Marťan: 8 důvodů, proč udělat z párátek raketoplán

Marťan: 8 důvodů, proč udělat z párátek raketoplán80%

Vezměte dva díly MacGyvera, hodně z Robinsona Crusoe, malinko z filmu Gravitace, mnoho záznamů z misí NASA a upravené hlášky z Teorie velkého třesku. Co z toho vznikne? Kupodivu výborné sci-fi, které nám exluzivně okomentoval slavný MacGyver.

1. Seznamte se, tady Marťani!

Bylo nebylo, na vzdálené Rudé planetě, kde řádili krvelační Marťani s jejich laserovými puškami. Ne – tak takhle nový a povedený snímek Marťan od Ridleyho Scotta podle předlohy Andyho Weira rozhodně nezačíná. Nejde totiž o nějakou vědeckofantastickou divočinu, ale spíš o dobrodružný film v kulisách vesmíru, s odkazy na vědu, malým přesahem do fantastična a s velkým přesahem do komedie.

Co k tomu říká MacGyver - slavný filmový vynálezce? "Koho zajímají nějací Marťani. Einstein o nich nemluvil, v učebnici fyziky se o nich nepíše a výbušnina z nich udělat nejde. Tak s nima jděte do háje!"

2. Jak lze využít anténu?

Šestičlenná posádka mise Ares 3 byla ze Země vyslána na Mars, aby zde během 36 marsovských dní odebírala vzorky, zkoumala planetu a vůbec prováděla takové ty divné věci, co obvykle astronauté dělají. Jenže – jak už to ve sci-fi filmech bývá - hned na začátku se všechno zvrhne a silná písečná bouře donutí kapitánku mise Lewisovou, kterou hraje sympatická Jessica Chastain, k rozhodnutí rychle opustit nehostinnou planetu.

Ještě před odletem zasáhne anténa jednoho z kosmonautů, kterého doslova propíchne jako jednohubku. Protože komunikace s ním je přerušena a také senzory na jeho skafandru nezobrazují žádné životní funkce, je považován za mrtvého a posádka odletí bez něj.

Komentář MacGyvera: "Jo anténa jde použít různě. Jako podpěrka do Eifelovky, součást samoodpalovací rampy, volant v ponorce, na škrábání zad, nebo kupodivu i k rádiovému vysílání. Nechápu, proč se na ní to nemehlo na Marsu napíchlo. Že by nový druh piercingu?"

3. Srdečné pozdravy z Marsu

Zapomenutým „šťastlivcem“, který však souhrou okolností nezemře, je Mark Watney alias Matt Damon. Po celou další dobu pak sledujeme jeho snahu přežít na opuštěné planetě a současně pozemské snahy, jak ho zachránit.

Že to musí být hrozná nuda? Tak to je omyl tak velký, že by se za jeho velikost nemusel stydět ani Jupiter se Saturnem dohromady. Děj snímku totiž připomíná – v tom dobrém slova smyslu, mix komedie a výborně natočeného náborového filmu pro zaměstnance NASA. Neustále hláskující Damon, který své „Robinsonovské“ komentáře nahrává na kameru kosmické základny, je snad ještě lepší než Tom Hanks v Apollu 13.

Komentář MacGyvera: "Podle mě to teda nuda je. Já bych vzal ledničku, židli i monitor a sestavil z toho sám návratový modul během dvou minut. Jedině ňouma se spoléhá na pomoc těch šašků z NASA, na kterou čeká několik let!"

4. Jak splašky zachránily vesmír

V nesnázích, kdy si astronaut musí pomocí splašků vypěstovat na nehostinném Marsu brambory a pomocí chemické reakce „vyrobit“ kapky závlahové vody (poznámka – tvůrci se ve filmu rozhodli ignorovat fakt o tekoucí vodě na Marsu, známý z poslední doby), si astronaut kupodivu zachová ledový nadhled.

Watneyovy cynické vtípky o nesnadné situaci, nadcházejících úkolech, stejně jako o starých popových "vypalovačkách" jeho kapitánky Lewisové, které mimochodem doprovázejí celý film, jsou v rámci žánru poměrně neobvyklé, ale neubírají bijáku nic z jeho kvality. I když té ABBY je možná až moc :-)

Komentář MacGyvera: "Já mám náhodou ABBU rád, dobře se mi během poslechu sestavují moje převratné vynálezy. A k využití ekrementů bych se nikdy nesnížil. No fuj!"

5. Zblednul by i McGyver závistí (nebo nedostatkem kyslíku)?

Damon téměř celý snímek „kuchtí“ technické vychytávky, za které by se leckdy nemusel stydět ani nepřemožitelný MacGyver. Jen na to rogalo z deštníku a ponožek jaksi nedojde. Zato hlavnímu hrdinovi Damonovi budete celý film držet palce, aby to s ním dobře dopadlo, protože je to celkem sympaťák.

Komentář MacGyvera: "Tak to je moc! Podle mě je sledování filmů ztrátou času a nechápu, jak mě může ten pisálskej bastard přirovnávat k týpkovi z Hollywoodu, kterej skoro celou stopáž čučí do kamery a něco si mumlá pod vousy!"

6. A zase ten scénář?

Scénář snímku většinu diváků již od druhé minuty strhne, aby je nepustil dřív než před závěrečnými titulky. Ve scífku také nenajdete téměř žádná slabá místa a rozhodně jde o jeden z nejlepších Marsovských filmů z posledních let. Mezi ně snad patří jenom až vždy příliš veselý Damon, na kterého jakoby samota dlouhá několik let vůbec nedolehla, nebo až moc idealisticky vylíčená pospolitost kosmických agentur Číny a USA, které se pro záchranu kosmonauta semknou jako jeden muž. Každopádně jde v případě nového blockbusteru o zábavnou akční jízdu od začátku, až do samého konce.

Komentář MacGyvera: "Já píšu zásádně jen scénáře k načasování bomb, odemčení sejfů nebo startu mého nového vznášedla, vyrobeného z plechovek od Coca-coly a lízátek. Ale oproti Číňanům jsem začátečník. Robota z náramkových hodinek jsem ještě nesestavil. Anebo že by si jen spletli popis na krabičce?"

7. Oslava kosmonautů a lidské vůle?

Ve filmu uvidíte vizuál „Marsu“, který se z velké části natáčel v jordánské poušti, zatímco interiéry kosmických lodí a pozemského řídícího středisku v Maďarsku. V mnoha ohledech si během sledování filmu budete připadat jako malé děti, dívající se s úžasem na „báječné muže na kosmických strojích“, pro které není téměř nic němožné. Biják se scénářem od Drew Goddarda je však současně nádhernou oslavou lidského důvtipu a vůle, se kterými lze překonat (téměř) všechny nesnáze.

Co říci závěrem? Snad že ani herecké výkony nepatří mezi špatné. Damonovu zábavnou one-man show, plnou jeho charismatu, doplňuje neméně skvělý výkon Jessicy Chastain, která její role drsně rozhodné, ale v jádru lidumilné velitelky sedne jako lunární modul na Měsíc. Také výkony Seana Bena, Kate Mary, Chiwetela Ejiofora a většiny dalších herců jsou více než dobré.

Komentář MacGyvera: "Hm, no ta Chastain nevypadá vůbec zle. Zbytek ansáblu bych vyházel, stejně jsou to vynálezci na baterky. Ale jinak rakety a výbušniny miluju. Jednou jsem vyhodil do vzduchu můj byt, dvakrát Kreml a třikrát šikmou věž v Pizze. Od té doby zůstala nějak nakřivo. Jen Chuck Norris odolává účinku mých explozivních nápadů."

8. Je Ridley Scott bůh?

Režisér Ridley Scott v Marťanovi opět dokázal, že patří mezi top ten hollywoodských tvůrců. Snad od dob Království nebeského, nebo možná od Labyrintu lží, nenatočil tak strhující a po téměř všech stránkách vydařený film! Přestože nejde o žádné přelomové sci-fi dílo, je na něm vidět precizní práce všech zúčastněných, včetně geekovské předlohy od Andyho Weira. Většina diváků – včetně žen a dětí, bude z projekce odcházet nadšena, nebo alespoň spokojena. Jde o jeden z nejlepších sci-fi filmů posledního roku.

Komentář MacGyvera: "Aby ses nám tady neroztek nad tím svým rejžou! Určitě by sám dohromady nesestavil ani pračku, natož letadlo z párátek jako já. A sakra. Ještě mi zbývají dvě vteřiny do startu, tak už musím. Ale jedno vám řeknu: Jestli je tady někdo bůh, tak jsem to já a ne ta anglická filmová nula!"

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Marťan

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!