Proč číst Tenkrát v ráji aneb Cesta na vrchol podle Urbana

Proč číst Tenkrát v ráji aneb Cesta na vrchol podle Urbana 

Urbanovy filmy je dobré vidět, člověk se vžije až nezdravě. Na tolik bolesti se nedá zvyknout ani zapomenout. Ale mělo by se připomínat. Stejně jako moudré hodnoty a kvalitní přátelství, lásku i FRAGMENTy života ve zlých časech. Co znamená svoboda? Kdo zná legendárního horolezce Josku Smítka, ten si umí představit odpověď. Dokáže si však vyobrazit živě jeho křivolakou cestu k tomuto fenoménu? Vykreslit ji ale rozhodně dokáže bez skrupulí a barvitě autor Josef Urban.

Dělat věci jinak? Svobodně

Urban tak navazuje dalším extrémním příběhem z období okupace na předchozí bestsellery Habermannův mlýn a 7 dní v hříchu, ježto se staly i předlohou pro stejnojmenné filmové snímky. Situace, kdy se hrdinové románu chystají okolí pozvracet, však odlehčuje humornými a výstižnými větami, přestože, jak jsme u tohoto spisovatele zvyklí, všude kolem padají rány, praskají hlavy a díry se plní krví. Beletrista a scénárista Urban předepisuje svobodu pomocí mapy historie hrdinů. A pomocí silných i strastiplných příběhů odkrývá pouť cesty na vrcholy.

Čemu věřit? Divoké skály versus autority

Na druhou stranu se tentokrát tempo střídá ve snesitelném kakofonickém duchu, nikoli pouze ve zvráceném gradujícím rytmu nekonečné tyranie války bez pauzy k výdechu. Takže se čtenář v pravidelném běhu dokáže rozdýchávat dle zdravého plynutí i načerpat kyslíku skalisek v nádherném prostředí českého Ráje. Urbanovi se tak podařilo konečně dosáhnout patřičné vyváženosti díla, jež i přes jiné otřesné okolnosti a neblahou dobu, při vypětí mezi láskou, přátelstvím a osudem dokáže nabídnout patřičný prostor ke vstřebání bitevního pole.

Nechybí pochopitelně vztek, napětí, absence jídla, temnota, kulminovaná zlost, bolest, vypětí sil, ale i jiskry nadšení i opravdový ráj s batohem na zádech po nejkrásnějších stezkách zmiňované lokality. Přátelství na laně patří k nejsilnějším, protože musíte věřit, že ten druhý lano nepustí. Zrada, přetvářka a lež. Boj na život i na smrt. A taky mylné domněnky.

Až na vrchol

Urban umí krásně popisovat akce i pocity jednotlivých charakterů a vyvolat totální napětí. Děj utíká tak rychle, že dokud knihu nezdoláte jako vrcholek hory, nezastavíte se. Přičemž potkáváte cestou různé překážky, třeba zvonící telefon nebo povinnosti. Hrdinu může zdržet zase pobyt v rehabilitačním sanatoriu a prudké výkyvy nálad. Jak dlouho trvá, než si skutečný hrdina uvědomí, že nikoli kamenná tvář, ale odhalení citu a emocí ukáže podstatu odvahy? EQ, jež bývá obvyklým jevem u žen, muži dlouhá léta v minulosti postrádali.

Naděje, důstojnost a nenaplněný osud

Lavinu zklamání střídají pocity sklíčenosti, strachu z odhalení, ale i jednoslovné omluvy. Někdy také slzy. Při prožívání osudů jednotlivých postav v kompaktním celku tíživých událostí nás letmo napadá, že žijeme v krásné době, přestože občas nedostaneme výplatu nebo najíst. Stále můžeme volit. A možnost volby je sice dle slov J. P. Sartra nejklíčovější rozhodnutí existence ("člověk je odsouzen k volbě"), ale zároveň to nejlepší, co mír poskytuje nehledě na "Freudovo" ID. Pohrdání okupační mocí znásobilo nepřízeň fyzickou za cenu svobody ducha.

V době atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který změnil běh obyčejných událostí... Rozhlas neustále opakoval, že kolem jedenácté hodiny dopolední provedla skupina teroristů útok v Praze Libni... Nikdo nevěděl, co bude následovat další hodinu. Nikdo nemohl z města, ani do něj... Toho osudného dne, kdy téměr všechno zvoral, měl jediné štěstí. Zastavili ho čeští policajti. A co se stane s Joskou?

Kdo je bez viny a kdo Jidáš?

Filosofie života pročesává sad plný příhod bytí až k oslavě konce. Nakladatelství Fragment vydalo literaturu plnou dojemných i extatických momentů, plnou odhodlání, odvahy, síly, víry, naděje i radosti přes nečekané zvraty, zákeřné okolí, bojovníky, manipulace kamarádů a milostné zápletky křečovitě bojkotující vinu. A co to všechno znamená? To vám předvede a přiblíží publikace z roku 2015 v prvním vydání s unikátním bonusem formou doplňujích textů od Radúzy na 301 stranách v pevné vazbě, s jednoduchou grafickou úpravou filtru sépie, s názvem v karmínové červeni.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!