Nejnovější články » Literatura

Kniha Měl to být hezký život je příběhem o americkém snu s tvrdým koncem

13.3.2015,

Měl to být hezký život je prvotina od slovenské spisovatelky Andrey Coddinghton. V českém překladu byla vydána v letošním roce a od čtenářů se dočkala velkého ohlasu. V knize autorka popisuje svůj newyorský život, splnění amerického snu a následný pád na úplné dno. Kniha čtenáře zasáhne hlavně proto, že příběh je autorce vlastním.

Spisovatelka Andrea Coddington je autorkou několika bestsellerů a stala se držitelkou Platinové knihy za mimořádně úspěšný prodej jedné z vydaných knih. Její prvotinou byla právě kniha Měl to být hezký život, která v originále vyšla v roce 2009 a těšila se z mnoha pozitivních čtenářských reakcí. Jedná se o autobiografický román, ve kterém autorka popisuje jednu důležitou éru svého života.

Když se mi kniha dostala do rukou, popravdě jsem od ní moc nečekala. Proto jsem možná byla v závěru příjemně překvapena, snad i lehce dojata. V první části knihy hlavní hrdinka Dara využívá příležitosti a odchází ze Slovenska do New Yorku. V New Yorku prožije plno nových zážitků a mimo jiné potkává velkou lásku, která ji zamíchá osudem trochu jinak, než si plánovala. V USA se vdá, porodí dvě děti a nakonec ji zasáhne nelítostná rána osudu, se kterou se pokouší vyrovnat. Ve všech životních peripetiích jí je nablízku její matka a kamarádky, které má v New Yorku. Na jednu stranu se nám příběh jeví jako splnění všech snů a na druhé straně jsou tyto splněné sny tvrdě vyváženy ranami osudu. Osud si zkrátka vždy pohraje s kartami trochu jinak, než bychom si představovali.

Knihu bych doporučila komukoli, kdo má rád biografické příběhy. Děj má rychlý spád, žádné zdlouhavé popisy opravdu nenajdeme. Rozhodně Vás nudit nebude a na konci možná dožene i k slzám.

Autorka Andrea Coddington vydala i další tituly. Mezi nejúspěšnější patří například Židovka, Cudzia krv nebo příběh režiséra a herce Jozefa Bednárika, který vyšel v českém překladu minulý rok.