Letní filmová škola zve na sladké filmové i hudební zážitky

Letní filmová škola zve na sladké filmové i hudební zážitky 

Již zítra zaplaví Uherské Hradiště filmoví nadšenci i filmoví tvůrci. Začíná totiž 41. ročník Letní filmové školy! Největší nesoutěžní filmový festival v České republice můžete navštívit od 24. 7. - 1. 8. 2015 a vybrat si mezi 250 snímky programové skladby.

I tento ročník jednoho z našich největších filmových festivalů umožní návštěvníkům setkat se s hvězdami nejen stříbrného plátna. Největší osobností 41. LFŠ je zakladatel nové éry finské kinematografie Mika Kaurismäki, který na festivalu vystřídá svého bratra Akiho. Ten Uherské Hradiště navštívil už v roce 2011, aby si mimo jiné převzal výroční cenu Asociace filmových klubů. Kromě dalších zahraničních hostů dorazí také slavné osobnosti českého filmu. Návštěvníci se mohou těšit na mnohokrát oceňovaného režiséra československé nové vlny Juraje Herze, časosběrnou dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, osobitého komika Boleslava Polívku či dceru slavného animátora Karla Zemana.

Letní filmová škola se, jak název napovídá, věnuje především snímkům klasické kinematografie, se kterými seznamuje širokou veřejnost. Dramaturgové festivalu si však uvědomují, že je třeba znát nejen důležité historické mezníky, ale také kinematografickou současnost. Pro diváky tedy přichystali i několik premiér. Příkladem je distribuční premiéra filmu Karla Zemana Vynález zkázy, o tomto tvůrci pojednávající snímek Filmový dobrodruh Karel Zeman od Tomáše Hodana. Velkým vizuálním lákadlem je také první projekce slibovaného snímku loňského hosta festivalu Petera Greenawaye věnovaný moskevské filmové legendě Ejzenštejn v Guanajuatu.

Festival však nenabízí jen filmové zážitky, v doprovodném programu naleznete několik možností hudebního vyžití. Přijedou známé kapely a interpreti jako PSH, Michal Hrůza, Tara Fuki, Zrní, Midi lidi, Už jsme doma, Please the trees a další.

Program je nabitý. Jak ale bude letošní ročník vypadat? Toto jsou vize a doporučení tvůrců sladkého zmrzlinového vizuálu Štěpána Malovce a Adama Turečka:

Uherské Hradiště zaplaví sladká tsunami. Letní dusno rozvíří osvěžující hurikán, který vtáhne do svého oka všechny, kteří u Buchlovic nestačí zařadit zpátečku. Vanilka s jahodou uzavřou příměří a míchaná poteče komínem. Kdo neumí plavat, ať si přibalí šnorchl, kdo má cukrovku, ať si vezme koňskou dávku!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!