Sedmero krkavců: přílet pohádkové klasiky, která tu dlouho chyběla!

Sedmero krkavců: přílet pohádkové klasiky, která tu dlouho chyběla!90%

Jak mávnutím kouzelných křídel se v kinech objevila nová, vizuálně nádherná pohádka od talentované české režisérky Alice Nellis. Najdete v ní vše, co v ní má být. Povedenou dramatickou linku, charakterově výrazné postavy, intriky temných sil, ale i nádherné lokace a kupodivu i silné poselství.

Bylo, nebylo, před dávnými časy u řeky Vltavy... I takhle by mohl začínat děj pohádky Sedmera krkavců, protože v královském hradě z této pohádky poznáte jihočeský hrad Zvíkov. Ale celý děj ve skutečnosti začíná ve vesničce, kde žije nebojácná dívka Bohdanka, v podání Marthy Issové. Této zlobivé dívce je divné, proč jsou její rodiče pořád smutní a vyhýbají se rozhovoru o minulosti jako upíři česneku. Pravdu se děvče dozví ve chvíli, když se setká s hodnou čarodějnicí Gabrielou (hraje ji Zuzana Bydžovská) v její chaloupce na samotě u lesa.

Triumf české režisérky

Gabriela jí prozradí rodinné tajemství o jejích bratrech začarovaných do sedmi krkavců. Ty může Bohdanka vysvobodit jedině tak, že jim uplete košile z kopřiv a během celé této akce dodrží bobříka mlčení. Aby toho však nebylo málo, do děje se začnou plést i dva princové, které si zahráli Lukáš Příkazský a Václav Neužil. Do prvního z nich – koktajícího Bartoloměje se Bohdanka postupně zamiluje. Jenže za celým příběhem je ještě další rodinné mystérium, čekající na své odhalení…

Zdánlivě primitivní pohádkový příběh, vycházející především z předlohy české spisovatelky Boženy Němcové, se Alici Nellis povedlo převést na plátno téměř na jedničku. Dopomohlo k tomu několik faktorů. Kromě výborného scénáře – opět od Nellis - si potlesk zaslouží i skvělá kamera od Matěje Cibulky, která vykresluje nádherné lokace jižních Čech, stejně jako slovenských Vysokých Tater s odzbrojující a nádhernou vizuální stránkou, za níž by se nemuseli stydět ani některé velkofilmy.

Vysoký rozpočet a silný příběh

Na česko-slovenském koprodukčním snímku je velmi vidět, že byl natočen s láskou a jeho příprava zabrala více než tři roky. K dobře odvedené práci přispěl i na východoevropské poměry vysoký rozpočet snímku, který dosáhl k 50 milionům českých korun. Nad některými záběry jsem doslova slintal blahem – zejména nad přelety kamery nad nádhernými místy krajiny. Také výborné triky rozhodně nepřipomínají televizní tvorbu z minulého století.

Ale to není jediná silná stránka pohádky, která se zřejmě brzy stane klasikou. Tou další je velice silný příběh, který je tradičně pohádkový, zároveň však i moderní. Nechybí v něm totiž důraz na sílu lidského odhodlání, občasné vtipné momenty, stejně jako dramatické zvraty, vzdáleně podobné hororu. Přesto se toto zpracování nedá srovnat s minulým a velmi temným zpracováním od Ludvíka Ráži z roku 1993. Noví krkavci totiž přilétají na křídlech dobrodružství, lásky a poučení o síle lidského ducha a lásky, vzepřít se překážkám.

Různorodé herecké výkony

Také dialogy  jsou, což je pro Nellis typické, napsány s lehkostí, přestože se toho v první půlce filmu mnoho nenamluví. O to více je potřeba ocenit herecký výkon sympatické Marthy Issové, která zde vlastně předvádí mimickou „one woman“ show. Martha není typickou kráskou, na které jsme zvyklí z jiných pohádek, ale každopádně je dobrou herečkou, i když má ve snímku své limity.

Také ostatní herci zvládli svůj výkon až na výjimky dobře, zaslouží si pochvalu. Mezi nimi vyniká jak životem otrkaná, ale vnitřně silná čarodějka Bydžovská, tak i metrosexuálně-sobecký princ Norbert (Neužil). Nejlépe zahranou postavou filmu je však podle mého názoru intrikánská královna Sabiny Remundové. Člověk má mnohdy chuť ji něčím praštit po hlavě. Bohužel mužské postavy jsou snad až příliš jednostranně vykreslené, což je znát na Příkazském, který má ve snímku málo hereckého prostoru.

Atmosféra podobná Třetímu princi

Co se týká samotného děje, vhodně ho doplňuje hudba od Vaša Patejdla. Nellis také umně střídá dramatické momenty s odlehčenými, a i přes dvě téměř brutální scény (upálování čarodějnic) se film nikdy neuchýlí do polohy, která by nebyla vhodná pro děti. Snímek je tak – kromě zcela nejmenších děcek do pěti let, vhodný pro všechny věkové kategorie diváků.

Univerzální tvůrkyně Nellis svým vyspělým filmařstvím dokazuje, že je opět o něco výše než ve svých předchozích snímcích a patří mezi několik nejlepších českých filmových tvůrců. Atmosférou a lokacemi Sedmero krkavců vzdáleně připomíná starší povedenou českou pohádku Třetí princ, ale s větším vtipem i dějovou hloubkou. V příběhu nové pohádky je také nenápadně zdůrazněna relativita lidských názorů a slov, stejně jako velká psychická síla žen, jenž mají v ději hlavní slovo. Že by šlo o nenápadné feministické poselství?  

Nádherná pohádka, kterých je málo

Co říci na závěr? Sedmero krkavců je nádhernou a výpravnou pohádkou, která v českých luzích a hájích dlouho chyběla. Nejméně tedy od dob geniálních Třech bratrů z minulého roku. Zatímco dějově stojí nad majstrštykem od Svěráků, v hravosti a kreativitě za jejich filmem do jisté míry zaostává. Méně optimismu a hravosti, společně se snad až moc přímočarým dějem, stejně jako s některými slabšími hereckými výkony jsou jediným nedostatkem jinak výborného dílka. Můžeme pouze doufat, že talentovaná režisérka Nellis svou vzestupnou tendenci filmové kvality udrží a příště opět roztáhne svá pomyslná umělecká křídla.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Sedmero krkavců

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!