Cesta Papírovými městy vás možná dojme, ale určitě pobaví

Cesta Papírovými městy vás možná dojme, ale určitě pobaví70%

„Město je z papíru, ale vzpomínky ne.“ „Je hrozně těžké odejít – dokud neodejdete. A pak je to ta nejsnadnější věc na světě.“

Další dílo od populárního autora Johna Greena Papírová města právě vychází v českém překladu v knižní podobě. Současně se objeví v kinech i zfilmované. Dřív, než si tam ale s popcornem na Paper Towns zajdete, určitě si je nejdřív přečtete. John Green totiž skutečně umí psát.

Hlavním hrdinou Papírových měst je Quentin Jacobsen, trochu bojácný maturant, který je od dětství zamilovaný do své krásně nespoutané sousedky a kamarádky Margo Rothové Spiegelmannové. Ta mu nečekaně jedné noci zaklepe na okno a požádá ho o pomoc na své celonoční cestě důvtipné pomsty. Ráno jejich dobrodružství skončí, Margo ale na druhý den zmizí. Quentin brzy zjistí, že mu po sobě zanechala stopy, a vydá se po nich. Koho ale na konci té cesty najde? Co vlastně Quentin o Margo ví?

Pokud se vám líbil svěží a neotřelý styl, kterým John Green pojal příběh lásky dvou mladých lidí umírajících na rakovinu, ve Hvězdy nám nepřály, určitě nebudete zklamaní ani teď. Papírová města možná občas lehce sklouzávají do patosu, v žánru Young Adult (neboli knihy pro mladé dospělé) ale skutečně kvalitativně vyčnívají. Green kvalitativně vyčnívá.

V knize najdete několik velmi povedených metafor na zamyšlení, ale jak sám Green píše: „Metafory mají své důsledky a je třeba si zvolit rozumně.“ Někdy je totiž lehce neuvěřitelné, že téměř všechny postavy v Papírových městech mají vždy po ruce nějaké výstižné přirovnání, hlubokou myšlenku či životní ponaučení. Greenovi je potřeba ale přiznat, že si hezky hraje s posouváním významů. Tak například samotná papírová města se vyvíjí s každou další stránkou a jejich konečný smysl vás docela překvapí.

Jestli hledáte dobré oddechové čtení k vodě, pak jsou Papírová města tím pravým pro vás. Toto dílo Johna Greena je svěží, vtipné a rozhodně v něm nenajdete moc klišé romantiky. Nezanechá ve vás sice nějaký hluboký osudový dojem, ale lehce pohladí a inteligentně pobaví. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!