Kam během dubna v Praze na výstavy? V galeriích není mrtvo

Kam během dubna v Praze na výstavy? V galeriích není mrtvo 

Ani v dubnu si od umění neoddechnete. Naopak je to měsíc doslova překypující kvalitním uměním, které stojí za to vidět. Vypadá to navíc, že počasí moc vysedávání na náplavce nefandí. Vyražte radši za kulturou a uvidíte fotky, videa, kresby a modely.

Stanislav Kolíbal: Kresba za kresbou

Již název napovídá, o jaká díla v tomto případě půjde. Stanislav Kolíbal připravil rozsáhlou výstavu, kterou můžete vidět ve Veletržním paláci. Součástí jsou kresby, které vznikaly od roku 1968 až do současnosti, ale doposud u nás nevystavená díla a skici. Autor našel prostor i pro akvarely či reliéfy. 

MODEL

Kdo má raději více hmatatelné umění, měl by navštívit Galerii Rudolfinum. Výstava s názvem MODEL představuje několik současných umělců, kteří se věnují modelování. Samotná díla pak využívají k tvorbě fotografií nebo videofilmů.

Jaká je role modelů? Zaujímají funkci vizuálního umění? Jsou pouhým prototypem, samostatným dílem, nebo prostě hračkou? Zkuste si pomocí této výstavy udělat svůj názor. K němu Vám může i dopomoct přednáška jednoho z vystavujících. 9. 4. od 18:00 galerii navštíví Lorenzo Estermann. Za zmínku stojí i komentovaná prohlídka. Ta se koná 14. 4. od 16:30 nebo 30. 4. od 18:00  a expozicí Vás provede kurátor výstavy Ladislav Kesner.

Mrtvé maso

Sedm polských umělců přivezlo do pražské galerie Karlin studios ojedinělé video projekce. Ty krouží kolem společného téma smrt a umírání. Vystavujícími jsou nejvýznamější polští představitelé videoartu. Snad nejznámějším jménem je dříve hostující pedagog na pražské AVU Artur Żmijewski. Navíc je to prý dost možná jedna z posledních výstav v tomto prostoru. Nejen proto byste měli dorazit. 

Fotografie

Michal Vojkuvka: SuperSavings

Do 12. 4. bude v prostorách Art Salon v Tančícím domě probíhat výstava analogových fotografií, které byly pořízeny v USA. Společné nemají fotografie jen černobílou barvu, ale především motiv. Tím je propojení svébytné krajiny a zásahu člověka, po kterém zůstaly opuštěné či nevyužité budovy, ať už tovární, nádražní nebo třeba stánek s občerstvením.

Společně s názvem výstavy dostává těmto fotografiím zajímavého kontrastu. Může to být metafora k naší posedlosti levnými, bezcennými věcmi, za které jsme paradoxně ochotni utrácet horentní sumy nebo odkaz k laciným a povrchním hodnotám naší doby.

Miroslav Machotka: Události míst - Retrospektiva

Kdo ještě nestihl tuto výstavu, měl by si pospíšit. V Leica Gallery bude k vidění pouze do 5. 4. Opět se jedná o černobílé fotografie pořízené analogovým fotoaparátem. Snímky reprezentují autorovu tvorbu za posledních 40 let. Miroslav Machotka je velkým detailistou a právě detaily jsou předmětem jeho zájmu. Recenzi výstavy si můžete přečíst zde

Vladimír Židlický: Retrospektiva

Od 60. let minulého století se snaží Vladimír Židlický rozvíjet české imaginativní umění. Dříve se věnoval abstraktní malbě, kterou často promítá do svých fotografických experimentů. Jedná se o experimenty s kresbou světlem v poli záběru, s narušováním emulze negativu a s tónováním. To vše mu dovoluje ale pouze analogová fotografie. Jaké jsou historické techniky fotografií, můžete díky výstavě zjistit do 26. 4. v Domě fotografie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!