Desátý ročník festivalu Das Filmfest chystá velkorysé filmové hody

Desátý ročník festivalu Das Filmfest chystá velkorysé filmové hody 

Pro milovníka německého (a také rakouského či švýcarského) filmu bude určitě potěšující zprávou, že nový ročník festivalu Das Filmest již klepe na dveře. Jubilejní desátá edice má pro nás přichystánu nadílku nejinak než velkorysou.

Zajímavostí letošního ročníku je sekce TOP 10, ve které se představí legendy německy mluvené kinematografie včetně klenotu filmových archivů – jednoho z prvních německých zvukových filmů Vrah mezi námi v režii Fritze Langa. Tato sekce nabídne i našemu publiku dobře známé Funny Games od Michaela Hannekeho, ale také snímek slavné rakouské režisérky Barbary Albert Severní město z roku 1999. Děj filmu se odehrává ve Vídni a spojuje pětici lidí odlišného původu, kteří na krátkou dobu sdílí své životy. Snímek, který se dotýká citlivého tématu války v bývalé Jugoslávii, byl prvním rakouským filmem, jenž se dostal do hlavní soutěže filmového festivalu v Benátkách. 

V rámci pravidelné a pravidelně oblíbené sekci Das Filmfest Spezial si nenechte ujít snímek Šrám, ve kterém režisér tureckého původu, cenami ověnčený Fatih Akin, nabourává tabu a zaměřuje se na téma, o kterém se v jeho rodné zemi nemluví nahlas. Film Šrám totiž pojednává o arménské genocidě v Turecku a je velice odvážným završením Akinovy trilogie o lásce, smrti a ďáblu.

Tematická sekce letošního ročníku nese název Terra incognita neboli „země neznámá“, v níž najdete snímky s jedním společným jmenovatelem – jsou to příběhy o nových, nezažitých a nepoznaných situacích. Tak například zahajovací film má přímo všeříkající název – Když jsme snili. Nejnovější počin oblíbeného režiséra Andreasa Dresena je pojednáním o pocitu nově nabyté svobody. Odehrává se totiž v Lipsku počátkem 90. let a skvěle zachycuje ducha té doby, kdy se všechny cesty zdály otevřené a neexistovaly žádné zábrany k vysněné budoucnosti.

Na dva z pěti představitelů ústředních postav se můžete těšit 21. října na slavnostním zahájení Das Filmfestu v Praze. Dalším zajímavým snímkem je Freistatt pojmenovaný dle slavného církevního ústavu v západním Německu. Píše se léto roku 1968 a mladý Wolfgang je na popud nového nevlastního otce poslán do tohoto výchovného zařízení. Ačkoliv ve Freistattu vládne přísná hierarchie a utlačování, rebel tělem a duší Wolfgang je rozhodnut za svou svobodu bojovat. Na toto téma vznikly u našich západních sousedů loni dva snímky, což jenom dokazuje, že téma výchovných ústavů je v Německu velmi výrazné, ovšem nedostatečně zpracované.

V rámci dokumentární sekci Die Doku rozhodně doporučujeme film B-Movie: Zvuk a rozkoše Západního Berlína 1979-1989, jenž vás přenese pro změnu do Německa východního. Autorem je britský novinář, který se zcela odevzdal nově vznikající berlínské hudební scéně. Výsledkem je snímek, jenž je svérázným vyjádřením lásky k době, ze které pramení genius loci moderního Berlína. Ve filmu vás čeká několik překvapení včetně účasti známých postav hudebního světa – namátkou zmíním Nica Cavea nebo skupinu Die Toten Hosen.

Zajímavým tipem z této sekce je i rakouský dokument Mobilizace snů, který sleduje propojení našich životů novými technologiemi. Režisérské trio odhaluje touhy a obavy dnešního silně digitalizovaného světa, a to s pomocí vzácného a z velké části nezveřejněného archivního materiálu. Třešničkou na dortu tohoto snímku je to, že jako vypravěčka byla přizvána samotná Tilda Swinton. Švýcarsko je v této sekci zastoupeno, jako vždy, hojným počtem filmů. Za nás můžeme doporučit dokument Přímá demokracie, který líčí typicky švýcarský politický nástroj se všemi jeho výhodami a nástrahami. Politický podtext filmu je zde podán vtipnou ironickou formou přístupnou všem divákům nezávislé na věku či vzdělání.

Švýcarsko bude na festivalu zastoupeno celou řadou snímků i v dalších kategoriích. Například v sekci Top 10 si budete moci připomenout klenot švýcarské kinematografie Oheň v horách. Režisér Fredi M. Murer osobně přijede představit film do Prahy, kam přiveze novou digitalizovanou verzi snímku. Dle slov Jany Kuhnové ze švýcarského velvyslanectví v ČR, svým obsahem může tento film být přirovnán k hororu nebo řecké tragédii.

V sekci Terra Incognita Švýcarsko reprezentují 2 filmy. Dora aneb sexuální neurózy našich rodičů – velmi odvážný snímek mladé režisérky Stiny Werenfels, jenž bez jakýchkoliv zábran líčí život mentálně postižené Dory objevující vlastní sexualitu. Paralelně se vyvíjí příběh jejich rodičů, kteří jsou konfrontováni s dceřiným dospíváním. V prvotině režisérky Claudie Lorenzové Pod kůži je podobným způsobem pojatá konfrontace jednoho manželského páru, ve němž manžel začíná být stále více přitahován muži. V sekci Das Filmfest Spezial Švýcarsko reprezentuje snímek Válka, který byl úspěšně uveden na letošním karlovarském festivalu. Jedná se o další film z prostředí nápravného zařízené pro mladistvé. Civilně pojatý snímek konfrontující svět mladých s životem dospělých zaujme sílou, přímočarosti a autenticitou.

Letos v rámci Das Filmfestu nebude chybět ani oblíbená sekce krátkometrážních filmů pod názvem 300’. Noci krátkých filmů bude standardně zasvěcen pátek, kde si můžete vybrat ze tří bloků kraťasů. Prostřední blok obzvlášť stojí za vypíchnutí – v jeho rámci totiž budou uvedeny snímky, jejichž tvůrci letos vyhráli studentské Oscary.

Hlavním lákadlem letošního ročníku je ale rozhodně uvedení němého filmu Upír z Nosferatu z roku 1921. Tento film bude promítnut za doprovodu živé hudby, kterou pro tuto příležitost zkomponoval skladatel Jan Rybář. Ve vybraných pasážích se k hudbě přidá i zpěv ženského sboru. Téma "upírů" bude rozvinuto i v dalším filmu, ale tentokrát poněkud odlehčeně - řeč je o divácky úspěšné komorní komedii Upír na pohovce ze sekce Das Filmfest Spezial.

Specialitou 10. ročníku festivalu je také to, že se letos promítací místa rozšiřují na západ, a sice do Plzně. Doprovodný program festivalu se odehraje v pražském kině Ponrepo. Vstupenky již jsou v prodeji na pokladnách partnerských kin za obvyklou cenu 100kč. V pondělí a úterý 19. a 20. října navíc můžete soutěžit o lístky na projekce snímků Jsme mladí, jsme silní a Když jsme snili na Facebookové stránce Das Filmfestu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Upír na pohovceŠrám
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!