Centrum hlavního města se přemění na jeviště. Pražské Quadriennale začíná!

Centrum hlavního města se přemění na jeviště. Pražské Quadriennale začíná! 

Již 13. ročník nejvýznamnější mezinárodní přehlídky scénografie a divadelního prostoru odstartuje ve středu 17. června v šest hodin odpoledne na Staroměstském náměstí. V následujícíh 11 dnech pak nabídne prezentaci děl a umělců. Jak se s přípravou poprali organizátoři? A co Vás čeká? Podívejte se, co se skrývá za oponou.

1000 umělců, 78 zemí, 11 dní, 600 živých akcí, paláce, galerie, náměstí, nádvoří v centru Prahy. 

Nějak takto by se dal shrnout obsah Pražského Quadriennale, ale to by bylo moc strohé. Tato svého druhu jedinečná událost odstartuje ve středu na Staroměstkém náměstí hudebním doprovodem. Více zatím o slavnostním zahájení organizátoři neprozradili, takže budete holt muset přijít.

Poprvé divadelní festival přivítá centrum Prahy, aby byl lépe dostupnější a otevřenější, co se týká širší veřejnosti. Akce ovládne pomyslný trojúhelník mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem.

Letošním tématem PQ je Sdílený prostor: Hudba, Počasí a Politika. Dle slov umělecké ředitelky Sodjy Zupanc Lotker se těchto témat každá země chopila naprosto jinak. Právě tato rozdílnost ukazuje kontrast, který vyplývá z lokálnosti a mentaility národů. "Všude na světe funguje vzhledem k situaci politická apatie a nedůvěra, že se nedá nic změnit. Nakonec ale v těch inscenacích najdete tolik způsobů a řešení, jak se s těmi problémy poprat," doplňuje Lotker. 

Na oficiálních stránkách najdete i taháky v podobě naplánovaných tras a dalších rad, "Jak začít na PQ", protože letošní rozsah je opravdu široký. Připraven je i program pro děti v Kafkově domě. Akce je ideální tedy i pro rodiny s dětmi. 

Lístky můžete zakoupit také on-line, základní vstupné začíná na 300 Kč, což Vám umožní celý den pohyb ve všech lokacích. Co se tedy týče finanční dostupnosti, dá se říci, že za tuto cenu by měl každý trochu toho divadla okusit. Určitě je dobré zmínit, že 19. června - tedy tento pátek - se za návštěvu prostorů neplatí a v rámci Dnů ČT je vstup zdarma. Pokud by to ale někdo nestihl, má možnost 50% slevy, pakliže se prokáže například jízdenkou MHD, lístkem do jedné ze zpřátelených galerií nebo kin. Celý seznam zde

Z obecných informací je toho snad až až, ale pro inspiraci Vám předložíme ještě TOP 5 expozic podle pořadatelů:

Česká republika: SWEET SWEET SWEET (piazzetta a Nová scéna ND) a videoinstalace GOLEM Cube (VILA Štvanice)

Česká republika bude mít v rámci Pražského Quadriennale samozřejmě zastoupení, a to hned se dvěma uměleckými projekty. Českou expozici najdete na piazzettě a Nové scéně Národního divadla, kde bude po 11 dní probíhat projekt scénografky Jany Prekové nazvaný SWEET SWEET SWEET Nebeský festival. V rámci projektu Divadelní prostor si nenechte ujít  jedinečnou videoinstalaci GOLEM Cube navazující na úspěšné divadelní představení Ivo Kristiána Kubáka, která bude umístěna v prostoru VILA Štvanice.

Polsko: Postapokalypsa (Topičův salon)

Polská národní expozice, na které pracoval významný scénograf Jerzy Gurawski, nechá návštěvníky proniknout do tajů sonifikace a zprostředkuje jim možnost „sáhnout si na zvuk“ a slyšet jej přes vlastní kosti. Diváci v prostoru uslyší neustálý tok zpráv o počasí z různých míst a pohromách spojených s různými energetickými hrozbami a katastrofami (včetně Černobylu, Los Alamos a Fukušimy). Instalace je vyplněna měnící se audiosférou, která je aktivní vůči lidské přítomnosti.

Maďarsko: Dárce pro Prométhea (Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka)

Interpretace antického mýtu, Prométheova trestu, bude představena ve výpravné divadelní instalaci, kterou připravila maďarská národní expozice. Starověkou báji o Prométheovi odsouzeném na 10 000 let k hrůznému trestu, kdy k němu každý den přilétal orel, aby mu ukloval a snědl část jeho jater, která mu do dalšího dne opět narostla, jistě všichni známe. Když se však jeho trest chýlil ke konci, játra mu už každý den nedorůstala. Aby Prométheovi játra neselhala, budou v instalaci potřeba dobrovolní dárci jater.

Švýcarsko: Václavská čára (Václavské náměstí)

Mostní lávka táhnoucí se přes nejrušnější místo v celé Praze - Václavské náměstí. Kolemjdoucí tak budou moci z ptačí perspektivy nahlédnout na místo, které se stalo svědkem mnoha historických událostí.

Finsko: Zvuk hudby (v krabici) (Colloredo-Mansfeldský palác/ Ovocný trh)

Finská národní expozice zkoumá schopnosti zvuku a hudby ovlivňovat prostor, čas a emocionální charakter místa/divadelní scény, a zároveň sleduje působení klimatických podmínek na zvuk. Finové přetvoří dopravní kontejner na koncertní místnost, kde budou hudební nástroje vystaveny extrémním změnám počasí: déšť vystřídá mráz, vedro zase záplavy nebo dokonce vichřici. Tóny hudebních nástrojů se pod vlivem počasí zabarví a hudebníci jim budou muset přizpůsobovat svou hru. Testovací skladbou, která zazní ve zvukové krabici, bude slavné Vivaldiho Čtvero ročních období.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!