Holešovice oživí festival Fotosféra. Zahájí ho unikátní výstava HolešoviceNOW

Holešovice oživí festival Fotosféra. Zahájí ho unikátní výstava HolešoviceNOW  

Již potřetí rozzáří holešovické ulice fotografický festival Fotosféra, který nabídne všem nadšencům ne pouze jeden den, ale hned 3 týdny ve znamení fotografie. Festival, jehož ambicí je stát se vlajkovou lodí na poli netradiční fotografické zážitkové akce, startuje již 1. září. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé workshopy, výstavy i velkou závěrečnou párty. Fotosféru odstartuje venkovní expozice HolešoviceNOW.

Fotosféra letos představí nejčerstvější novinky ze současné fotografické sféry za pomocí uznávaných osobností této oblasti. Festival postupně zaplní více než deset holešovických lokací, probíhat bude jak uvnitř, tak přímo v ulicích. A na co se tedy mohou návštěvníci těšit? Připravené jsou tři streetové workshopy, které budou stát určitě za to. Jeden totiž povede guru válečné fotografie Antonín Kratochvíl, druhý se zaměří na polaroidové retro a během třetího se návštěvníkům otevřou střechy výškových budov, což umožní focení města ze zcela jiné perspektivy. V CrossClubu pak proběhne workshop zaměřený na focení glamour modelek ve stylu PunkArt a Tatto, kterého se osobně zúčastní fotograf Ján Hronský alias Žltý Dodo.

Samozřejmě nebudou chybět ani fotografické výstavy uváděné přímo jejich autory. A letos organizátoři připravili hned čtyři! Do Prahy dorazí italský fotograf Gianni Russo, aby zde uvedl svoji nejznámější kolekci aktů inspirovanou tvorbou Modiglianio. Fascinující mikrokosmos elektronické fotografie pak představí František Weyda. Vrcholem festivalu ale bude fotografická smršť v Sasazu, která se uskuteční 26. září. „Mnohahodinový program bude postaven na audiovizuálních projekcích fotografií světových autorů. Prostor dostane i výběr fotografických talentů z celého světa, bude předáno ocenění Fotosféra Award 2015 a již nedílnou součástí programu je glamour fotomodelingová zóna Czech Beauty,“ popisují slavnostní den festivalu jeho organizátoři.

A kdy tato výjimečná fotografická akce vypukne? Již 1. září v pět hodin odpoledne odstartuje venkovní expozice fotografického dokumentu HolešoviceNOW, který vytvořila přímo holešovická komunita. Tato výstava bude nainstalována ve venkovním atriu komplexu Classic7. Návštěvníci se mohou těšit na panely s fotografiemi lidí, kteří v Holešovicích žijí, studují či jimi jen projíždí. Tento dlouhodobý dokumentární projekt vznikl spontánně na Instagramu, aby zaznamenával současnou vizuální podobu Holešovic a tvořil jakousi fotografickou kroniku této pražské městské čtvrti. Zajímavé je, že tato fotogalerie není dílem profesionálních fotografů, ale podílejí se na ní přímo místní obyvatelé, studenti či zaměstnanci. 

Fotosféra během tří týdnů nabídne desítky zajímavých akcí na různých místech v Holešovicích. O jednotlivých událostech vás budeme postupně informovat.

Kompletní program Fotosféry 2015:

  • 01. 9. – Holešovice NOW (Classic 7 - venkovní výstava s vernisáží)
  • 03. 9. – Gianni Russo Modí (Biblioteca del Vino - beseda a promítání fotografií) 
  • 05. 9. – Polaroid Tour (street workshop) 
  • 12. 9. – Street workshop nejen s Antonínem Kratochvílem (street workshop) 
  • 13. 9. – Expozice František Wejda (Paralelní Polis - výstava)
  • 20. 9. – Glamour & tatoo workshop (Cross Club - workshop) 
  • 25. 9. – Holešovické střechy (Street workshop) 
  • 26. 9. – Hlavní festivalový den (SASAZU - projekce, párty, show) 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!