Vítězné filmy jubilejního 50. karlovarského festivalu: křišťálový globus si odnáší dřevař Bob

Vítězné filmy jubilejního 50. karlovarského festivalu: křišťálový globus si odnáší dřevař Bob 

12 857 akreditovaných návštěvníků, 670 novinářů, 547 tvůrců a 1017 filmových profesionálů, 488 filmových projekcí, 226 filmů, 35 světových premiér - taková je "narozeninová" bilance Karlovarského filmového festivalu. Hlavní cenu, Křišťálový globus, si odnáší dokumentárně laděný snímek "Bob a stromy" o dřevorubci, který se uprostřed majestátní přírody potýká s nástrahami divočiny i mezilidských vztahů. Diváci pak udělili cenu snímku "Mládí" režiséra Paola Sorrentina, který u českého publika bodoval svým předchozím snímkem "Velká nádhera".

K filmu "Bob a stromy", který nás nadchl stejně jako porotu, dorazila i početná delegace včetně titulního představitele Boba. Možná by stálo za to natočit další pokračování - co se stane se životem massachusettského dřevaře, když se najednou stane filmovou hvězdou proto, že hraje příběh svého vlastního života? Právě autentičnost, civilnost a neokázalá hloubka jsou hlavními devizami filmu - a protože ho s největší pravděpodobností čeká uvedení v bězné kinodistribuci, nenechte si ho určitě ujít. 

Porota také udělila zvláštní cenu rakouskému snímku "Má křídla, kdo končí pádem" mladého režiséra Petra Brunnera, který naší redakci spíše nepřesvědčil. Přes nesporné kvality mladého tvůrce nám k filmovému zážitku leccos chybělo a filmu naopak přebývala sebestřednost, který divákovi neumožnila se s ním alespoň trochu ztotožnit. Nebo jsme jenom možná málo otrlí. Každopádně lze doufat, že zvláštní uznání poroty posune evidentně talentovaného tvůrce směrem dalším výkonům. 

Cenu za režii si odnáší kosovský tvůrce Visar Morina za režii filmu "Babai". Ten nám na festivalu utekl, ale napravit to lze hned v pondělí v pražském Světozoru nebo v úterý v Aeru

Obě ceny za herecký výkon putovaly do domácích rukou - Aleně Mihulové za snímek "Domácí péče" a Kryštofu Hádkovi za "Kobry a užovky". 

Diváci věnovali nejvíc hlasů novému počinu mistra zachycování italského art de vivre Paola Sorrentina "Mládí", které na festivalu osobně uvedl herec Harvey Keitel. Ani tenhle kousek se kinodistribuci nejspíš nevyhne a pokud je stejně zábavný jako Sorrentinova "Velká nádhera", pak je na co se těšit. 

Úplný seznam oceněných filmů a program ozvěn najdete také na www.kviff.com. Tak na viděnou zase za rok ve Varech!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!