Královéhradeckou Bílou věž nově uvidíte dvakrát

Královéhradeckou Bílou věž nově uvidíte dvakrát 

Dominanta krajského města Hradce Králové se po roce a půl oprav 23. května opět otevře veřejnosti. Kromě šetrných zásahů restaurátorů došlo i na zcela moderní úpravu. Věž skrývá sama sebe jako skleněný model v poměru 1:20 a byla opatřena moderním barevným osvětlením a informačními tabulemi.

Renesanční Bílá věž stojí v přímém sousedství katedrály Svatého Ducha na královéhradeckém Velkém náměstí už od konce 16. století. Z ochozu dohlédnete přes celé město daleko do kraje. Kromě venkovní vyhlídky je po opravách velmi zajímavé i zázemí věže. Už to nejsou jen zeď a zdánlivě nekonečné schody vzhůru. Interiér věže je barevně nasvícen a přibyly obrazovky s informacemi.

Skutečným lákadlem se stal model věže umístěný v jejích útrobách. Vyroben je pouze ze skla, měří 3,6 metrů a váží celou jednu tunu. V měřítku 1:20 jsou zachyceny všechny architektonické prvky i vnitřní prostor schodiště. Model je samonosný, je tvořen pětisty kusy skla, speciálně přivezeného z Japonska, a slepený americkým lepidlem. Sklo muselo být pro tento účel vyrobeno podle jedné šarže, aby mělo všude stejnou tloušťku a odstín. Za zmínku určitě stojí, že model byl celý postaven až na místě, protože - jak s úsměvem dodává autor Michal Vlček - doma nemají tak vysoké stropy, aby ho zkusili sestavit předem.

Bílá věž se slavnostně otevře v sobotu 23. května 2015 ve 12:00 zazvoněním na zvon Augustin. Od této chvíle bude věž přístupná až do půlnoci. Organizátoři počítají s velkou účastí veřejnosti, a proto upozorňují, že prohlídka trvá 45 minut a maximální počet účastníků v jedné prohlídce je 30 osob. Slavnostní den bude doprovázet kulturní program v podobě šermířských vystoupení, středověká hudba, výstava zbraní a zbroje a lidové trhy.

Od tohoto dne budou všichni moct navštívit věž každý den včetně pondělí od 9 do 18 hodin.

Kromě denních prohlídek jsou připraveny specialitky v podobě příležitostných nočních vyhlídek a akce Svítání na Bílé věži. Svítání se koná čtyřikrát ročně a dává neodolatelnou příležitost vidět probouzející se město z ptačí perspektivy.

Co se týká dopravy, k věži se dostanete pohodlně autem, na Velkém náměstí je dost parkovacích míst. Po Hradci se dobře jezdí i na kole, ale ještě nedávno u věže scházel stojan na kola. Snad už ho pořídili. Vlak a autobus jsou samozřejmostí. Z hlavního nádraží a terminálu se městskou hromadnou dopravou dostanete na zastávku Adalbertinum a kopečkem pěšky na náměstí. U věže se nachází i turistické informační centrum, kde pořídíte všechny možné suvenýry, mapy, info...

Šťastnou cestu vzhůru a nespadněte!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!