Happy End: o rakovině s úsměvem

Happy End: o rakovině s úsměvem80%

Divadlo Rokoko uvedlo v březnu poprvé hru Happy End izraelské dramatičky Anat Gov, která vychází z osobní zkušenosti autorky s bojem s rakovinou. V dramatu s četnými komediálními prvky se v osudech čtyř hlavních postav mísí citlivé uchopení otázky, jak si zachovat důstojnost, když víte, že naděje na úplné vyléčení je minimální, s obrazem obdivuhodné síly a odhodláním nemoc porazit.

Navzdory tématu rozhodně nejde o drásavý nebo primárně smutný příběh. Na pokoji v jedné izraelské nemocnici se v rámci chemoterapie sejdou čtyři ženy, každá z jiného prostředí, každá s odlišným životním příběhem, ale všechny, zdá se, se stejným cílem – vyléčit se. Zatímco mladičká Emunale (Evellyn Pacoláková) nachází útěchu ve víře, Miki (Jitka Smutná) se po vzoru hesla carpe diem nevyhýbá drogám a skutečně si užívá života plnými doušky. Chajale (Radka Fidlerová) je zase bojovnice, podle níž na nemoc platí síla. Mezi tyto dámy přichází Talja (Dana Batulková), známá herečka, která do prostředí nemocničního pokoje vnáší skepsi vůči bezmezné důvěře v moderní medicínu a vlastně jakékoliv léčebné postupy.

Hra se dotýká řady témat a fenoménů, které se mnohdy mytizují nebo tabuizují. Autorka si dělá legraci z alternativních léčebných metod, z neosobního přístupu lékaře k pacientovi, z nešťastného průvodního jevu chemoterapie - vypadávání vlasů, z rádoby moudrých článků, které doporučují různé zaručené potraviny nebo přípravky, které prodlužují život... S lehkou ironií se vypořádává a konfrontuje diváka s nevyhnutelnými každodennostmi, s nimiž se nemocný člověk setkává.

Režisér Arnošt Goldflam hru zinscenoval velmi citlivě. Díky skvělým hereckým výkonům navíc jak humor, tak závažnost dramatu vyniká. Písničky, kterými je představení prokládáno, sice mohou působit jako příliš velká nadsázka, i díky nim ale divák z Happy Endu neodejde s depresí. Kdo se nezalekne tématu, může se těšit na kvalitní hru s myšlenkou a posláním, která pobaví a vlastně i potěší, jakkoli se to může s ohledem na její závažnost zdát nemožné.

Foto: Alena Hrbková, Divadlo Rokoko

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!