YOUNG PACKAGE! Mladé ztřeštěné obaly k vidění už jen do 21. 8.!

YOUNG PACKAGE! Mladé ztřeštěné obaly k vidění už jen do 21. 8.! 

Pokud hledáte inspiraci na originální dárek nebo se prostě jen zajímáte o design, rychle spěchejte do Galerie Czechdesign ve Vojtěšské ulici. Ještě do 21. srpna jsou tam totiž k vidění ty nejlepší výtvory na téma "happy birthday".

Ještě do 21. srpna si mohou návštěvníci GALERIE CZECHDESIGN prohlédnout vítězné obaly 20. ročníku mezinárodní soutěže Young Package. Jubilejní ročník se nesl v oslavném duchu a tématem bylo „Všechno nejlepší!“. Odborná porota složená z významných designérů hodnotila přes sedm set prací z 31 zemí světa. Na slavnostním vyhlášení bylo uděleno 10 cen. 

Výstavu těchto nejpovedenějších obalů můžete navštívit v GALERII CZECHDESIGN. K vidění je například ,,FAKE CAKE“ od Jakuba Klouzkaz ČVUT, který za obal na sirky získal první místo. Dále si budete moci prohlédnout obal na horolezeckou osmu s názvem ,,Matterhorn“, kterou vytvořil Jan Perháč ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. Výstavu navrhl designér Roman Kvita, který nedávno získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

NEJPOVEDENĚJŠÍM OBALEM VE VYSOKOŠKOLSKÉ KATEGORII JE FAKE CAKE

Student průmyslového designu na ČVUT v Praze Jakub Klouzek vytvořil obal na sirky, který připomíná dortík. Tento hravý objekt s výborně zvládnutou grafikou se stává happeningovým narozeninovým dárkem. Sirky nahrazují svíčky na dortu, mohou na víčku obalu vytvářet libovolné obrazce, nebo prostě jenom demonstrovat oslavencův věk. Použití přírodního materiálu navíc podporuje jednoduchost a čistotu.

1. místo – Fake cake Jakub Klouzek, ČVUT v Praze, Fakulta architektury, Průmyslový design, Foto: Tomáš Polák

Zdroj: www.czechdesign.cz

VE STŘEDOŠKOLSKÉ KATEGORII ZABODOVAL OBAL MATTERHORN

Student průmyslového designu na Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku, Jan Perháč, navrhl obal na horolezeckou osmu, která oslavuje 150. výročí výstupu na Matterhorn. „Zdařilá stylizace skalního útvaru naprosto vystihuje napětí mezi ergonomickým tvarem výrobku a plastickým, až kubizujícím tvarem obalu. Grafika podporuje čitelnost horského masivu,“ uvedla porota k prvnímu místu ve středoškolské kategorii.

1.místo – Matterhorn Jan Perháč, Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku, Průmyslový design, Foto: Tomáš Polák

Zdroj: www.czechdesign.cz

Soutěžní práce, které měla porota možnost hodnotit, byly ve většině případů součástí jakési akce, která se váže k oslavám a obecně se více pohnuly od konstrukce obalů ke konstruování samotného dárku. Bylo možné pozorovat, že soutěžící spíše vytvářeli objekt, než obal. Mnoho ze zaslaných prací mělo také sekundární použití. Například druhé místo ve vysokoškolské kategorii získal obal „HAPPY BIRTHDAY from Slovakia“ z dílny Richarda Jenešíka z Technické univerzity v Košicích má druhotné využití. Kromě ochrany výrobku se z obalu během okamžiku stane sada hracích karet. Třetí místo v této kategorii získala designérská dvojice, Matěj Coufal a Eduard Herrmann, z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Designéři navrhli obal na svíčky, který porotu upoutal zejména svou jednoduchostí a minimalistickou grafickou úpravou.

V letošním ročníku zabodovali zejména studenti ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Kromě prvního místa obsadila škola i druhou příčku. Stříbro ve středoškolské kategorii získal Jan Bendák se svým ekologickým obalem.„V obalu je cítit koloběh materiálu, který je paralelou ke koloběhu v přírodě. Obal by měl sloužit jako propagační produkt, který by se rozdával 22. dubna na Den Země. V obalu je malý set na vypěstování vlastního stromu,“ vysvětluje odborná porota. Obal „Voříšek“ Michaely Kachtíkové ze Střední umělecké školy v Ostravě upoutal porotu především svou konceptuálně pojatou grafikou, která vychází ze struktury ořechů. Studentka grafického designu za svůj návrh získala třetí místo.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie CzechDesign

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!