Odebrat z přátel: originální vyvražďovací horor o temných hlubinách Facebooku

Odebrat z přátel: originální vyvražďovací horor o temných hlubinách Facebooku80%

Máte novou zprávu: „Odpověz, kdo to nasdílel, nebo chcípneš!“ Napadlo vás, že sociální sítě představují nejen komunikační prostředek, ale také mohou být nebezpečným nástrojem? Do temných vod internetu a kyberšikany nás přivádí drsný a kvalitní horor s mysteriózními prvky, který má grády.

Lidé čekající celé dny na nové zprávy ve Facebook mesengeru jsou fenoménem několika posledních let. Hlavně někteří teenageři si na mobilních aplikacích a sociálních sítích vytvořili doslova psychickou závislost. Toho vtipně využívá i nový americký horor od gruzínského režiséra Levana Gabriadzeho. A výsledek? Přes nepříliš natočených snímků má zřejmě tento muž našlápnuto na kariéru úspěšného režiséra.

Výhružky od neznámého

Šest mladých kamarádů, kteří si mezi sebou píší na známé "modré" sociální síti a používají ke skupinovým videohovorům Skype, zažijí hrůzyplnou noc. Když se po roce od smrti své známé Laury Barns (hraje ji Heather Sossaman) rozhodnou „elektronicky“ propojit, někdo neznámý se nabourá do jejich počítačů a začne jim posílat výhružné zprávy.

Ty souvisejí právě se smrtí Laury, která podlehla kyberšikaně a vzala si život. Agresor s nickem Billie227 postupně odhaluje špinavá tajemství celé skupiny a její podíl na dívčině smrti. Podivný neznámý začíná psát zprávy i z Lauřina facebookového profilu a všem dochází, že nejde pouze o běžného duševně narušeného hackera. Podivná hra si totiž vyžádá svou první oběť.

Originální "found footage" horor

Jak dopadl celkový výsledek? Nový snímek velmi kreativně využívá prostředí nových technologií. Téměř celý se odehrává na desktopu počítače hlavní hrdinky Blaire, kterou si zahrála talentovaná Shelley Hennig. Všechny zúčastněné tedy vidíme pouze v oknech programu Skype, snímaných z webkamer, na fotografiích ve Facebooku nebo jako účastníky videozáznamů YouTube. Že to musí být nuda? Rozhodně ne v případě filmu Odebrat z přátel!

Přestože jsme podobný koncept již viděli v Open Windows nebo The Den, nový horor od téměř neznámého scénáristy Nelsona Greavese tyto filmy v mnohém převyšuje. Od počátku výborně vybalancované stopáže se totiž filmařům podařilo vybudovat tísnivou atmostéru strachu z neznámého útočníka, jehož schopnosti převyšují několik průměrných dívek a mladíků a jsou příčinou naprosté bezmoci.

Navíc kamera umně využívá několika skutečných webových stránek a facebookových profilů, což vede k věrohodnosti snímku. Přestože lze film částečně zařadit do žánru found footage, nelze to pro jeho originalitu konstatovat jednoznačně.

Vydařené dílko s paranoidní atmosférou

Ke stoupající gradaci dopomáhá jak scénáristicky téměř dokonalé načasování dějových zvratů, tak i maximální využití komorně tísnivé prostředí uzavřené skupiny, kde postupem času nikdo nevěří nikomu. Skvělá je i změna počátečního temného thrilleru v mysteriózní duchařský horor, k níž postupně v ději dojde. Ale i přes balancování na hraně „vyvražďovačky“, příběh nikdy nesklouzne do naprostého béčkového splashe. Přes zhlédnutí mnoha podobných filmů jsem se během Unfriended také sám několikrát téměř bál.

Ke kvalitě bijáku, který byl oceněn na dvou menších filmových festivalech, zaměřených na sci-fi, fantasy a mystery filmy a vydělal v zahraničí pěkný balík peněz, přispěl i jeho neotřelý způsob natáčení. Herci totiž do poslední chvíle neznali detaily scénáře, který měl několik verzí, a proto své překvapení ani nemuseli příliš předstírat. Několik scén filmu i jeho konec byly natočeny v několika verzích, než bylo rozhodnuto o jeho konečném střihu.

Dobré herecké výkony

Tato důkladnost se vyplatila a na bijáku je rozhodně poznat, stejně jako obstojný casting. Výkony většinou málo známých herců tak nejsou rozhodně špatné. Dobře hraje jak zmíněná Shelley Hennig, tak i Moses Storm v roli jejího přítele Mitche, stejně jako Renne Olstead, představující Jess, i zbytek nepočetného ansáblu. Pro sílu scénáře a atmosféry totiž zanikne i několik slabších hereckých chvil!

Nic pro konzervativní publikum

Pomyslnou „slabinou“ jinak výborného bijáku je jednostranné zaměření na mladší publikum, které preferuje nové technologie a žánr mysteriózních hororů. Starší lidé, zatvrzelí odpůrci počítačů, stejně jako temných hororů, film zřejmě nepochopí, nebo ho dokonce odsoudí. Protože já patřím k opačné skupině, snímek se mi líbil.

Trochu úsměvně také působí vykreslení paniky v některých sekvencích snímku, kdy se hlavní postavy chovají trochu iracionálně a často hystericky ječí. Přesto jde o mnohem lepší dílko, než byl první Paranormal Activity, patřící z části do stejného žánru a vycházející částečně i stejné producentské dílny.

Dosáhne na nesmrtelnost?

Jaký je tedy závěrečný verdikt? Snímek Odstanit z přátel patří mezi povedený vyvražďovací horor, který nepostrádá originální nápady, temnou a komorně tísnivou atmosféru, stejně jako vydařené lekací scény. Přes svou jednostrannost a fakt, že nejde o nic geniálního, si snímek zaslouží nadprůměrné hodnocení. Pro příznivce zmíněných žánrů jde o jasnou volbu, která se možná navdy zapíše i do dějin filmových hororů.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Odebrat z přátel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!