Othello dorazil i do moravskoslezské metropole. Nenadchne, ale ani neurazí

Othello dorazil i do moravskoslezské metropole. Nenadchne, ale ani neurazí50%

Ve dnech 13. až 19. března se v Divadle Petra Bezruče v Ostravě usídlil Pražský divadelní spolek Kašpar, aby ostravským divákům přiblížil alespoň část svého bohatého repertoáru. A to celkem čtyři tituly: Chanson? Šanson!, Detektor lži, Othello a Zrada.

William Shakespeare sepsal Othella okolo roku 1603. Příběh vojevůdce a jeho ženy Desdemony uchvátil na celá staletí. Láska, zrada, vášeň, intriky. To všechno je Othello. Děj tohoto dramatu Shakespeare zanesl do překrásného prostředí Benátek, kde se koná tajný sňatek Othella a Desdemony. Na druhém břehu pak stojí intrikán Jago, který Othella z duše nenávidí a nepřeje mu nic jiného než smrt.

Roli Othella se chopil populární herec Jan Potměšil. Ačkoliv je považován za herce vždy precizního, který každou svou roli bere smrtelně vážně, v tomto případě měl velké problémy s artikulací. Divák měl opravdu problém občas udržet pozornost. Největší chybou byla ale Desdemona v podání Aleny Dolákové. Ano – byla krásná, svůdná, éterická, ale její mluvený projev nebyl vůbec přesvědčivý. Nevěřila jsem jí ani jedno jediné slovo. Bylo to suché, chyběla jakákoliv emoce. Místy jsem si přidala jako na školní besídce, kde se děti pokoušejí hrát divadlo.

Výrazné plus ale dávám postavě Jaga, kterou ztvárnil Adrian Jastraban. Byl ztělesněné zlo, byl plný nenávisti. Přesně tak, jak ho vykreslil William Shakespeare. Konečně nějaká emoce! Pozornost si určitě zaslouží i mladý Matouš Ruml, jehož Roderigo přidal celé hře komický ráz. Těžko ale říci, zda to bylo záměrné. 

Názor informuji.cz: 50%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!