Fantastická čtyřka: strmý pád do komiksového pekla

Fantastická čtyřka: strmý pád do komiksového pekla50%

Mezi blockbustery letošního léta se do kin vřítil nový snímek Fantastická čtyřka. Ten tentokrát kupodivu nevznikl v produkci Disneyova Marvelu, ale konkurenčního Foxu. Jak dopadlo zpracování tohoto známého amerického komiksu?

Na počátku asi sto minut trvajícího děje se podíváme do rodiny malého vynálezce Reeda Richardse, kterého jeho okolí moc nechápe. Při sestrojování dimenzionálního teleportu však najde pomocnou ruku v podobě kamaráda ze základní školy Bena Grimma. Pak děj rychle skočí do budoucnosti, kde si prvního z dvojice zahrál Miles Teller, zatímco jeho parťáka ztvárnil Jamie Bell. Později během soutěže na střední škole si Reedova nadání všímmne vědec Dr. Franklin Storm, v podání sympatického herce Reg E. Catheye, který Reeda naverbuje do svého výzkumného střediska.

Hrátky s ohněm

V Stormově vědeckém centru Reed, společně s dalšími členy vědeckého týmu – nevlastní vědcovou dcerou Sue Storm, jeho synem Johny Stormem, stejně jako arogantním Victorem von Doomem, svůj záměr po usilovném snažení dokončí.  Pomocí nově vytvořeného stroje se jim podaří vyslat do paralelní dimenze pokusnou opici.

Následně se mladí vědci v opilosti rozhodnou vyzkoušet bránu na vlastní kůži, což jim přinese mnohé problémy. Po kolizi a nesnadném návratu získají jejich těla jinou strukturu a nevšední vlastnosti. Díky tomu se záhy ocitají v osidlech tajného vládního zařízení. Zatímco Reed disponuje schopností neomezeného smrštění a natažení těla, Ben se změní v kameny pokryté monstrum, Sue dokáže silou vůle hýbat předměty, létat a zneviditelnit se, Johny umí létat a vytvářet oheň. A Victor? Ten se stane hlavní zápornou postavou celého děje, která má však nejvíc podivuhodných schopností.

Skvělé úvodní minuty

Jak dopadlo zúčtování s oblíbeným komiksovým námětem, který se naposledy dočkal svého hraného zpracování v roce 2005. Zatímco tehdy usedl na režisérské stoličce Tim Story, který již prokázal jisté umělecké nadání, nový snímek od Foxu režíroval téměř debutující Josh Trank, který má na svém kontě pouze jeden celovečerní snímek – výborné mysteriózní sci-fi Kronika temna.

Zatímco počátek očekávaného blockbusteru vypadá velmi svěže a nadějně, když se dočkáme zajímavých hereckých výkonů ústřední dvojice i jejich uvěřitelného nadšení pro bádání, později se celý film čím dál více zadrhává. To, že se scénář nové Fantastické čtyřky tentokrát téměř vůbec nedrží komiksové předlohy, vůbec nevadí. Horší je, že po prvních 30 minutách stopáže se z děje vytratí ono očekávání čehosi bombastického a s návštěvou jiných dimenzí přichází zklamání.

Přes klady jde o zklamání

Snímek má své skvělé momenty, mezi které patří jak výborné herecké výkony, soundtrack od Marca Beltramiho a Philipa Glasse, nebo výborné hororové momenty během návratu do pozemské dimenze a šoku z uvěznění na tajné armádní základně. Bohužel je také plný zbytečného vysvětlování a filozofování a očekávaná dynamická akce se téměř nedostaví (té se dočkáme až téměř na samém konci). Celý film tak místy působí nudně. Jakoby šlo pouze o natahovaný pilot k následujícímu seriálu, o který však nejde. Také většina dialogů mezi postavami bohužel postrádá vtip i větší hloubku.

Nešťastný boj se studiem

Kromě nedostatků ve scénáři se zřejmě bohužel na konečné verzi Fantastické čtyřky podepsaly zásahy studia do práce nadaného režiséra. Podle zákulisních informací měl Trank s producenty velké potíže, když neakceptovali jeho umělecký záměr. Studio Fox pro změnu Tranka pomluvilo z nedochvilnosti a dalších chyb.

Je to důvodem, proč budete některé scény z traileru hledat v konečném sestřihu filmu marně a mnohé momenty ve druhé polovině snímku na sebe nenavazují? Samotný režisér se od konečného střihu Fantastické čtyřky oficiálně distancoval, což lecos napovídá. Film tak – snad díky velké smůle - zdaleka nevyužil svůj potenciál. Možná je to znát i na tricích, které jakoby občas působily z mnohem levnějšího filmu.

Výborní herci a podivný záporák

Nic na tom bohužel nemění ani skvostné herecké obsazení, které mohlo být jen stěží lepší. Slintat blahem budete nejen nad hereckými výkony ústředního tria Teller – Bell – Cathey, ale zdatně jim sekunduje i hezká Kate Mara v roli Sue, zlounský Toby Kebell jako Victor von Doom, a kromě Tellera asi ze všech hlavních herců nejlepší Michael B. Jordan v roli „ohnivého“ Johnyho Storma.

Kvalitě ambiciózního snímku na pomezí sci-fi, fantasy a hororu bohužel nepřidává ani vzhled hlavní záporné postavy – Dooma, který byl do českých titulků přeložen jako „Katisvět“. Jeho podivně legrační vzhled, jakoby vypadlý z céčkového japonského splashe, přispívá k nedobrému vyznění snímku, který mohl být další skvělou komiksárnou.

Pád do hlubin žánru?

Jak zní můj verdikt? I když nerad, protože mám fantastické filmy rád, musím konstatovat, že kromě zapřisáhlých fanoušků komiksů je nový blockbuster postradatelným zbožím. Přestože disponuje kvalitními prvky – hereckým obsazením, dobrou první třetinou i hudebním doprovodem, a je na něm znát režisérovo okouzlení žánrem, jde o podprůměrný snímek.

Snad vinou nešťastné souhry okolností působí dojmem čehosi nedokončeného, co by si zasloužilo opět sestříhat. Jde bohužel o pád do nejnižších pekel filmů, natočených podle kreslených příběhů. Doufejme, že příště bude mít Trank se studiem větší štěstí...

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Fantastická čtyřka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!