Očekávaná premiéra Atlantidy se blíží. Jaký bude nový hitmuzikál s písněmi Mira Žbirky?

Očekávaná premiéra Atlantidy se blíží. Jaký bude nový hitmuzikál s písněmi Mira Žbirky?  

Již 10. září proběhne v Divadle Kalich premiéra nového muzikálu Atlantida se známými hity Mira Žbirky. Zajímá vás také, jaké bude muzikálové hledání bájného kontinentu? Tak čtěte dál, protože pro vás máme článek nabitý informacemi! Kromě fotek ze speciální press show v něm naleznete také rozhovory se samotným Mirem Žbirkou, režisérem a choreografem Jánem Ďurovčíkem i zpěvákem Tomášem Savkou, který ztvární jednu z hlavních rolí.

Po úspěšném Osmém světadílu, který byl založen na písních slovenské skupiny Elán, připravuje tvůrčí tým Divadla Kalich další hitmuzikál. Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na muzikálové aranžmá nejznámějších písní od Mira Žbirky, jednoho z největších hitmakerů československé pop music. Ty budou doprovázet napínavý příběh skupiny mladých lidí, kteří na cestě za dobrodružstvím poznávají sebe sama a odkrývají svá pečlivě střežená tajemství. Inscenace režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka slibuje strhující děj, neotřelé scénografické řešení i talentovaný herecký tým. V hlavních rolích se představí například Tomáš Savka, Jan Kříž, Zbyněk Fric, Michaela Doubravová či Markéta Procházková.

Přestože Miro Žbirka nechal tvůrčímu týmu při tvorbě Atlantidy volnou ruku, stejně se zkoušek často účastnil. „Návštěva zkoušek muzikálu Atlantida pro mě byla výjimečným zážitkem. Ne že bych nikdy předtím neslyšel zpívat svoje písně někým jiným, ale nikdy ne v takovém celku. Sedím v hledišti, dívám se, jak se na jevišti tančí na písničku ‚Mám čierny deň‘ a říkám si: Taky takhle může písnička vypadat? To mě nikdy předtím nenapadlo,“ řekl populární zpěvák, který 18. září vydává svoji nejnovější desku s názvem MIRO, která byla celá natočená ve věhlasných londýnských studiích Abbey Road.

Práce na muzikálu odstartovala již před několika lety. „Pamatuji si, že první slova na téma muzikálu s jeho písněmi jsem s Miro Žbirkou pronesl před šesti lety, od té doby na inscenaci pracujeme, intenzivní přípravy pak trvaly poslední dva roky. Miro se přišel podívat na naše představení a pak nám své písničky svěřil s plnou důvěrou,“ vysvětluje producent a majitel Divadla Kalich Michal Korourek. Divadlo kvůli Atlantidě dobavilo svůj technický park o nová světla i světelné efekty, pořídilo části skutečné potápěčské výbavy a vytvořilo originální dekorace, které umožňují dokonalou hru s lomem světla či jeho odrazy.

Foto a video: Marián Juskanin 

Rozhovor s režisérem a choreografem muzikálu Jánem Ďurovčíkem

Pomalu se blíží velmi očekávaná premiéra muzikálu Antlantida, jste nervózní?

Jsem, samozřejmě. Vždy když se blíží premiéra, tak nervozita stoupá. Ještě potřebuji, aby se to představení nadechlo. Teď jsme v podstatě ještě několik dní před premiérou, ale koncem týdne už doufám, že se to děťátko narodí.

Přináší Atlantida nějaké novinky, které by mohly diváky překvapit? Na rozdíl od Vašich předchozích projektů?

No já doufám, že ano (smích). Slovíčko „novinky“ je, co se týče divadla, takové zvláštní, protože každé představení je samozřejmě jiné. Ale Atlantida přináší novinku především v tom, že je to úplně jiný muzikál, než jsme tu doteď měli. Je jiným způsobem postavený, funguje na jiných principech než předchozí hitmuzikály. Nemá jednoho sólistů, ani dva, ale rovnou sedm postav, které neslezou z jeviště, odkrývá jejich příběhy a i vše ostatní je úplně jinak koncipované. Je to prostě trochu jiný muzikál, než jsme zvyklí.

Lišila se tedy práce na Atlantidě od Osmého světadílu?

V principu ne. Lišila se v tom, že je tento muzikál jinak vymyšlený, jinak postavený. Světadíl je velké plátno, je v duchu velkých broadwayských muzikálů s velkým příběhem a se vším, co k tomu patří – s takovým tím typickým rozdělením dvou hlavních postav, velkými choreografiemi. Atlantida je koncipována úplně jinak. Je to jiný druh muzikálu, ale ta samotná práce s herci se poté už neliší. Ale každý titul je úplně jiný.

A co myslíte, že je největším lákadlem kromě hitů Mira Žbirky? Choreografie, scéna?

Já nevím. Choreografie je to nejméně podstatné v tomto projektu. Takže tím to určitě není zajímavé. Hlavní je, že je to dobře udělané, napsané a zrežírované, jinak by to bylo úplně o ničem.

Bylo pro vás obtížné vymyslet nějakou jednotící koncepci, která by propojila jednotlivé hity?

Ne, protože kdyby to pro mě bylo moc složité, tak do toho nejdu. Buď se to ve mně narodí podvědomě, nebo do toho prostě nepůjdu. To je automatické. Já při tvorbě nikdy nemám pocit, že nějak pracuji, takže ani při jednom projektu, který jsem doteď dělal - ať už tady či v Tokiu, New Yorku, to je úplně jedno - jsem prostě neměl pocit, že je něco těžké. Těžké je, aby byl dobrý zvuk, těžké je abychom našli dobré herce, ale má práce jde úplně nějak mimovolně.

Nechal vám Miro Žbirka skutečně zcela volnou ruku při přípravě muzikálu?

Já bych do toho jinak ani nešel (smích). Měl jsem volnou ruku absolutně.

A jak jste spokojen s výkony herců, které jste si vybral?

No, zatím jsem s některými velmi spokojený, s některými jsem zase zatím velmi nespokojený. Tak jak to normálně bývá. Jsou to jen lidi a u některých je třeba přidat a u některých je to už v pořádku. Takže někteří do konce možná dojdou, někteří ne, uvidíme.

Jak podle vás herci zvládají slovenštinu v písních?

Na úroveň toho, že se bude hrát muzikál v Česku, ji zvládají. Samozřejmě kdybychom měli předstoupit před slovenské publikum s tímto obsazením, bylo by to horší. Ale jelikož v hledišti sedí 80 procent české populace, která to až tak v uších nemá, tak je v pohodě. Ale hlavně ti herci už jsou zvyklí, protože už je to druhý titul takto tvořený, takže to není tak zlé, jako to bylo při Osmém světadílu. Ale stále to ještě není samozřejmě na úrovni slovenštiny.

A bude tedy muzikál celý ve slovenštině, nebo jenom jeho písně?

Jenom písně. Muzikál vznikl ve slovenštině, protože je to má rodná řeč, ale pak byl přeložený do češtiny. Tady v Česku bude text česky a na Slovensku to bude slovensky.

Rozhovor se zpěvákem Mirem Žbirkou

Je tu něco, na co se Vás dnes ještě nikdo nezeptal a co byste chtěl o Atlantidě říci?

Myslím, že se mě ptali na všechno, co mě napadá. Jestli jsem to vymyslel, řekl jsem, že nevymyslel. Jestli jsem nějak kecal do těch hudebních úprav, řekl jsem, že nekecal. Jestli jsem vymyslel ten děj, nevymyslel. Na taneční kreace se ani neptali, tak to bylo jasné, že jsem nemohl vymyslet. Nikdo se mě třeba nezeptal, proč tam netancuji, ale to dokážu pochopit, proč se neptají (smích). Pravděpodobně to se mnou myslí dobře a chtějí, abych byl zdravý, nezlomil si nohu a tak.

Spolupracoval jste aktivně na vzniku muzikálu?

Do mnoha věcí jsem nekecal, ale přesto sem aktivně chodím a s nějakou tou pěveckou nebo technickou radou jsem přišel. Ale minimálně, protože jsem chtěl, aby to bylo jejich dílo a aby ty písně zněly jinak, než jak jsem je já nahrál. Aby nás to všechny, co sem přijdeme, překvapovalo. Protože to je strašně fajn, když přijdete na něco a ideálně když vás to baví, líbí se vám to a ještě vás to překvapuje, že to není úplně to, co už znáte. Takže jsem do toho nekecal, ale i přesto jsem se zajímal o to, co s tím dělají.

A splňuje zatím muzikál vaše očekávání?

Splňuje. Dnes jsme sice viděli jen málo, protože jsme viděli jen tři písně, ale všechny tři mohu jen pochválit – ať už interpretačně či vizuálně. Zní to divně, ale já jsem v tom nenašel dnes žádnou chybu.

Jaké je pro Vás slyšet vaše písně v muzikálu?

Když se daří, tak je to super. I já jsem říkal Jankovi (režiséru Janu Ďurovčíkovi – pozn. redakce), že jsem ani nevěděl, jaké písně jsem to napsal. Protože to jinak zní, herci tam rozvíjejí někdy melodie, jindy akcentují jiné části v textu, takže to posouvají do jiné roviny. Balada o poľných vtákou, což je jedna z mých klíčových písní, je jinak zaranžovaná, je tam dvakrát jedna část, kterou já mám ve své verzi jen jednou… To jsou všechno ta překvapení.

A co říkáte na to, jak se herci poprali se slovenštinou?

Výborně. Uvědomte si, že mě v devadesátých letech tady v Česku říkali, že je konec slovenštiny. Slýchával jsem „Mirku, velice nás to mrzí, ale lidi už pravděpodobně v Čechách ani na Moravě nebudou chtít poslouchat písně ve slovenštině“. To se nenaplnilo, protože jinak bychom nemohli nacvičovat tento muzikál. Já jsem za to strašně vděčný. Je úplně fantastické, že ty písně žijí i v Česku i přesto, že jsou zpívány ve slovenštině. To že já mohu stále mluvit tak, jako jsem mluvil jako mladých chlapec v Bratislavě, mě moc těší. Toto je jediná zem, kam jsem mohl ze Slovenska odejít a nemusel jsem přestat mluvit slovensky.

Rozhovor s muzikálovým hercem a představitelem Milana Tomášem Savkou

Jaký je Milan? Vaše muzikálová postava?

Milan je introvert. Je to introvert s trápením. Samozřejmě to pak o sobě v rámci příběhu nějakým způsobem vypoví, ale nechci vám zatím říct co, protože bych pak diváky připravil o ten příběh.

A je vám jeho postava blízká?

Je mi sympatická v tom smyslu, že je co hrát. Není prvoplánový. On něco řekne a člověk začne přemýšlet o tom, jak to vlastně myslel nebo proč je vlastně takový. Třeba jen něco naznačí a nedořekne.

Bylo pro vás obtížné nastudování této role?

Ještě je! Ještě nejsme na konci (smích).

Premiéra se rychle blíží, jste nervózní?

Ano, bývám vždycky. Myslím si, že kdo není, tak to nehraje dobře (smích). Myslím, že tahle zdravá tréma je třeba, ten adrenalin, kdy poprvé přijdou diváci, je super.

Je pro vás těžší zpívat hity, které již diváci znají, než ty, které ještě nejsou tak známé?

Je mi to úplně jedno. Samozřejmě každý z nás je jiný interpret a ty věci se nějakým způsobem vyvíjejí, ale já to tady neberu jako písničky Mira Žbirky, i když samozřejmě jsou to ony, ale ony jsou v rámci toho příběhu prostě jinak pojaté, jinak instrumentované, jinak interpretované. Je to prostě jako jakýkoliv jiný muzikálový materiál – máme na to noty a normálně se to učíme od začátku. Nejsme ovlivňovaní tím, jak to interpretuje sám Miro Žbirka.

A jak se vám spolupracovalo s Mirem Žbirkou?

Tak my jsme ho moc neviděli, protože on nám to na první tiskovce svěřil - nebo nám ne, ale tvůrčímu týmu a tedy potažmo i nám - a řekl, že jim důvěřuje a že se přijde podívat na premiéru, že jim do toho nebude moc mluvit. Já Mira velmi uznávám a mám moc rád jeho humor. On má inteligentní, úžasný humor.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Kalich

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!