Muzikálová Mamma Mia představuje nové tváře

Muzikálová Mamma Mia představuje nové tváře70%

Populární muzikál s hudbou švédského popového fenoménu se vrátil na jeviště Kongresového centra. Roli Tanyi si v prvním říjnovém představení zahrála premiérově Adéla Gondíková.

Muzikál s hity skupiny ABBA úspěšně odstartoval svou druhou sezónu na české divadelní scéně. Měsíc říjen se navíc nese ve znamení velkých premiér. Svoje první představení odehraje například Helena Vondráčková nebo David Gránský. Druhý podzimní pátek se na jevišti poprvé objevila česká herečka Adéla Gondíková, která si zahrála výstřední milionářku Tanyu.

Pro Gondíkovou, která poprvé na divadelních prknech tančila i zpívala zároveň, znamenala příprava na muzikál tvrdé tři měsíce zkoušek. Společně s Olgou Lounovou ztvárnila dvojici nejlepších kamarádek muzikálové matky Donny v podání Daniely Šinkorové. Od herečky, která je široké veřejnosti nejvíc známá jako moderátorka pořadů pro kutily, se čekal velký přínos komediální stránce show - pochopitelně skloubený s uspokojivým zpěvem a tanečními čísly. A Gondíková nezklamala. Komediální talent, který se do role Tanyi skvěle hodí, dokázala využít naplno. Svými hereckými okamžiky - i když neměla tolik prostoru - mnohokrát rozesmála publikum a oživila tak představení, které si logicky nejvíc zakládá na precizní hudební složce. V ní Gondíková nevyniká, ale technickým, čistým zpěvem rozhodně nesnižuje pěveckou úroveň a vzhledem k povaze své role působí paradoxně mnohem přirozeněji. 

Nejlepší pěvecký výkon předvedla Petra Vraspírová, která v roli Sophie excelovala a i sympatickým hereckým projevem se jeví jako nejlepší volba z daných alternací. Tradičně dobrý zpěv obstarali i Pavel Vítek a Petr Kolář. Hlavní role v podání Daniely Šinkorové místy trochu ztrácela dech, ale i tak se na hlasovém projevu nenašel jediný falešný tón.

Právě perfektní hudební provedení je velkým tahákem celého muzikálu. Ani jeden z účinkujících pěvecky nepropadl. Choreografie tanečníků je nápaditá a company působí jako jedno, rytmicky přesné těleso (na rozdíl od jiných českých muzikálů, kde tato stránka značně pokulhává).

Ačkoliv je Mamma Mia dobrým vzorkem domácí muzikálové scény, musíme připustit, že cílí na specifickou cílovou skupinu. Velmi komerční produkce hledá publikum, které touží po přímočaré, jednoduché zábavě. Zážitek na celý život si zcela jistě neodnesete a tvůrci na to zřejmě ani nesázejí.

Milovníci skupiny ABBA si přijdou na své pouze z poloviny. Krásné melodie švédské skupiny jsou nestárnoucí, ale český text bohužel dle očekávání celý dojem degraduje. Překladatelům není možné upřít snahu, ale některé věci zkrátka přeložit nelze. Závěrečným přídavkem Waterloo v anglickém originále jakoby tvůrci symbolicky vzkázali: Děláme ABBU na 100 %, ale originál je originál.

Příbeh muzikálu Mamma Mia vypráví o životě na řeckém ostrově Kalokairi, kde majitelka penzionu Donna provdává jedinou dceru Sophii. Ta se rozhodne u příležitosti velkého dne konečně nalézt svého dosud neznámého otce. Z matčina deníku vypátrá tři možné kandidáty a všechny pozve na svatbu. Hledání toho pravého přivede Sophii i překvapenou Donnu do zapeklitých situací, ale také k poznání, zda skutečně existuje láska na celý život. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!