Fenomenální režisér Eskil Vogt představil ve Světozoru film Slepá

Fenomenální režisér Eskil Vogt představil ve Světozoru film Slepá 

Jako důsledek úspěchu v projektu Scope 50, během kterého padesát českých diváků vybralo nejlepší evropský film z určené desítky, navštívil 29. května norský režisér a scénárista Eskil Vogt Prahu. Právě jeho výborné drama Slepá bylo totiž vybráno do české distribuce!

Norský scénárista a režisér Eskil Vogt patří mezi umělce, kteří se stali mezinárodně známí až v posledních letech, přesto mají co nabídnout. Po studiích na prestižní francouzské filmové škole La Fémis započal Voght svou kariéru u krátkých hraných filmů.

Talentovaný tvůrce ze severu

Již tehdy se projevil jeho nevšední talent. Zatímco snímek Une étriente (česky Objetí) byl nominován na Evropskou filmovou cenu, jeho další režisérský počin Les étrangers (česky Cizinci) z roku 2004 vyhrál Grand Prix poroty na Premiers Plans Festival.

Svůj scénáristický talent však Vogt uplatnil i během následné spolupráce s "múzami nadaným" norským režisérem Joachimem Trierem. Spolupodílel se na kritikou i diváky oceňovaných Trierových snímcích jako Repríza Oslo a 31. august.

Originální drama o nevidomé ženě

Avšak hlavním důvodem Vogtovy návštěvy pražského kina Světozor v podvečerních hodinách 29. května 2015 byl především jeho poslední snímek a současně celovečerní debut Blind (česky Slepá).

Tento zajímavý biják, pro nějž napsal Vogt scénář a také usedl na režisérské stoličce, vypráví příběh mladé a hezké ženy, která nedávno ztratila zrak. S obtížným handicapem se vyrovnává po svém – ponořuje se do fantaskního světa, v němž prožívá svůj druhý – imaginární osud.

Přestože je snímek označován jako drama, obsahuje i mnoho odlehčených vtipných momentů, druhou "snovou" linii a provokativní erotické scény. Jeho kvalitu prozrazují úspěchy na festivalu Berlinae, stejně jako Sundance Film Festivalu v americkém Utahu.

Vítěz mezi deseti evropskými snímky

Právě Slepou vybrali v průběhu ledna a února čeští diváci z celkem deseti evropských filmů, mezi nimiž nechyběl například španělský snímek Magical Girl nebo slovinský Class Enemy. Mezinárodní a originálně pojatý projekt Scope 50 proběhl tehdy v České republice poprvé a rozhodl o zařazení norského snímku do české kinodistribuce.

Zatímco 29. května ve 14 hodin proběhla na pražské FAMU projekce Slepé, později v 18 hodin v malém sále kina Světozor Master Class Eskila Vogta následoval rozhovor s tímto tvůrcem. V něm Vogt poodhalil jak svůj scénáristický záměr ve zmíněném filmu, tak i jeho pohled na současnou kinematografii a plány do budoucna. Součástí akce byly i ukázky ze zmíněného snímku.

Můžete se těšit na další slavné filmové tvůrce!

Pod článkem vám přinášíme fotogalerii ze zmíněné akce, během jejíhož pokračování budou postupně představeny českým filmovým fanouškům i profesionálům zajímavé osobnosti z filmového světa. Jejich účast je zatím v jednání.         

Kdy a kde dávají film: Slepá

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Fenomenální režisér Eskil Vogt představil ve Světozoru film SlepáFenomenální režisér Eskil Vogt představil ve Světozoru film SlepáFenomenální režisér Eskil Vogt představil ve Světozoru film Slepá
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!