Nejnovější články » Literatura

Mudry jako cesta ke zdraví. Jedinečně a stručně

8.4.2015,

Mudry jsou speciální gesta prstů, která léčí. Taková lehká jóga prstů, která využívá nesmírně citlivých zakončeních na našich prstech a jejich vzájemným propojením dochází k obnově toku energie v našich tělech. Je škoda, že se o mudrách moc nepíše, popravdě pro mne to byla věc téměř neznámá. Jen matně jsem tušila, že je to cosi, co se dělá na prstech a na rukou.

Ale je to léčebná metoda, která pochází ze staré Indie a je známá už po tisíciletí. Přežila věky, protože byla a je dodnes považována za prostředek komunikace s tím, co je božské a duchovní. Ale také jejich účinek můžete na svém těle pocítit v podstatě ihned. V první vteřině.

O mudrách se v této útlé a velmi svěže napsané knize dozvíte mnohé, třeba i to, že nejlépe působí, pokud se cvičí několik minut denně. Jejich působení je patrné od první chvíle v podobě úlevy od problémů, které cítíme, nebo v podobě závanu takové vnitřní energie, nadšení, osvěžení, zlepšení nálady. A to je samo o sobě skvělým a neoddiskutovatelným důkazem existence těchto energetických drah těla.

Autorka, Marcela Zlatohlávková, je šéfredaktorkou týdeníku Spirit a autorkou knihy Chiromancie – nejpůsobivější věštecká metoda. Zná tedy ruce jako své boty a duchovní témata jí nejsou neznámá. Vede také semináře a kurzy, ve kterých lidi učí vnímat lépe svoje tělo a věnuje se také jemnohmotnému léčení. Psychické energie jsou podle ní rovnoceny těm fyzickým. A při četbě této knihy se postupně dostáváte dál a dál, i kdybyste byli úplní skeptici, minimálně začnete pochybovat. Ono to všechno zní nesmírně logicky.

A tak lze nakonec tuto knihu zařadit klidně do knihovničky jako užitečný domácí lékař první pomoci, jak vyladit bioenergetické tělo našeho organismu, aby se lépe dařilo léčení nebo abychom se lehčích forem nemocí zbavili svépomocí. Či jak pomoci klasické léčbě, protože při poškození organismu už musí zasáhnout také forma fyzického léčení, tedy léky, operace, lékař apod…  Navíc při čtení Muder jsem si uvědomovala jednotlivé propojenosti emocí, smyslů a fyzických částí našeho těla. Vše je tak logické!

Kniha Mudry je úžasným shrnutím staré léčitelské metody, která si zachovává účinnosti i do dnešních dnů.

Jako čtenářku mne nadchl celý styl, jakým je kniha zpracována. Navrací se k dobrým starým encyklopedickým knihám, které jsou neokázalé a přitom plné důležitých informací. V jednoduchosti je krása. Stylistika, kterou autorka používá, je velmi dobře srozumitelná a i celkem obtiížná témata umí vysvětlit s neuvěřitelnou lehkostí v pár slovech.