Zabijáci: drsná severská krimi navazuje na to nejlepší od Olsena

Zabijáci: drsná severská krimi navazuje na to nejlepší od Olsena80%

Pokud jste příznivci krutopřísných detektivních thrillerů, pak jděte na nový snímek z dánské dílny. Nechybí v něm mrazivě depresivní atmosféra, zajímavý příběh, stejně jako výborné herecké obsazení a brutalita bez příkras, která se do vás zasekne jako nabroušené ostří šíleného Vikinga.

Ať už máte, nebo nemáte rádi módní severskou vlnu kriminálek – tentokrát od Dána Jussi Adlera-Olsena - zřejmě pro vás bude nový biják příjemným překvapením. Ve filmu, natočeném podle stejnojmenného bestselleru Zabijáci, se musí melancholický detektiv Carl Merck (v podání výborného Nikolaje Lie Kaase) vypořádat s dvacet let starou sérií vražd a znásilnění. V jeho snažení mu v oddělení Q pomáhá policista arabského původu Assad, kterého již od první části hraje Fares Fares.

Dvě časové roviny vás udrží v napětí

Kriminálka, volně navazující na předchozí Ženu v kleci, má tentokrát svižnější děj. Může za to snad jak samotný námět knihy – z něhož snímek čerpá, stejně jako fakt, že se tentokrát vyhneme nudnému představování hlavních postav. Od prvních vteřin vás Zabijáci svou ponurou a tajemnou atmosférou vtáhnou do děje, podobně jako Fincherův klenot Zmizelá nebo mnohé z Hitchcockovy klasiky.  

Několik důkazů, včetně staré nahrávky, v níž jakási dívka volala na tísňovou linku o pomoc, zavádí Mercka k internátu pro prominentní studenty. Filmu ani příliš neškodí, že již od 30 minuty stopáže tušíte, kdo asi jsou hlavní pachatelé. Pomocí dvou časových rovin vyprávění, i povedených flashbacků, se totiž dozvídáte stále nové podrobnosti starého případu – vedoucího do nejvyšších dánských kruhů.

Skvělý thriller od seveřanů

Režisér Mikkel Nørgaard, který za sebou má již několik filmů, včetně v Dánsku velmi úspěšné komedie Klaun, se ujal svého úkolu nadmíru dobře. Od začátku se mu daří ve snímku na hranici temného thrilleru a krimi budovat v divácích paranoidní pocity strachu, bezmocnosti a depresivního násilí, které je zde zobrazeno snad až příliš naturalisticky. Proto snímek není rozhodně určen pro děti a slabší povahy.

Některé scény v něm však berou dech. Jedná se například o hledání svědkyně brutálních zločinů, po které kromě policie pátrají i dávní viníci, nebo vykreslení úchylnosti části dánské smetánky, která se skrývá za maskou uhlazenosti a luxusu. Také patina téměř zapomenutých tajemství přispívá k výborné atmosféře, stejně jako skvělý soundtrack od Uno Helmerssona.

Geniální kamera, výborní herci

Nutné je vyzdvihnout i kameru od famózního Erica Cresse, jenž se podílel též na skvělém koprodukčním seriálu Millenium. Bez Cressova umu by byli Zabijáci jen „poloviční“. Stejně jako v Milleniu je i v novém filmu maximálně využito temných a špinavých městských zákoutí i tmavšího filtru kamery.     

Nesmím však zapomenout ani na herecké mistrovství hlavních postav. Kromě nadaného Nikolaje Lie Kasse, který se již stihl stát mezinárodní hvězdou ve snímcích Andělé a démoni nebo Dítě číslo 44, zde exceluje především téměř neznámá Sarah-Sofie Boussnina. Zatímco Kasseovo úsporné herectví nepotřebuje příliš slov, Boussnina bezchybně ztvárnila roli duševně rozpolcené svědkyně brutálních zločinů Kimmie.

Tato mladá herečka se občas ve snímku tváří jako milá a sexy studentka, aby záhy plynule přešla do pózy sadistické mrchy, kterou byste nechtěli potkat. Možná snad ani příliš nehraje. Jen o něco hůře zahrála „starší verze“ Kimmie charismatická Srbka Danica Curcic. Ani představitelé dalších rolí vás nezklamou.

Násilí jako prvoplánový tahák?

V záplavě amerických detektivek a thrillerů patří Zabijáci mezi příjemné filmové osvěžení, naznačující každou vteřinou svou severskou syrovost, z níž mrazí. Kromě výborných hereckých výkonů, famózní atmosféry i kamery je nutno vyzdvihnout i vykreslení zločinů bez hollywoodských příkras. To je však zároveň, kromě jakékoliv absence humoru, také největší slabinou Zabijáků.

Snad až příliš necenzurované zobrazení násilí a sexu totiž občas připomíná prvoplánově účelovou zábavu, záměrně cílenou na nízké lidské pudy. Slabinou Zabijáků je také jistá nepřekvapivost nosného příběhu, v němž často tušíte, co se vzápětí odehraje. Nová severská krimi patří rozhodně k nadprůměru, ale díky zmíněným nedostatkům zaostává za nejvyšší metou svého žánru. Uděluji ji proto slabších osmdesát procent.  

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Zabijáci

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!