Národní divadlo Brno rozdalo ceny diváků

Národní divadlo Brno rozdalo ceny diváků 

Ve středu 11. března se v Mahenově divadle Brno konal galavečer udělování cen diváků DIVA 2014. Diváci opět volili nejlepší výkony a nejlepší inscenace z uplynulého roku. Slavnostní předání bylo tentokrát v režii baletu s podtitulem Roztančená DIVA.

Během galavečera viděli diváci ukázky různých tanců z různých období. Vystoupil např. lidový soubor Lúčnica nebo soubor Mighty Shake s hiphopovou choreografií. Dále jsme viděli ukázku z připravované premiéry baletu Black and White. Kromě tance divadlo předvedlo ukázku z opery Hry o Marii a večer hudebně doprovázel Miloslav Ištvan Quartett. Hudba i tanec byly zvoleny a předvedeny výborně. Proč však byla na jevišti postavena scéna z činohry Král Oidipús, když měl galavečer téma baletu, zůstává nepochopeno.

Večerem provázeli členové hereckého souboru divadla Jakub Šafránek a Bedřich Výtisk. Výběr moderátorů nebyl příliš šťastný, což se týká především Bedřicha Výtiska, který se snažil být vtipný, ale nebyl. Navíc neznal jména členů vedení opery.

Ceny za nejlepší pěvecké výkony dostali sólisté Pavla Vykopalová a Jan Šťáva. Sopranistka Vykopalová je členkou Národního divadla Brno od roku 2009 a byla nominovaná na Cenu Thálie za roli Mařenky v Prodané nevěstě. Basista Jan Šťáva je členem souboru od roku 2010 a nastudoval zde například roli Leporella v Donu Giovannim. Nejlepší operní premiérou byla pak zvolena Věc Makropulos Leoše Janáčka. Cenu za operu převzal její dirigent Marko Ivanovič.

Nejlepší herečkou byla zvolena Eva Novotná, která v současné době hraje královnu Alžbětu v inscenaci Králova řeč nebo titulní roli v Noře. Nejlepším hercem se stal moderátor večera Bedřich Výtisk, který je členem brněnského divadla téměř dvacet let. Nejlepší činoherní inscenací je letos Král Oidipús a cenu převzal režisér inscenace Martin Františák.

Za soubor baletu diváci zvolili nejlepší tanečnicí sólistku Eriko Wakizono, která od roku 2007 v angažmá ztvárňuje převážně lyrické role, např. titulní roli v baletu Giselle nebo Odettu v Labutím jezeře. Nejlepším tanečníkem byl už podesáté v řadě zvolen Jan Fousek, který je zde sólistou od roku 2005 a je držitelem Ceny Thálie 2006 za roli Smrti ve Stravinského Svěcení jara a Ceny Thálie 2011 za Valmonta v baletu Nebezpečné známosti. Fousek je zároveň absolutním vítězem s největším počtem hlasů. Nejlepším baletem byl zvolen Louskáček a cenu převzal šéf baletu Mário Radačovský.

A v neposlední řadě, divadlo uvedlo do Síně slávy emeritní umělce Ludvíka Kotziana a Františka Derflera. Kotzian je bývalým sólistou a pedagogem baletu NdB a působil také jako pedagog a ředitel na brněnské Taneční konzervatoři. Je zakladatelem Ateliéru taneční pedagogiky na JAMU, kde působí dodnes. František Derfler je přední osobnost moderní české činohry. Začínal jako herec a později se stal uměleckým šéfem činohry Národního divadla Brno. V současnosti je uměleckým šéfem Divadla U stolu, které založil. Od roku 2003 také vyučuje na Divadelní fakultě JAMU.

Přehled výsledků:

Činohra:

-          Ženy – Eva Novotná
-          Muži – Bedřich Výtisk
-          Inscenace – Král Oidipús (autor: Sofoklés, režie: Martin Františák)

Opera:

-          Ženy – Pavla Vykopalová
-          Muži – Jan Šťáva
-          Inscenace – Věc Makropulos (autor: Leoš Janáček, dirigent: Marko Ivanovič, režie: David Radok)

Balet:

-          Ženy – Eriko Wakizono
-          Muži – Jan Fousek
-          Inscenace – Louskáček (autor: Petr Iljič Čajkovskij, režijní nastudování: André Larise)

Absolutní vítěz: Jan Fousek

Síň slávy:

-          Balet: Ludvík Kotzian
-          Činohra: František Derfler

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Mahenovo divadlo nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Mahenovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!