Ostrava bude hostit největší fotografické osobnosti

Ostrava bude hostit největší fotografické osobnosti 

Ostrava znovu dokazuje, že není jen průmyslovým městem bez špetky kultury, ale že umí hostit jedinečné akce. Příkladem toho je nově vzniklý mezinárodní festival zaměřený na fotografickou tvorbu, který nese název OstravaPhoto a jehož program oživí umírající centrum Ostravy.

Za celým nápadem zorganizovat akci podobného charakteru stojí občanská iniciativa photo nophoto, jejímiž zakladatelkami, a tedy i hlavními iniciátorkami festivalu jsou tři ženy, které mají samozřejmě k fotografii velmi blízko. Jsou jimi uznávaná ostravská fotografka Dita Pepe, dále socioložka Alexandra Bočková a fundraiserka Lucia Petrůjová.

Festival OstravaPhoto je, jak už z názvu vyplývá, zaměřen na oblast fotografie. Zahrnuje nejrůznější žánry od dokumentární fotografie po umělecky pojatou tvorbu. „Koncepce OstravaPhoto vychází z prestižních zahraničních festivalů, jakými jsou francouzský Paris Photo, berlínský European month of photography nebo dvouměsíční letní festival Rencontres v Arles, které nabízejí návštěvníkům jedinečnou platformu pro setkávání umělců s diváky nad zajímavými fotografickými tématy,“ vysvětluje ředitelka festivalu Alexandra Bočková.Hlavní myšlenkou ostravského festivalu je propojit fotografický svět s každodenním životem,“ doplňuje.

Nejlepší reportážní snímky světa v Ostravě

Součástí festivalu je velké množství výstav zahraničních, ale i českých fotografů. Avšak nesmí chybět také bohatý doprovodný program pro dospělé i děti. Největším lákadlem tohoto prvního ročníku je bezpochyby česká premiéra světové výstavy fotožurnalistiky World Press Photo. Ta v Ostravě představí vítězné snímky osmi kategorií.

Mezi dalšími výstavami představí Evžen Sobek svůj cyklus Blue Dreaming, Štěpánka Stein a Salim Issa soubor Šampióni. Fabrik Fotoforum Hamburg a Denis Brudna připravili výstavu . Mladí polští kurátoři Joanna Ziajka a Maciej Bujko výstavou „5748 stran“ představí fotografické knihy, které byly v poslední době oceněny nejen v Polsku (Fotografická publikace roku), ale i v zahraničí (Aperture Photobook Award 2015, Photo-Eye magazine). Příležitost vystavovat dostali i studenti fotografických škol.

Doprovodný program

Expozice doplní workshopy a přednášky s osobnostmi fotografického světa, budou se promítat filmy s fotografickou tematikou a čeká nás také venkovní piknik. Součástí jsou také afterpárty. Pro největší nadšence je v programu zařazena také FotoTrh a burza autorských fotografií. Nadějné umělce navíc potěší možnost zúčastnit tzv. portfolio review s předními osobnostmi fotografie, které může zásadně ovlivnit další tvůrčí směřování umělce. Jedná se o profesní setkání, při kterém si můžete nechat zhodnotit své snímky profesionály v oboru. Organizátoři nezapomněli ani na děti a připravili pro ně zajímavé tvůrčí dílny.

OstravaPhoto bude probíhat od 10. června do 5. července simultánně na několika místech v Ostravě a blízkého okolí. Festival spolupracuje s mnoha ostravskými kulturními institucemi, stejně jako s fotografickými školami, kterými jsou například Trojhalí Karolina, Antikvariát a galerie Fiducia, Kamrlík fotografie Ladislava Vavříka, Klub Atlantik či Galerie Krystal v Havířově. V rámci festivalu budou taktéž využity chátrající komerční prostory díky konceptu tzv. dočasného užití. „Tento koncept je založen na krátkodobém nulovém pronájmu prázdného komerčního prostoru pro umělecký/výstavní záměr či aktivitu, která svojí existencí na tento jinak volný prostor upozorní potenciálního nájemce,“ vysvětlují organizátorky. 

Permanentky, díky kterým se dostanete na všechny body programu, jsou v prodeji za 290 korun. Pokud vás však zaujal nápad mladých umělkyň, nebojte se je podpořit přes portál HitHit. Zde kromě permanentky získáte odměnu. Jaká bude, záleží na výši vašeho příspěvku. Můžete tedy obdržet festivalového průvodce, ale také autorskou fotografii známých fotografů. Lákavou nabídkou je třeba i oběd u jedné z organizátorek a fotografky Dity Pepe.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

World Press Photo - Massimo SestiniEvžen Sobek - Blue Dreaming
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!