TOP 5 letních festivalů kontinentální Evropy

TOP 5 letních festivalů kontinentální Evropy 

Říká se, že všude dobře, doma nejlíp. Jenže ne každý by chtěl být celý rok doma na písečku, ale radši by se podíval za hranice. A kdo navíc není klasickým povalečem a má rád trochu akce a hudby, určitě ocení zahraniční festivaly. Tady je seznam pěti evropských svátků hudby, které byste si neměli nechat ujít.

1) Sziget

11. - 17. SRPEN (BUDAPEŠŤ, MAĎARSKO)

“Island of freedom” neboli ostrov svobody. Tak tímto mottem se pořadatelé řídí a moc dobře se jim daří slov dostát. Festival si za více než 10 let své existence dokázal získat věhlas, o čemž svědčí nejen ocenění, ale také fakt, že přes 50 % návštěvníků přijíždí z jiných zemí, než je Maďarsko.

Krom multižánrového hudebního programu láká ostrov na Dunaji i spoustou jiných aktivit, jako je kino, divadlo nebo třeba tenis, fotbal a bungee jumping. A protože Budapešť obecně stojí za to vidět, ve volném čase (kterého nejspíš moc nebude) se můžete projít po městě.

A teď už k samotnému programu: Robbie Williams, Florence and the machine, Avicii, Kasabian. Má cenu vůbec pokračovat? No tak dál: Ellie Goulding, Alt-j, Limp bizkit, Nervo, Sigma, Ella Eyre, Tyler the creator, Marina and the Diamonds, The Ting Tings, SBTRKT. To je jen pár nejzvučnějších jmen dosavadního line-upu. K dnešnímu dni je ohlášeno necelých 40 % interpretů a kapel, tudíž je jasné, že se je ještě na co těšit.

Sziget je navíc “czech friendly”, proto můžete veškeré info nastudovat na českých stránkách http://szigetfestival.cz/. Takže co takhle týdenní dovolenou na ostrově se skoro půl milionem lidí a skvělým play listem?

2) Sónar

18. - 20. ČERVEN (BARCELONA, ŠPANĚLSKO)

Sónar je považován za jeden z nejlepších elektronických festivalů v Evropě právě tím, že umí skloubit to nejlepší z undegroundové a mainstreamové scény. Když k tomu přidáme ještě Barcelonu, která je opěvována snad v každém hudebním magazínu jako centrum nejvyhlášenějších klubů a nejlepšího místa na oslavu Nového roku, je jasné jak může dopadnout tento festival v žebříčcích i ohlasech návštěvníků.

Festival funguje již od roku 1994 a za tu dobu se roznesl do všech koutů světa, jako je například Reykjavik, Buenos Aires, New York, Londýn, Toronto, Montreal, Chicago, Los Ángeles, Tokio a mnoho dalších. Možná právě díky tomu má tak silnou základnu fanoušků a ví o něm skoro každý nadšenec.

Ale bavme se nyní o destinaci ve Španělsku, na kterou máme velký zálusk díky silnému line-upu. V posledních letech se festival rozdělil na dvě části - denní a noční - každá se odehrává jinde. Ale není se čeho bát, místa jsou od sebe kousek. Denní část je věnována spíše novým objevům elektronické scény a možnosti si spíše odpočinout a projít si areál.

Noční část je už o dost živější a nadupanější, jsou zde ta největší jména na jednom místě. V současné době je již zveřejněn kompletní line-up obsahující přes 130 jmen. Mezi nimi jsou například: The Chemical Brothers, Die Antwoord, Asap Rocky, Duran Duran, Skrillex, Fka Twigs, Hot Chip, Jamie XX, RL Grime, Laurent Garnier, Annie Mac, Flying Lotus, Ten Walls, Scuba, Dj Fresh, Tourist, Zebra Katz a Korelles.

Lístky si lze koupit i odděleně na jednotlivé části dne, což je skvělá možnost, jak spojit dovolenou v Barceloně s kvalitním večerním programem. Více o lístcích a festivalu můžete najít na oficiálních stránkách http://sonar.es/en/2015/.

3) Bažant Pohoda

9. - 11. ČERVENEC (TRENČÍN, SLOVENSKO)

Zatím jsme se pohybovali na mapě trochu dále, proto se podíváme hned za hranice, a sice na Slovensko. Pohoda už je, dalo by se říci, stálicí mezi populárními festivaly pro našince. Původně alternativní rockový program se postupem času společně s oblíbeností vypracoval na více multikulturní. Proto jsou k vidění (slyšení) kromě kapel na letišti v Trenčíně také literární besedy, divadelní představení, taneční workshopy, diskuze, čtení, výtvarné umění nebo film.

Letošní 19. ročník Bažant Pohody nabízí jména jako Björk, Die Antwoord, Franz Ferdinand and Sparks, A-Trak, Cocorosie, Beadyman, Eagles of Death Metal, Young Fathers, Kaytranada, Roni Size Reprazent, Tom Vek, Irie Revoltes, RL Grimes, Hybrid Minds, Fat White Family, OFF! a mnoho dalších jmen.

Hlavním cílem festivalu ale není jen kulturně zabavit a vzdělat, ale především navodit doslova pohodu. Kapacita areálu je přizpůsobena na 30 tisíc návštěvníků. Díky tomu by se mělo všem dostat stejné péče, areál působí vzdušně a zároveň útulně a návštěvníci se nemusí mačkat ve frontách, což bývá největší nepříjemností. Znamená to ale i to, že byste s nákupem lístků neměli otálet. Pro více info navštivte http://www.pohodafestival.sk/.

4) Open’er

1. - 4. ČERVENEC (GDYNIA, POLSKO)

U našich sousedů ještě zůstaneme, ale přemístíme se na sever Polska. V přístavním městě Gdynia se již po třinácté bude konat nejvýznamnější polský festival - Open’er. Oblibu si ale získal i za hranicemi, což dokazuje i návštěvnost až 30 jiných národností a především ocenění Best Major Festival roku 2009 a 2010. Na triku jich má ale ještě mnohem více.

Na čtyřech stagích se představí taková jména jako ASAP Rocky, Alt-j, Chet Faker, Disclosure, Drake, Faithless, Enter Shikari, Flume, José Gonzáles, Kasabian, The Libertines, Major Lazer, Mumford and Sons, Modest Mouse, Of Monsters and Men, The Prodigy, Tom Odell, Years & Years, St. Vincent a samozřejmě mnohem víc interpretů. Seznam se ještě naplní, ale jak zatím vypadá, se podívejte na oficiálních stránkách http://opener.pl/en.

Přesvědčit by Vás mohla i slova hudebníka a zakladatele kapely The Black Keys, Dana Auerbacha. Ten festival po jejich prvním polském gigu na Open’eru označil až desetkrát energičtější než Glastonbury. To už je úctihodná poklona. Energii mohou lidé načerpat i z doprovodného programu, který nabízí yógu, čtení, kino, umělecké exibice, módní přehlídky, divadlo a pro návštěvníky s dětmi i dostatečně velkou zónu pro děti.

To vše se nachází v areálu letiště Kosakowo, kam se věak lehce dostanete z města festivalovými autobusy, které jsou samozřejmě zdarma. A protože město samotné je z takové návštěvy nadšené, hned u nádraží je postavena na uvítanou malá stage se třemi koncerty denně. Určitě stojí za to projít si přístav a třeba se najíst v lokální restauraci.

5) Balaton sound

9. - 12. ČERVENEC (ZAMÁRDI, MAĎARSKO)

Už není doba, kdy se jezdilo s rodinou místo k moři na Balaton. Je doba, kdy se navštěvuje Balaton hlavně pro zábavu a hudbu. Osmý ročník se nezadržitelně blíží a vy máte možnost, zažít skvělou atmosféru electronic dance music (EDM) v menším měřítku, než je tomu u belgického festivalu Tomorrowland anebo anglického Creamfields.

Balaton Sound vznikl díky festivalu Sziget, a tím spadá pod něj. Ono se není čemu divit, o Sziget je obrovský zájem a ne každému se podaří stihnout koupit lístek. Druhým faktorem je, že Maďaři milují taneční hudbu stejně jako svůj guláš :).

Festival je čistě hudební s bary po celé délce největšího jezera v Evropě. Je rozdělen na jednu hlavní stage v barvě loga a na oficiálních stránkách http://www.balatonsound.cz/ můžete zjistit více o jednotlivých line-upech. K tomu jsou přiřazeny dva až tři party stany a po celém areálu roztroušeny bary se svými vlastními pódiy. Tím, že je festival u jezera, vám tak i v největších vedrech nemusí stačit k osvěžení pouze drink v ruce.

Balaton Sound působí jako Ibiza v Maďarsku se skvělým line-upem, ze kterého stojí za zmínku třeba Tiesto, Axwell x Ingrosso, Nicky Romero, Zedd, Showtek, Boys Noize, Hardwell, Afrojack, Netsky, DVBS nebo Bloody Beetroots.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!