Karty mořských panen vás dovedou do něžné tajemnosti

Karty mořských panen vás dovedou do něžné tajemnosti 

Autorka Lucy Cavendish v knize Karty mořských panen a přiložených kartách zpracovala téma, které v českých luzích a hájích je velmi vzácné - mořské panny a obecně vodní panny. Není to omezeno jenom na moře a slanou vodu, ale éterické vodní bytosti podle ní najdete i v řekách, potocích, ba i v městských stokách. Když se na chvíli zasníte, zjistíte, že ať je to doopravdy jakkoliv, Lucy tady stvořila nádherný svět pro zasnění pro každého dospělého člověka.

Tedy takového, který ještě úplně neztratil schopnost snít a touhu se občas ponořit do fantazijního, snad až pohádkového světa. Jí se to podařilo do zvláštní, éterické až neuchopitelné atmosféry. Se zájmem lze číst o těchto tajemných stvůrách a krasavicích, plných ženskosti, něhy i výbušného vzteku. Nějak ten text a následně i karty dokonale souzní s ženskými nejniternějšími potřebami. Jejich emocemi i citovými výlevy, ať láskyplnými nebo ublíženými a smutnými.

„Zdá se to být velmi dávno a zároveň jako by se to stalo právě včera. Byla jsem malá dívka a nohy jsem měla zabalené do nějaké látky. Byly svázané tak, aby vypadaly jako ocas mořské panny. S mým podivným mořským ocasem z různorodých kousků látek jsem se ponořila do modré tekutiny. Pod vodou jsem plavala, jak dlouho jsem chtěla, a vrtěla jsem tělem od pasu dolů tak, jak jsem to viděla u delfínů. Nejprve jsem tak uplavala jeden bazén. Pak dva… potom skoro tři… Vypracovala jsem se tak, že jsem dovedla zadržet dech na opravdu dlouhou dobu. Mé břišní svaly se zformovaly a zesílily.  Ale celou dobu jsem byla velmi frustrovaná a zmatená – achá, proč vlastně nemohu dýchat pod vodou? Cítila jsem tehdy každou částečkou svého těla, že jsem mořská panna uvězněná ve vzdušném světě…“

Ukázka je z příběhu, který vyprávěla autorka na svých seminářích, v rozhovorech i v knihách, které napsala. Zdá se, že k nim má od dětství výjimečný vztah. A to je na celém jejím díle nejvíc sympatické. Ta něha a osobitost, se kterou píše každý řádek svého vyprávění, a charakteristiky každé mořské panny, kterou ztvárnila na svých kartách. Mytologie mořských panen u nás není příliš známá a musíme autorku pochválit za velmi poeticky a nádherně zpracované pohledy do historie, mytologie i do její vlastní duše, kde – jak se jí podařilo přesvědčit i nás – bije srdce, které se umí do mořských panen vcítit.

Karty jsou příjemné, ale mohou někomu připadat spíše statické a zastavené v čase. Je to škoda, protože celé téma mořských panen je plavné a protékající – umíme si na tomto místě představit karty, kde jsou více protažené linie nebo lépe zpracované detaily, světelné efekty… Cokoliv, co vytvoří dojem pohybu a zároveň pominutelnosti okamžiku. Ale je to jen drobná chybka na kráse. Když se pak ponoříme do nádhery a slov v textu, vše je zapomenuto.

Karty jako stvořené pro holčičí dýchánky nebo chvíle, kdy se chceme jako dámy a ženy ponořit pouze do vlastní niternosti.

O autorce:

Lucy Cavendishová je typickou čarodějkou, miluje psaní, čtení a pořádání seminářů plných kouzelných prožitků. V roce 1992 založila časopis Witchcraft a pět let byla jeho šéfredaktorkou. Pravidelně vystupuje v televizii nebo rádiu a píše články pro nejrůznější časopisy. Žije v Sydney.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!