Otrávené štěstí: opravdu překoná pravá láska všechny nesnáze?

Otrávené štěstí: opravdu překoná pravá láska všechny nesnáze?70%

Mladá láska bývá rychlá jako blesk, je jako rána z čistého nebe. Dvě srdce pro sebe zahoří a pro nás ostatní je krásné vidět dva mladé lidi, jak pro sebe znamenají vše nevidící ještě chyby jeden druhého. Protože ten druhý je v tu chvíli pro ně dokonalý. Ovšem co když ty chyby nakonec vyplují na povrch a jeden z milenců zjistí, že jsou tak velké, že s tím druhým už dále nedokáže žít? Pak na chybujícího čeká jen bolest a zklamání.

Dvaadvacetiletá Amanda Flori je velmi hezká a inteligentní dívka, má jen jednu vadu, je nemocná. Celý její život je o počítání cukrů v jídle a o injekcích, je totiž diabetička. Otec je perfekcionista a pokaždé ji napomíná, že se o sebe řádně nestará. Matce je to jedno, hlavně že může pomlouvat otce a nejdůležitější pro ni je vzhled její dcery. Ale vše se teď změnilo, Amanda už nechce tolik vzdorovat otci, jelikož poznala Brava. Do toho skejťáka se zamilovala již na první pohled a ani ona mu není lhostejná. Ihned se k sobě přestěhují. Jenže spolu jsou jako voda a oheň. Co si teď mají počít, když stále po sobě touží, ale musí překonat jak své rozdílné povahy, tak i velkou zradu jednoho z nich?

Dívka vzhlédne a ihned vyhledá jeho oči, které opatrně čekaly. Její pohled, ten pohled sráží Brava do kolen. Nasává jej, pije jej a už v něm nezbývá místo na nic jiného. Takhle nějak to nejspíš vypadá, když člověk láskou zapomene dýchat a pak zemře, aniž si to uvědomil… Políbíme se… Jestli ještě budu naživu…

Německá autorka

Irma Kraussová se narodila roku 1949. Po studiu pedagogiky pracovala nejdříve jako učitelka na základní škole. Když její tři děti dospěly, začala psát. Od té doby vydala řadu knih pro děti a mládež. V roce 1998 byla Irma Kraussová vyznamenána cenou Petera Härtlinga za literaturu pro děti a mládež. V nakladatelství cbj vydala román Pokoj v oblacích, který tisk označuje jako „bravurní“ a „mistrovský“.

Láska, nebo nenávist?

Otrávené štěstí je psychothriller, jenž začíná koncem. Abyste mě chápali, tak hned zpočátku je objeveno tělo mrtvé ženy. Policejní vyšetřování vás provází začátkem každé kapitoly. A doplňuje tak příběh mladého páru Amandy a Brava, jenž vypráví o jejich seznámení, zamilovanosti, ale i o hádkách a usmířeních a také o neodpustitelných chybách. Jejich vztah je totiž jako na houpačce, je to chvílemi láska hraničící s posedlostí, jindy spalující nenávist. Ale stále se nabízí otázka, kdo je tou mrtvou dívkou? A i když máte tušení, pořád čekáte, kdy se vše rozuzlí a dumáte nad tím, proč to vše muselo skončit zrovna takhle.

Ach ty hlavní hrdinky…

Postavy jsou skvěle psychologicky vykresleny. Autorka totiž rozepsala nejen pocity Amandy, ale i Brava. Díky tomu se do nich můžete lépe vcítit a cítit s nimi jak spalující vášeň, tak i frustraci a beznaděj. Bravo je velmi zamilovaný a po většinu času je na Amandu pyšný, ale jsou jisté její kvality, které on ocenit nedokáže. Na druhou stranu je Amanda perfekcionistka po svém otci a ona sama si tyto povahové rysy ani neuvědomuje. Do všeho se vrhá po hlavě, je totiž velmi impulzivní, a až později vše domýšlí do nejmenších detailů. Jenže díky tomu přivede Brava na mizinu a tím začínají všechny hádky. Ovšem i přesto jsou oba stále zamilovaní. Tedy až do toho dne, kdy jeden druhého zradí velkou a neodpustitelnou chybou.

A jaký je závěr?

Otrávené štěstí je psáno velmi poutavě a knihu rozhodně neodložíte, dokud se vše konečně nevysvětlí. Samotný konec je velmi matoucí a čtenář může mít pocit, že vůbec neví, co si o něm myslet. Není neuzavřený, je prostě zvláštní. Možná z něj dokonce také budete frustrovaní a promítnou se do vás všechny negativní pocity, které zakoušel mladý pár během celého příběhu.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!