Bájná Atlantida boduje u diváků známými písněmi a kvalitním obsazením

Bájná Atlantida boduje u diváků známými písněmi a kvalitním obsazením 70%

Pražské Divadlo Kalich představilo během slavnostní premiéry, která se uskutečnila 10. září, nejnovější hitmuzikál Atlantida s písněmi slovenského zpěváka Mekyho Žbirky. Největšími lákadly inscenace jsou kromě známých hitů také skvělé pěvecké výkony i energie, se kterou hlavní protagonisté do každé scény jdou. Úroveň muzikálu ale snižuje dějová linie, která především v druhém polovině místy dost nudí.

Muzikál vypráví příběh sedmi lidí, kteří spojí své síly při hledání bájné Atlantidy. Každý je odlišný a slibuje si od nalezení tohoto tajemného kontinentu něco jiného. A jak už to tak bývá, postupně začínají jejich traumata a pohnutky vyplouvat na povrch. Děj se odehrává převážně v podmořské jeskyni s antickými sloupy a tajemnými nápisy, o nichž hlavní hrdinové věří, že je dovedou za vysněným cílem.

Dobrodružné putování je plné nejen dramatických scén, ale také vtipných okamžiků, o které se během premiéry zasloužila především Marie Blahynková v roli atraktivní a trochu jednodušší sekretářky Majky. Mladá zpěvačka navíc potěšila publikum jak skvělou barvou hlasu, tak slušným hereckým výkonem. Zahanbit se ale nenechali ani ostatní členové souboru. Píseň „Balada o poľných vtákoch“ v podání Zbyňka Frice byla skutečně výjimečný zážitek, stejně tak „Atlantida“ od zpěváka Jana Kříže, představitele nesympatického podnikatele Jerryho. Premiérovou sestavu pak ještě doplnili Michaela Doubravová, Markéta Procházková, Roman Tomeš a Přemysl Pálek. Toto obsazení je rozhodně něco, za co se muzikál nemusí stydět.

Velmi originálně udělaná je také muzikálová scéna. Pozoruhodná hra světel a různě vyklopených zrcadel vytváří unikátní atmosféru k písním a různé průhledy leckdy zajímavě doplňují děj. Rekvizit se příliš nedočkáme, herci si vystačí se dvěma posuvnými lavicemi a několika málo předměty. Originálně pojaté jsou také kostýmy, kdy protagonisté tráví většinu času na pódiu v neoprenech a s další potápěčskou výbavou.

Největším tahákem muzikálu jsou bezpochyby hity Mira Žbirky. Atlantida je divákům představuje v novém aranžmá, leckdy se změně neubránily ani jejich texty. To se často velmi povedlo, ale bohužel někdy tím písničky přišly o svoji atmosféru a smysl. Například ukřičená verze písně „Biely kvet“ byla rozhodně velmi špatným krokem. Naštěstí byly tyto přešlapy spíše výjimečné.

Největší slabinou Atlantidy je ale slabý děj, který je navíc často i dost předvídatelný, tudíž návštěvníky nemusí tak překvapit, jak si režisér Ján Ďurovčík nejspíše představoval. První polovina je ještě poměrně svižná, zajímavá i zábavná, problém ale nastává po přestávce, kdy se na pódiu začínají hlavní hrdinové donekonečna dohadovat, postrkávat a nakonec obětovat pro život ostatních. Jelikož během příběhu není dostatečně vylíčená psychika jednotlivých postav, diváky příliš nedojmou ani traumata, se kterými se postupně navzájem svěřují. Ještěže má muzikál ty písničky v podání kvalitních zpěváků – ty totiž dojmou určitě! 

Foto: Divadlo Kalich 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Kalich

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!