Festival České hrady.CZ začíná na Točníku speciálním akustickým koncertem kapely Kryštof

Festival České hrady.CZ začíná na Točníku speciálním akustickým koncertem kapely Kryštof 

Hudební festival České hrady.CZ startuje v pátek 9. července na středočeském hradě Točníku, jednom z nejmladších, ale rozlohou největších hradech v Čechách. Za šest lest let své existence se festival rozrostl z původních čtyřech regionů do pěti českých regionů a letos poprvé expanduje na Moravu. Po Točníku, Kunětické hoře, Bezdězu, Švihově a Rožmberku nad Vltavou organizátoři doputují v rámci navazujícího festivalu Moravské hrady.CZ na Bouzov, Veveří a Hukvaldy. Letos poprvé tak festival na hradech pokryje během osmi prázdninových víkendů kompletně celou Českou republiku. Kapela Kryštof si připravila pro tento festival exkluzivní akustické koncerty, prvním takovým vystoupením odstartuje v sobotu 10. července ve 12 hodin na Točníku. Vzhledem k tomu, že loni na festival na českých hradech přijelo 30 000 lidí a letos je festival rozšířen i Moravu, dá se předpokládat, že festivaly na hradech budou letos hostit 50 000 návštěvníků.

V rámci festivalu vystoupí všichni přední čeští hudební interpreti, kteří jsou dle zkušeností organizátorů v rámci festivalové sezóny nejžádanější. Vedle kapely Kryštof zahrají například Wohnout, Support Lesbiens, Monkey Business, Sunshine, Vypsaná Fixa, Aneta Langerová, Dan Bárta & Illustratosphere, PSH a pro děti zahraje Kašpárek v rohlíku.

„Na festivalu České hrady.cz hrajeme pět koncertů tak, že otevíráme v poledne druhý festivalový den. Vycházíme vstříc těm fanouškům, kteří stále více píší o akustické sety,“

říká frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. Na navazujících Moravaských hradech.cz vystoupí Kryštof jako všichni poprvé, tam jsou tedy jejich koncerty zařazeny naopak kolem půlnoci. Na moravských hradech vystoupí tak Kryštof s klasickým koncertním nářezem a zařadí novinky DuDuDu, Malý princ, Ostravská balada nebo Cyrano.

Točník jako první hrad v rámci osmitýdenního hradního turné otevře doslova svou bránu v pátek 9. července v 18 hodin. Festival zahájí koncert Kataríny Knechtové, která byla na festivaly na hradech pozvána vůbec poprvé, v průběhu večera vystoupí také Gipsy.cz a Dana Bárta & Illustratosphere. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční karneval v maskách, organizátoři ty nejlepší masky během večera odmění, tento páteční karnevalový rituál probíhá v rámci festivalu na všech hradech. V sobotu se areál festivalu přesune pod hrad Točník přímo vedle hradu Žebrák, kde vyrostou dvě velká fetivalová pódia. .

Festivaly České hrady.cz a Moravské hrady.cz letos v rámci dvouměsíčního festivalového turné nabídnou návštěvníkům na osmi hradech po celé republice dohromady 136 hodinových koncertů s možností návštěvy hradních památek. „Na tomto hudebním festivalu na hradech se mi líbí jeho přátelská atmosféra, spojení hudebního zážitku s výletem na hrad je navíc ideální volba pro celou rodinu,“ svěřuje se Richard Krajčo. V prostředí českých a moravských hradů v průběhu léta dále vystoupí letos poprvé například Sto zvířat nebo Tomáš Klus. „Mezi interprety nechybí ani Bratři Ebenové, Marek  Eben uváděl pořad O poklad Anežky České, tím je s hradním prostředí pomyslně spojený a navíc jejich koncerty hradům sluší,“ říká jeden z organizátorů Michal Šesták. Bratři Ebenové tak přes svou vytíženost vystoupí alespoň na Rožmberku nad Vltavou, Veveří a Hukvaldech.

Přestože organizátoři festival letos zásadním způsobem rozšířili, daří se jim stále držet cenu vstupného jako v loňských letech. V místě konání festivalů je možné bezpečně stanovat ve stanovém městečku zdarma, konkrétně na Točníku bude zavedena autobusová kyvadlová doprava ze železniční stanice Zdice na Točník a zpět. Festival nabízí návštěvníkům také další služby, festivalová městečka budou například poskytovat úschovny kol pro cyklisty a související sportovní program vznikající ve spolupráci s projektem Kolo pro život. Organizátoři doporučují rezervovat prohlídku hradů zahrnutou v ceně vstupného pro velký zájem předem, to platí určitě i pro otevírající festivalový hrad Točník. Sousední Žebrák je letos bohužel z technických důvodu pro veřejnost uzavřen.  Vstupné lze pořídit v předprodeji za 170 korun na jeden den a 350 korun na dva dny, na místě ve výši 200 a 400 korun. V ceně vstupného je zahrnutá prohlídka jednotlivých hradů.

Hrady.cz se letos uskuteční v těchto termínech a na těchto místech: Točník ve Středočeském kraji 9.-10.7, Kunětická hora na Pardubicku 16.-17.7, Švihov u Plzně 23.-24.7., Rožmberk nad Vltavou v Jižních Čechách 30.-31.7., Bezděz v Libereckém kraji 6.-7.8., Bouzov na Olomoucku 13.-14.8., Veveří v Jihomoravském kraji 20.-21.8. a Hukvaldy v Moravskoslezském kraji 27.-28.8.

Interpreti na hradě Točník: Katarína Knechtová, Gipsy.cz, Dan Bárta & Illustratospehere, Kryštof, Wohnout, Kašpárek v rohlíku, Horkýže Slíže, Aneta Langerová, Support Lesbiens, Monkey Business, Dilated, Toxique, Xindl X, Sunshine, PSH, Prague Ska Conspiracy, Vypsaná Fixa

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!