Syrová zpověď žen-vražedkyň v Divadle Komedie

Syrová zpověď žen-vražedkyň v Divadle Komedie80%

Divadlo Komedie uvedlo nové představení Zločiny.ženy.doc od režisérky a novinářky Varvary Fajer. Přepisy skutečných rozhovorů s ruskými vězeňkyněmi se staly podkladem pro atmosfericky bohatou inscenaci, a to pod režijním dohledem Ondřeje Mataje.

"Já jsem na tom s ďáblem zadobře..."

Novinářka Varva vede interview střídavě s divoce temperamentní Olgou a s uzavřenou, chladně racionální Bellou. Dvě ženy, odsouzené za zločiny vraždy a její plánování. Počáteční nedůvěřivost a odtažitost přechází v intimní a upřímnou zpověď nejen o zločinu, který je do vězení v ruském Šachovu přivedl. Klidně rozvažující Bella (Eva Vrbková) se drží zpátky, vášeň a život se v ní probouzí až intrikami a představami morálního a fyzického ponížení. Naproti tomu Olga (Pavlína Skružná) překvapuje od začátku otevřenou zpovědí ze svých sexuálních zkušeností a tužeb. Stejně tak silně a prudce mluví o lásce a nenávisti k mužům, o ženské hrdosti i ponížení.

S osobnějším přístupem obou žen se postupně odhaluje i samotná Varva (Kristýna Leichtová), která se skrze neobvyklá setkání snaží najít odpověď na své vlastní trápení. S takovým přístupem musí dojít k nevyhnutelnému – role se obrací a Varva je najednou člověkem, který je zpovídán.

V emočně vypjatých fázích se postavy na okamžik vytrhnou z rozhovoru a obrací se k jedinému zástupci mužskému pohlaví, ke kterému směřují veškeré své vášně a frustrace. S tímto údělem se popral Jan Hofman, jeho role v představení vyvolaly potřebnou dynamičnost a akci.

"Chovaly se ke mně hrozně hezky, až s dětskou důvěřivostí." Varvara Fajer

Veškerý děj je soustředěn do zářivkami nasvíceného čtverce, který ze tří stran obklopuje improvizované hlediště. Toto komorní uspořádání diváka přibližuje postavám a pomáhá tak udržet důvěrnou atmosféru. Výsledný dojem umocňuje hudební doprovod, který je během představení přítomen přímo na jevišti. Dokumentární hra na prknech divadla je zajímavým experimentem a jeho realizace v Divadle Komedie se opravdu zdařila.

Silně působící pohled na tabuizovaná témata, jako je sexuální otevřenost, ženská promiskuita a agresivita. Výborné herecké výkony působí autenticky, opravdově a nenuceně. Na začátku trojice žen možná vystupují samy za sebe, ve finále se mezi nimi ovšem vytvoří pouto, díky kterému souzní jako jeden člověk. Nebo ještě lépe – jako jedna lstivá žena.

Foto: Divadlo Komedie

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!