RECENZE: Ambiciózní Kasabian nastoupili v barvách Ostravy

RECENZE: Ambiciózní Kasabian nastoupili v barvách Ostravy70%

Zatímco první den Colours of Ostrava se nesl ve znamení Björk a kapely Zrní ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií, na den druhý své prvenství obhájili Kasabian. Jejich jméno se na festivalu skloňovalo snad nejčastěji, laťka tak byla ještě před začátkem koncertu nasazena vysoko.

Jednoduše řešené pódium, minimum zvláštních efektů, nad připravenými hudebními nástroji visí pouze nápis „48:13“. Možná hlavní stage v tu chvíli nijak zajímavě nepůsobí, ovšem i tak k sobě přitáhla masy diváků. A ve chvíli je jasné proč – Kasabian na sebe nenechají dlouho čekat, suverénně vstupují na pódium a fanoušci v očekávání velké show duní nadšením. Zpěvák Tom Meighan ledabylým mávnutím ruky fanoušky provokuje, dokud nedostane alespoň uspokojivý počet decibelů. Poté spouští takové pecky jako „Days Are Forgotten“, či „Club Foot“. A sebevědomí s lehkou příměsí arogance z Kasabian jen čiší.

„Nikdo na nás dnes nemá, jsme nezastavitelní. Jsme fantastická živá kapela.“ Tom Meighan

První část koncertu je svižná a živelná, projevuje se v ní kombinace rocku zlatých šedesátých a sedmdesátých let s přidanou hodnotou osvěžujícího elementu ve formě elektroniky. Kasabian se netají tím, že sami sebe považují za poslední opravdové rockery moderní doby a o rock 'n' rollu jako takovém tvrdí, že skomírá. Kapela sice vzhlíží ke starým velikánům tohoto žánru, rozhodně ale nechtějí znít jako retro, což je dobře.

Jejich skladby ovšem překvapivě ztrácí na dynamice ve chvíli, kdy naplno rozjedou svůj elektronický experiment. Ten během vteřiny přebil kytaru i jindy podmanivé hlasy obou zpěváků. Například z celosvětového hitu „Fire“ se tak rázem stala nevýrazná směsice bez náboje.

Akčnost vystoupení alespoň částečně navrací kytarista, zpěvák a umělecký mozek skupiny - Sergio Pizzorno. Pozornosti diváků si užíval, tancoval s kytarou i bez ní tak dlouho, až z vyčerpání klesl k zemi a hlavní zpěvák Tom Meighan ho musel odvléci zpět „do práce“.

Skupina s prudce narůstající popularitou přechází z alternativního indie rocku do takřka taneční elektroniky. V instrumentálním ohledu vystoupení postrádalo výraznější momenty. Kdo tedy holduje spíše rané tvorbě, odkazujícím k éře rockových dinosaurů, odcházel zklamán. Na druhé straně kdo si zamiloval jejich poslední album 48:13, které jde za novou elektronickou vlnou, přišel si jistě na své.

Kasabian je každopádně tím nejlepším, co se v posledních letech na britské hudební scéně zrodilo, a právem se stali headlinery Colours. Na Ostravu zaútočili a dobili ji, ale s odřenýma ušima.

Foto: Matyáš Theuer

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!