Dokonalý šéf: hollywoodský Ramsay vaří převážně z vody

Dokonalý šéf: hollywoodský Ramsay vaří převážně z vody60%

Cooperovu kulinářskému comebacku sluší obsazení, ale chybí větší ambice zaujmout.

Jeden velký sen a dost ostré lokty. Kolik je potřeba k dosažení nejvyšších životních přání za vůně crème brûlée a třeskotu příborů? Hrdina ve filmu Johna Wellse představuje typický příklad dostatečně motivovaného muže ve středním věku, který se vrací na svůj osobní Olymp. Z pozice diváka se ale neobyčejný příběh kuchařské superstar stane fádním, pokud nenabídne nějaký malý zákusek navíc.

Adam Jones (Bradley Cooper) sešel z cesty. Ve vysoce ceněné pozici jednoho z nejlepších šéfkuchařů v Paříži podlehl městskému opojení v čele s řadou omamných látek. Po svém odrazu ze dna se vrací na výsluní do Londýna s touhou získat svou vytouženou třetí hvězdu.

Právě slavná trofej každého šéfkuchaře snímku udává cestu a zároveň ho brzdí. Michelinské hvězdy, které každoročně uděluje ve svém průvodci stejnojmenná francouzská firma, dostávají ty nejlepší podniky po celém světě. Jones v minulosti získal hvězdy dvě - nyní touží tuto metu překonat. Už od úvodní scény sledujeme jeho návrat a přímočarou cestu za jediným cílem. To ale představuje největší problém. Zatímco divák si přeje vidět víc z minulosti hlavní postavy, Cooperův Jones zůstává povrchním otrokářem, který svou zarputilostí a šikanou v kuchyni chodí přes mrtvoly. Srovnání se slavným Gordonem Ramsaym zmíněné v titulku je tedy nasnadě. Jeho drogové úlety, zhrzené přítelkyně a zrazení přátelé se mu sice bumerangově vrací v době největšího úsilí, ale každý jeho životní omyl dostane pouze nástin a potom je nemilosrdně upozaděn.

Film má slušné tempo, ale z předem vytyčené cesty téměř nesjíždí. Cooperův charakter sice zdůrazňuje, že nic není větším vítězstvím než host v ubíjející touze po jídle v jeho podniku, ale v porovnání s důrazem na jeho skutečný cíl to zní jako prázdná fráze. Dokonalý šéf si tak s puntíčkářskou přesností jde pro svoji hvězdu. V momentě, kdy se objevuje skutečná překážka, je publikum po pár okamžicích vráceno do té černobílé reality bez originální chuti.

I přes všechna negativa je ale film překvapivě koukatelný. Zajímavé vedlejší obsazení, ve kterém nechybí v malých cameo rolích například Emma Thompson nebo Uma Thurman film příjemně osvěžuje. Ústřední dvojice Bradley Cooper a Sienna Miller je sympatická i ve vypjatějších situacích. Celý ansábl poté doplňuje Daniel Brühl a Omar Sy, kteří si tentorkát poradí i bez formulí a invalidních vozíků.

Jak už originální název filmu (Burnt) napovídá, je něco lehce připáleného na tomto kuchařském díle. Ale stejně jako někdo to rád horké, tak leckdo snese pár nedostatků a příjemně si u filmu odpočine, což je jisté. Jen ať nečeká tříhvězdičkovou luxusní restauraci, spíš lepší hospodu, kde se solidně nají.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Dokonalý šéf

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!