli (David M. Lorenz) útočí na pokryteckou morálku solidarity, která nejde dále než na práh vlastního luxusního bytu. Partnerská dvojice je zničehonic konfrontována s žádostí umrzajícího člověka o trochu tepla. Blahosklonný úsměv však ztuhne stejně, jako se ve sluchátku náhle rozhostí nepříjemné ticho.

Šrám

V Turecku dodnes tabuizované téma arménské genocidy si zvolil pro svůj nový snímek režisér Fatih Akin, potomek tureckých imigrantů do Německa. Sleduje putování arménského kováře Nazareta (Tahar Rahim), který jako zázrakem přežil vyvraždění celé své rodiny v syrské poušti roku 1915. Když se navíc po skončení války dozví, že jeho dvojčata stále žijí, vydává se je hledat stůj co stůj.

Silný příběh s množstvím krutých scén sice působí ke konci trochu nastavovaně, ale na druhu stranu umožňuje nahlédnout komplikovanost situace, kdy v poválečném zmatku není možné zjistit, kde a zda vůbec žijí vaši příbuzní. Nazaret putuje nejprve na Kubu, aby se pak trmácel v pašerácké lodi s rumem do Států. Ani tam ale zprvu nenalézá ty, které hledá – své dvě dcery na prahu dospělosti. Podmanivá kamera Rainera Klausmanna pozve diváky do nikde nekončící vyprahlé krajiny písku, ze které vysychá v krku i aleppských lázní v dobách, kdy toto město poskytovalo ochranu prchajícím.

Oheň v horách

Film Frediho Murera z roku 1985 sleduje život čtyřčlenné rodiny žijící izolovaně ve švýcarských horách. „Nedostatek příležitostí“ donutí sourozence Belly (Johanna Lier) a bezejmenného hluchého chlapce (Thomas Neck) k intimnímu sblížení, které nese tragické následky. Lze si ovšem být vůbec jejich sourozenectvím jist?! Snímek mapující na povrch denní rutinu malého hospodářství na úpatí hor má propracovanou psychologii postav, překypuje napětím, očekáváním a otázkami po pravé povaze rodinných vztahů. Jen konec je trochu...tragikomický. Ale spíš komický.