Kam během května v Praze na výstavy? Všechno je jinak, tak sněte!

Kam během května v Praze na výstavy? Všechno je jinak, tak sněte! 

Počasí se pomalu vyčasuje, ale kdo nevydrží ještě celou dobu venku, pro toho je tu seznam výstav, které může navštívit. Navíc je květen měsícem zamilovaných, takže co si takhle nějaké to dostaveníčko zpříjemnit návštěvou galerie? Určitě tím uděláte na svůj protějšek dojem.

Snění – Československý plakát a jeho inspirace surrealismem

Plakát + film + surrealismus. To je dozajista zajímavá kombinace. Koho zajímá, co smícháním těchto třech složek vznikne, je pro něj připravena výstava ze sbírek filmové galanterie Terryho ponožky. Plakáty si lze prohlédnout v kinech Světozor, Bio oko, Aero a čítá více než 100 kusů. 

Surrealismus nabízí díky své tajemné stránce aspekty, pro které v době jeho vzniku nebyl prostor. Těmi je například sen, noční můry nebo smrt. Tento umělecký směr ovlivňoval českou kulturu od 20. let minulého století, ale až v relativně svobodnějších 60. letech se z uměleckých kruhů dostal k širší veřejnosti.  V té době se již propsal do tvorby některých autorů československéhho filmového plakátu, který právě zažíval největší boom.

Barbora Šlapetová & Lukáš Rittstein: VŠECHNO JE JINAK

"Papuánci věří, že oči živých bytostí, které v noci spí, cestují na Nebe a pozorují svá spící těla. Tak svítí hvězdy. Někteří členové místních kmenů zase mají schopnost cestovat dýmem do horního patra světa, do Nebe." Právě z toho výstava Všechno je jinak vychází a poukazuje na setkání domorodé kultury a moderní civilizace

Expozice je výsledkem více než patnáctiletého projektu sochaře Lukáše Rittsteina a fotografky Barbory Šlapetové, kteří zachytili v kontrastu osudy posledního papuánského kmene Yali Mek. V galerii DOX je k vidění jejich práce, kterou doprovázelo několik výprav do vzdálených oblastí západní Papuy a Papuy-Nové Guineje.

Mirrors: Výstava analogových multiexpozicí Eriky Grendelové

Fotografka pocházející ze Slovenska je jednou z hlavních postav československé Lomography komunity. Ráda se se svým analogovým fotoaparátem toulá po místech, o kterých zřejmě my nemáme nejmenší ponětí. O svých procházkách psala čtivé příspěvky na blog Lomography Magazine. Doprovázela je barevnými fotografiemi, mnohdy neuvěřitelně bravurně zvládnutými multiexpozicemi. Veškeré fotografie teď vystavuje galerie Analogue

Twenty Four Plus

Jak vnímají Čechy a Prahu zahraniční studenti? Výstava Twenty Four Plus, kterou je možno vidět na půdě AVU, je skupinovým projektem stážistů právě na této škole. Ve dvou částech bude k vidění společný experiment, který je výsledkem 24hodinového snažení. Zadáním bylo vytvořit díla, která budou reflektovat jejich pocity a vztahy k Praze. Druhá část je pak věnována sólovým projektům, které studenti tvoří během tohoto semestru.

Svědectví Terezínských zdí

Na závěr stojí za zmínku i méně "veselá" výstava. Projekt fotografa Richarda Homoly se zaměřuje na zachycení stop, vzkazů a jiných nápisů rytých během válečných let vězni ghetta do terezínských zdí, jež se dochovaly do dnešní doby. Soubor obsahuje více než 300 jedinečných fotografií, které jsou zachyceny technikou velkoformátové černobílé fotografie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!