Panoptikum hříšných lidí vás opět provede prvorepublikovou kriminální Prahou

Panoptikum hříšných lidí vás opět provede prvorepublikovou kriminální Prahou 

Který milovník starých českých detektivek by neznal charismatického radu Vacátka či inspektory Mrázka, Brůžka nebo Bouše? Tuto věhlasnou pražskou mordpartu stvořil již v sedmdesátých letech minulého století spisovatel Jiří Marek. Nyní se dostává Panoptikum hříšných lidí opět na pulty knihkupectví. Tentokrát v nejnovějším vydání od Knižního klubu.

Panoptikum hříšných lidí je druhou knihou trilogie kriminálních povídek, díky kterým se proslavil spisovatel Jiří Marek. Celkem 12 příběhů vás zanese do prostředí prvorepublikové Prahy, kde pan rada Vacátko spolu se svými podřízenými řeší ty nejzamotanější kriminální zločiny. V knize naleznete i příběhy, které se staly inspirací pro televizní detektivky. Kdo by neznal krimi komedie Pěnička a Paraplíčko či Vražda v hotelu Excelsior? Své filmové či seriálové podoby se ale dočkaly i další povídky.

Příběhy jsou psané velmi vytříbenou češtinou. Kromě jazykového mistrovství Jiřího Marka vás ale jistě potěší také lehký humor, který postupuje každou povídkou. Kniha není vystavěná na velkém detektivním příběhu a dramatickém rozuzlení, ale především na atraktivním prostředí prvorepublikové Prahy.

Jedná se totiž o dobu, kdy četníci nevyužívali k dopadení vrahů nejmodernější technologie, ale především vlastní úsudek a nepostradatelné (leckdy i bizardní) svědky. Nejedná se o žádné napínavé detektivky, ale o úsměvné příběhy, které vám zlepší náladu.

Náměty na povídky čerpal autor především z rozhovorů s přítelem Františkem Gelem, který mu vyprávěl o zážitcích ze své reportérské praxe. Příběh každé povídky je jiný a rozhodně se vám nebude zdát, že se motivy opakují. Pokud se tedy v současné záplavě krimi bestsellerů chcete vrátit ke staré české klasice, rozhodně Panoptikem hříšných lidí neuděláte chybu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!