Festival Boskovice 2015 slibuje multikulturní zážitkový víkend

Festival Boskovice 2015 slibuje multikulturní zážitkový víkend  

Jihomoravské Boskovice zažijí druhý červencový víkend již 23. ročník festivalu s podtitulem „pro židovskou čtvrť“. Pro návštěvníky budou připravené nejen koncerty, ale také různá představení, promítání i čtení. Do festivalu se opět zapojí celé město, které se tane výjimečnou kulturní letní oázou. Na čtyři dny oživí festival všechny unikátní historické památky.

Židovská čtvrť, synagoga, hrad, zámek, zámecký skleník, farská zahrada, amfiteátr letního kina či panský dvůr. Všechna tato unikátní místa se stanou od 9. do 12. července dějištěm multikulturního festivalu Boskovice 2015. Hudební fanoušci se mohou těšit na desítky hudebních projektů nejen z Česka, ale také ze zahraničí. Zahraje například sólový projekt Jana Kašpara Obelisk of Light, Bujdosó Trio z Maďarska, francouzská formace Dirty Deep či americko-česká formace Kowacz Stephens Blues Band.

Headlinerem se pro letošní ročník stal ale bubeník Günter „Baby“ Sommer, jazzová legenda ze sousedního Německa. „Přivézt zakladatele německého moderního jazzu jsem se snažil několik let, je skvělé, že se to konečně povedlo,“ uvádí dramaturg Viktor Slezák, „do Boskovic přijede nejen se třemi dlouhodobými jazzovými projekty, ale i se sestavou freeIlusion složenou z Günterových žáků speciálně pro tuto příležitost.“ Kromě již zmíněných formací je připraveno ještě daleko větší množství hudebních zážitků.

Nepostradatelnou součástí festivalu budou také divadelní představení, autorská čtení tuzemských autorů a filmové projekce. Do Boskovic zavítá jedinečná dětská opera Hanse Krásy z terezínského ghetta Brundibár, scénické čtení bude těžit ze vzpomínek kněze Antonína Huvara o deseti letech v komunistických věznicích. Tradiční filmový blok bude letos věnován scénáristovi Jiřímu Křižanovi. Kromě toho budou pro návštěvníky připraveny výstavy Petra Nikla, Viktora Freša, Fotografický projekt studentů FAMU vedený Jaroslavem Bártou a výstava Jirousovy děti aned Český hudební underground 70. a 80. let v obrázcích.

A proč je festival v Boskovicích věnován především židovské čtvrti? „Právě neutěšený stav židovské čtvrti Boskovic zavdal na počátku devadesátých let příčinu ke konání festivalu. Její existence jako urbanistického celku byla vážně ohrožena. Festival Boskovice pro zachování a obnovu židovské čtvrti se poprvé konal v roce 1993 a také díky každoroční přítomnosti návštěvníků z celé republiky i odborné veřejnosti a novinářů se postupně podařilo její osud zvrátit,“ popsal důvod vzniku festivalu předseda Unijazzu Čestmír Huňát. Právě Unijazz má totiž celý festival na svědomí.

Vstupenky seženete již nyní na internetových stránkách festivalu. Základní vstupné činí 490 korun. Pro studenty je přichystaná sleva o stokorunu. Děti do 12 let pak budou mít v doprovodu rodičů vstup zdarma. Na místě budou vstupenky o 60 korun dražší. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!