Událost sezóny! Tanec Praha zahájila progresivní Sasha Waltz & Guests

Událost sezóny! Tanec Praha zahájila progresivní Sasha Waltz & Guests 90%

Hudební divadlo Karlín včera zažilo stav beztíže sedmera tanečníků, kteří rezignovali na gravitaci. Světoznámý berlínský soubor choreografky Sashy Waltz, která je považována za následnici německé taneční ikony Piny Bausch, tak slavnostně uvedl 27. ročník Mezinárodního festivalu Tanec Praha 2015.

Jako hudební doprovod si Waltz vybrala polovinu ze Schubertova souboru osmi romantických skladeb pro sólové piano z počátku 19. století Impromptus, který také dal představení název. Interpretkou této minimalistické hudby kontrastující s prudce expresivními tanečními výkony byla Cristina Marton.

Spolu s operní pěvkyní Judith Simonis vznikl na karlínských prknech snový příběh, ve kterém tanečníci zcela opouštějí konvenční svislou osu a vychylují se z ní skrze stoprocentní důvěru v partnera a špičkovou formu svého těla až do vodorovné polohy. Publikum tak zhlédlo totalitu netradičně pojaté rovnováhy i „elektrifikovanou“ robotiku svalů…

Po úvodním existenciálně rozervaném rozpoložení přichází nečekaná harmonie, do které stimuluje především něžné klavírní sólo. Jeden tanečník je zde pevnou oporou druhému - zároveň jeden druhému jakoby pomáhá létat. Dvojice nohou ční do výše jako šamanský totem. A celkový obraz unáší pomalu tekoucí řeka. Poklid sedmi tanečníků však netrvá dlouho a jejich příběhy se začnou vyvíjet zcela jiným směrem. Vše se poněkud zvrtne. Kruhy své každý si dělá, a to doslova! Křídou a přímo na pódium. Z propleteného funkčního organismu se prudce začínají vydělovat silné individuality s diferencovanými přáními a ambicemi. Je to moment, ve kterém se vytrácí pochopení pro druhého i soucit.

Bizarní vývoj ještě více rozproudí příchod dvou tanečníků v gumovkách plných vody; nestydaté žbluňkání tvoří ostrý kontrast s tichým utrpením, kterému byl jeden ze členů souboru vystaven. Taneční stránka je v této fázi poněkud upozaděna a větší důraz se klade na výtvarný dojem. Je po všem, každý stojí uprostřed svých vlastních křídových kruhů, které se zvolna roztékají do monumentálního abstraktního plátna proudem tekoucím z jedné z gumovek. Sílu tomuto výslednému obrazu dodává nakloněná plocha, na které různobarevné potůčky kreslí originální dílo.

Někdo ze souboru vnímá tento "vodní" závěr jako očištění – a ne jen tak ledajaké! Přímo na scéně se nachází drobná lázeň. Jiný si pak vychutnává „barevný orgasmus“, během nějž chce obsáhnout všechny odstíny, které mu pódium nabízí, najednou. Vpřed napřažené ruce a neukojená touha v očích závěrečného duetu však napovídá: Je vůbec tohle ono, co jsme tak zuřivě hledali, nebo se naše touha minula cílem? A právě s takovým otazníkem dozní i poslední tóny lkavého klavíru…

Sasha Waltz & Guests netančí na tuzemském festivalu poprvé. Představili se již před jedenácti lety se svou legendární inscenací Travelogue I – Twenty to Eight, která je vyšvihla do mezinárodní špičky současného tance. Dnes jejich repertoár tvoří 20 projektů, které uvádějí po celém světě až sedmdesátkrát do roka a úzce spolupracují samozřejmě i s berlínskými institucemi – Sophiensaele či Radialsystem V. Progresivní formy a práce s choreografií hudebního divadla, to jsou synonyma pro jejich tvorbu.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Událost sezóny! Tanec Praha zahájila progresivní Sasha Waltz & Guests Událost sezóny! Tanec Praha zahájila progresivní Sasha Waltz & Guests Událost sezóny! Tanec Praha zahájila progresivní Sasha Waltz & Guests
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Hudební divadlo Karlín

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!