Stážista: podmanivá komedie s elegánem v hlavní roli

Stážista: podmanivá komedie s elegánem v hlavní roli80%

Přemýšleli jste někdy nad tím, co budete jednou dělat v důchodu? Že to vlastně musí být až na chvíle radosti, spojené s návštěvou vlastních vnoučat, příšerná nuda? Robert de Niro vám ve svém posledním snímku předvede opak! A to po způsobu starého gentlemana, který se rozhodne se stařeckou nudou zatočit velmi milým a originálním způsobem!

Nic neběží rychleji než léta.“ Tak pravil jeden z největších římských klasiků, Ovidius, před stovkami let, o pravdivosti jeho slov však nemusíme pochybovat ani v současnosti. Své o tom ví i sedmdesátiletý Ben Whittaker (Rober De Niro), který zjišťuje, že důchod pro něj není časem odpočinku ale nekonečné nudy.

Když proto jednoho dne náhodou objeví inzerát, podle kterého přijmou v módní společnosti About the Fit stážisty nad 65 let, neváhá ani vteřinu a rozhodne se jednat. Znovu nahodí svůj nejlepší oblek, přihlásí se do konkurzu a s velkým úspěchem absolvuje pracovní pohovor. Stejně to ale nebude mít jednoduché. Jeho nadřízené, nadané, avšak poněkud prostořeké Jules Ostin (Anne Hathaway), se totiž nábor stážistů v pokročilém věku příliš nezamlouvá, což také neváhá dát bez okolků najevo. S postupem času však ona i mnozí její kolegové zjišťují, že právě Ben je člověkem, kterého čas od času tolik potřebují – někoho, kdo jím bude dobrým přítelem i spolehlivým rádcem ve chvílích, kdy oni sami na neočekávané životní okamžiky ještě nestačí.

Lidská zkušenost nestárne

Stážista je nejnovějším počinem z dílny Nancy Meyers, která se možná neproslavila vysokou mírou originality, zato však zaslouží uznání pro působivé vykreslování lidských vztahů. Komedie, u níž se zřejmě nebude celé dvě hodiny popadat smíchy za břicho, za to z ní však sálá přátelská atmosféra, přestože ukazuje i křehkost a složitost lidských vztahů. Jemný a citlivý De Niro, který sám sebe vnímá v mnohem mladším kolektivu jako „staršího strejdu“, si dokáže získat u diváka přízeň stejně snadno jako u svých nových kolegů. A to nejen znalostí etikety nebo pro své mnohaleté pracovní zkušenosti. Zapomenout nesmíme ani na Annu Hathaway, které sice tvůrci nabídli roli teprve po odstoupení R. Witherspoonové, to se však nakonec ukázalo jako výborný nápad. Kromě ústřední dvojky je však i zbytkové osazení velmi zdařilé, od manžela samotné Jules, otce na plný úvazek Matta (Anders Holm), až po její pracovní tým, z nichž někteří snad jen brečí na plátně častěji, než by možná bylo nutné. Nástrahy života ale dokáží i dospělého člověka pořádně potrápit a na celkovém dojmu to filmu naštěstí příliš neubírá.

V samotném ději se (až na jednu výjimku) větších zvratů nedočkáme, přesto jeho tvůrci kombinují známé prvky neotřelým způsobem a na plátna kin k nám tak přichází velmi příjemná a oddechovaná podívaná, která rozhodně stojí za zhlédnutí. A v případě soundtracku, jenž tentokrát vznikl pod vedením Theodora Shapira, i za slyšení. I díky němu film (i přes svou délku) vcelku rychle ubíhá, aniž by se ke konci měnil jen v duchaprázdnou zábavu. Pokud tedy váháte, na co se v nejbližších dnech se svými polovičkami nebo přáteli do kina vydat, Stážista je snímkem, který za úvahu určitě stojí!

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Stážista

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!