Osm důvodů, proč vidět film Pride, i když nejste gay, lesbička ani horník

Osm důvodů, proč vidět film Pride, i když nejste gay, lesbička ani horník 

Co se stane, když se spojí havíři se spolkem homosexuálů a lesbiček? Přestože nepatříte mezi zmíněné sexuální skupiny, vybrali jsme pro vás osm pádných "a nepříliš korektních" důvodů, proč jít na film Pride do kina.

1. Troška historie nikoho nezabije.

Nemáte rádi nudné poučování o dějinách, při kterém jste se ve škole dloubali v nose, hráli na mobilu Angry Birds nebo zapalovali spolužákům vlasy? Pak se neděste. V Pride se sice dozvíte něco o historii Velké Británie, ale bude to jen stručně a převážně zábavnou formou suchých hlášek. P.S: S českým režisérem Zdeňkem Troškou to celkem nemá nic společného.

2. Mysleli jste si, že Železná lady se říkalo Čachtické paní?

Ne že by šílená maďarská hraběnka z Čachtic Alžběta Báthory nepoužívala ráda železné nože a mučící nástroje. Jenže chyba lávky! Termín Železná lady se začal používat až v osmdesátých letech minulého století pro britskou premiérku Margaret Thatcherovou kvůli její neústupné a drsné povaze. Byla to právě tato milá dáma, která pronesla: „Je mi jedno, jak moc moji ministři mluví, pokud udělají to, co řeknu já.“

3. Chtěli byste všechny „buzny“ pokropit kulometem?

Prudí vás lidé s menšinovou sexuální orientací, zejména nagelovaní a všudypřítomní homosexuálové? Vrháte na každý plakát s "teplým" Eltonem Johnem nenávistné pohledy nebo dokonce nabroušené šipky? Pak vězte, že i mezi gayi se najdou hodní a odvážní lidé, kteří dokáží ostatním pomoci. Projevilo se to právě ve Velké Británii, kde londýnský spolek gayů a lesbiček LGSM, podpořil velšské horníky. Těm nechala Margaret Thatcherová zavřít doly a poslala na ně – za jejich protesty, policii. O tom všem se zmiňuje film Pride.

4. Máte rádi suchý humor?

Kdo se cítí být vůdcem a chce jít do sálu první? Nikdo? Tak tedy půjdu já.“  Už samotné spojení vesnických horníků a londýnských homosexuálů je natolik absurdní, že vyvolává úsměv na tváři. Když k tomu připočteme množství suchých hlášek a vtipů i mnoho stejně trhlých situací - například příjezd gayů do velšského zapadákova - je zřejmé, že o zábavu není ve snímku Pride nouze.

5. Milujete britský nadhled a filmy?

Scénář od filmového nováčka Stephena Beresforda obsahuje pár nudnějších míst a film by si tudíž zasloužil o 15 minut zkrátit. Jenže jinak mu nelze téměř nic vytknout! Scénárista se s typicky britským nadhledem vyrovnal s neveselou érou ostrovní země a z možného dramatu se vyklubala optimistická komedie s několika pochmurnějšími místy. Navíc do svého scénáře vsunul důležité poselství o síle spojenectví zdánlivě bezvýznamných lidí.

6. Máte rádi přesný casting?

Málokterý film z poslední doby se může pochlubit takovým počtem výborných herců, kteří skvěle padnou do svých rolí. Ať už jde o Bena Schnetzera jako zakladatele LGSM, charismatického Paddy Considina, hrajícího nesmělého, ale odvážného a optimistického vůdce velšských „minérů“, stejně jako hvězdného Billa Nighyho nebo další ansábl – prakticky všichni hrají skvěle. To samozřejmě platí i pro Dominica Westa, Imeldu Staunton a Andrewa Scotta. Jakoby si Imelda pár svých kouzel přinesla s sebou z Harryho Pottera!

7. Nesnášíte superhrdiny?

Každý den se těšíte, že v kině uvidíte nového Spider-Mana s ještě větším pavoukem na hrudi? Čekáte, že vědci za třicet let vyndají z mrazáku Sylvestra Stalloneho, aby se vrátil v osmém pokračování Ramba, kde bude zachraňovat své krajany z obklíčení v muslimské Paříži? Pak vás musím zklamat – ve filmu Pride se žádný superhrdina nevyskytuje, jen samí „obyčejní“ lidé. Přesto spolu nakonec změní historii tak, že by to nedokázal ani Superman s Rambem dohromady!

8. Myslíte si, že vesničané jsou podřadná rasa?

Nesnášíte hromady hnoje, opuštěná pole a zapadlé podhorské vesničky? Pak vás asi Pride zklame, protože se nejméně z poloviny odehrává právě v zapadlém vidlákově ve velšských horách. Je plný záběrů na venkovské domy, nádhernou krajinu a místní „sokolovny“. Přesto se ho vyplatí vidět. Alespoň tedy pro ty, kdo si nemyslí, že za Prahou nebo Brnem končí svět…

Kdy a kde dávají film: Pride

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , , ,

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!