Zažijte svých 15 minut slávy s Warholem

Zažijte svých 15 minut slávy s Warholem 

Dům umění v Opavě vystavuje dílo světoznámého pop-artového mága Andyho Warhola. Kromě jeho obrazů a grafik je k vidění i unikátní sbírka obalů gramofonových desek. Výstava nese název podle jeho slavného výroku „Každý může zažít svých 15 minut slávy.“, potrvá do začátku května.

Ve třech patrech budovy se nachází přes sto exponátů, od slavných Cambell’s Soup, přes portréty Marilyn Monroe či Mao Ce-Tunga. Nicméně návštěvníci mají možnost vidět i méně známá díla. „Chtěli jsme, aby tady byly ty nejznámější věci, pro znalce jsme ale výstavu obohatili i o kresby a ilustrace z doby, kdy Warhol ještě vůbec nebyl slavný," uvedl kurátor výstavy Jan Kunz pro Českou televizi. Kurátoři výstavy také vytvořili simulaci slavného Warholova ateliéru Factory. Diváci se tak nacházejí přímo v místě vzniku slavných děl, mohou si také sami vyzkoušet jeho oblíbenou techniku sítotisku, a pocítit tak 15 minut slávy Andyho Warhola. Mnoho lidí zapomíná, že Warhol nebyl jen malíř a grafik, ale všestranný umělec, na svém kontě má také několik filmů. Ukázky experimentálních filmů jsou návštěvníkům také k dispozici.

Koncepce a skladba výstavy velmi připomíná Warholovu výstavu v Praze na Staroměstském náměstí, která je samozřejmě mnohem více rozsáhlešjí. Pražská výstava také pracuje s citáty Andyho Warhola, zobrazuje autentické fotografie a dává možnost nahlédnout návštěvníkům do útrob slavné Factory vytvořením vlastního potisku na tričko či tašku. Je samozřejmostí, že expozice osobnosti takovéto velikosti přiláká do Prahy mnohem více lidí než do téměř neznámé Opavy. Avšak o to více úspěchů výstava „15 minut slávy“ získává. Během prvních čtrnácti dnů ji vidělo přes dva tisíce lidí.

V rámci výstavy muzeum pořádá bohatý doprovodný program. V březnu se jednalo například o divadelní představení Od A k B a zpět, které vychází ze stejnojmenné knihy Warhola z roku 1975.  Během dubna se také bude konat ještě několik komentovaných prohlídek s kurátorem Miroslavem Houškou, který návštěvníkům přiblíží nejen jedinečná díla krále pop-artu, ale oživí osobnost Andyho Warhola a zavzpomíná na jeho velmi zajímavý život. Kurátoři připravili program i pro děti, který se bude konat koncem dubna. Cílem je představit dílo Andyho Warhola v jiném světle. Hostem doprovodného programu byl autor knihy Andy Warhol a Československo Rudo Prekop, který poctil muzeum svou návštěvou a interpretoval své znalosti o tomto nevšedním umělci. Rudo Prekop je také spoluzakladatel a hlavní iniciátor Muzea Andyho Warhola v Medzilaborcích, odkud pocházeli jeho rodiče. Další přednášky o Warholovi a fenoménu pop-artu se zhostil sociolog, fotograf a pedagog Institutu tvůrčí fotografie Jiří Siostrzonek.

Andy Warhol, vlastním jménem Andrew Warhol, se narodil do rodiny migrantů z Podkarpatské Rusi v Pittsburghu v roce 1928 a zemřel v New Yorku v roce 1987, byl ilustrátor, malíř, režisér avantgardních filmů a jeden z hlavních představitelů hnutí pop artu. Začínal jako ilustrátor reklamních předmětů. Byl také manažerem kapely The Velvet Underground.

Opavskou výstavu můžete navštívit do 3. května

Foto: Kateřina Čajanková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Dům umění v Opavě nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Dům umění v Opavě

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!