Chappie: akčně-pohádkový mix Robocopa a Čísla 5 v gangsterském stylu

Chappie: akčně-pohádkový mix Robocopa a Čísla 5 v gangsterském stylu80%

Do drsného prostředí jihoafrického Johannesburgu nás přivádí nový snímek režiséra Neilla Blomkampa. Přes slabší scénář a vykradení starších „robo-filmů“ jde o jedno z příjemných sci-fi překvapení jara, nepostrádající hutnou atmosféru, skvělé triky a originální šmrnc. Potěší především skalní scifisty!

Zločinnost je problémem v mnoha zemích světa. Jihoafrická republika není v tomto ohledu výjimkou - spíš naopak! Do některých okrajových částí jejího hlavního města, se odváží policisté jen v několika a s těžkou výzbrojí. To má však změnit vyspělá technika!

Umělá inteligence pro robotí zabijáky?

Technologická firma Tetravaal totiž přišla v roce 2016 s produkcí vyspělých bojových „humanoidních“ droidů - Strážců. Ti ve službách zákona snížili zločinnost v Johannesburgu na naprosté minimum.

Téměř vše má však svůj rub. Hlavní vynálezce a vývojář robotů (vypadajících téměř jako terminátoři z druhého dílu slavné série) Deon Wilson má vyšší cíle. Chce kromě poslušných robotických policistů vyvinout i droida s vlastní umělou inteligencí. Tohoto geniálního konstruktéra si zahrál „Milionář z chatrče“ Dev Patel.

V cestě mu však stojí jak ředitelka robotické společnosti Michelle (hraje ji Sigourney Weaver), tak i Deonův kolega Vincent Moore. Tento bývalý voják chce prosadit do ulic Joburgu své vlastní a po zuby ozbrojené monstrum, připomínající mix robota ED-209 z Robocopa, i jeho kolegy z nejstarší série Star Wars. Poněkud militantního inženýra ve snímku představuje zkušený bard z X-Menů Hugh Jackman.

Mix Robocopa, Terminátora a dalších filmů

Deonovi se nakonec jeho záměr podaří, ale jinak než by čekal! Je totiž unesen několika primitivními gangstery, kteří chtějí z jeho robota udělat vraždící zbraň ve službách zločinu. Droid s umělou inteligencí však zpočátku jedná spíš jako malé a naivní dítě než jako protřelý zabiják. Také jeho další vývoj se poněkud zvrtne.

Jak dopadl snímek pod taktovkou ortodoxně svérázného režiséra Neilla Blomkampa? Jde vlastně o mix několika starších a kultovních robo-filmů, přesto má své kouzlo. Najdeme v něm jak dětinskost hlavního robota a vlastně celého děje, podobně jako v Číslo 5 žije (jenže tentokrát má robot číslo 22), tak i další dobře známé propriety. Ve Chappie dojde i na některé podobné vtípky, proložené však svérázně černým humorem.

Ale opakuje se i motiv policejních robotů a drsných bojů jako z Robocopa a Terminátora, mnohokrát otřepané Čapkovo téma lidsky myslícího stroje, stejně jako bezútěšné zobrazení lidské zloby, xenofobie a násilí podobně jako v Districtu 9 nebo v Já, robot.

Slabší scénář s chybami

Scénář snímku, jehož autorem je kromě režiséra i Kanaďanka Terri Tatchell, tak vlastně nepřináší nic nového. Jde o klasické schéma s robotem, násilnými gangstery a trochu zneuznaným vynálezcem v hlavních rolích. Ve snímku nalezneme také několik logických kiksů, jako je nedostatečně hlídaný hlavní vývojář a hlavní kód, částečně nelogické jednání zločinců a Vincenta, stejně jako příliš pohádkový motiv na konci.

Hutná atmosféra a skvělé triky

Přesto všechno jde o velmi zajímavý snímek na pomezí sci-fi, pohádky, komedie a béčkové střílečky. Blomkamp v něm opět dokázal, že je svým způsobem ne vždy pochopený vizionář. Například trikové zpracování robotů, včetně motion-capture lidsky myslícího droida - v podání herce Sharlto Copleye - patří navzdory nízkému rozpočtu k tomu nejlepšímu ze současných blockbusterů.

Také díky temně-paranoidní atmosféře zapadlých slumů Joburgu a jejich primitivně drsných obyvatel patří k vrcholům současné kinematografie. Na hlavním tvůrci je vidět, že v tomto nelítostném městě prožil celé své mládí. Podobně nezapomenutelné jsou i výborné akční sekvence, stejně jako dynamicky svižně utíkající děj, během něhož se většina fanoušků sci-fi nebude rozhodně nudit.

Soundtrack, který vás nadchne

Dočkáme se i jakéhosi poselství, v němž se zřejmě chtěli tvůrci zamyslet nad lidskou společností a jejímu jednání s „odlišnými“ tvory. V tom ostatně Blomkamp navazuje na svůj bombastický District 9, přestože Chappie stojí kvalitou o něco níže.

K výbornému vyznění celého filmu přispívá i tentokrát neroztřesená a skvěle vyvážená kamera, stejně jako tradičně bombastický soundtrack od Hanse Zimmera. Ten se kupodivu příliš netříští ani s muzikou od rapového jihoafrického dua Die Antwoord a skvěle podkresluje celý snímek. Na filmu je vidět, že jeho tvůrce disponuje hravostí malého dítěte, ale zároveň zapálením pro detaily a celý žánr.

Průměrné herecké výkony

Hudebníky z kapely  Yo-Landi Visser a Ninju najdete i v hlavních rolích poněkud natvrdlých gangsterů, kteří se snaží zneužít robota pro nekalé účely. Jejich herecké výkony jsou kupodivu lehce nadprůměrné a nekazí celkový dojem. Podobně na tom jsou i postavy dalších – tentokrát profesionálních herců - včetně hvězdné Sigourney Weaver a Hugha Jackmana. Neurazí vás, ale ani moc nenadchnou. Slabším článkem snímku je pak Dev Patel, který se do své role příliš nehodí.

Skvělý film pro skalní  "retro" scifisty

Jaký je tedy konečný verdikt? Přestože Chappie je kombinací několika starších sci-fi snímků s průměrným scénářem, díky bezchybné atmosféře lokací, skvělým trikům, bezmezné hravosti, výborné kameře a akčním scénám i nosné myšlence má své kouzlo. Jistě si zaslouží silnějších osmdesát procent, přestože ho mnozí diváci nepochopí a další odsoudí.

Skalní fanoušci Neilla Blomkampa, netradičních sci-fi a „trochu“ jiných filmů, kteří si zavzpomínají jako já na své dětství a klasické robotí filmy, však budou chrochtat blahem. Chappie je totiž podivně svůj, stejně jako obyvatelé slumů z drsného Joburgu.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Chappie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!