Ewan McLaren pro Informuji.cz: Blázní se po všem západním, ale zajímavé věci se dějí i u nás!

Ewan McLaren pro Informuji.cz: Blázní se po všem západním, ale zajímavé věci se dějí i u nás! 

Mezinárodní festival současného tanečního a pohybového divadla Bazaar představí v Praze během března provokativní vize celkem čtyřiadvaceti umělců ze čtrnácti zemí střední, východní a jižní Evropy. Ti ve svých projektech zkoumali identitu v umění a pohybu, jež je hlavním tématem celého festivalu. Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s kurátorem celého festivalu Ewanem McLarenem.

Jakého diváka se festival snaží oslovit?

Chceme oslovit inteligentní pražské publikum, které se zajímá o dialog umělců se společností a kterému přijde zajímavé srovnání naší nezávislé scény s nezávislými scénami v jiných zemích střední, východní a jižní Evropy. Nejsme přitom nijak věkově omezeni. Všímáme si, že jak umělci, tak i ostatní lidé blázní po tom, co je na Západě. My se snažíme poukázat na to, že spousta zajímavých věcí se děje právě v zemích našeho regionu, který dříve patřil k Východnímu bloku.

V rámci festivalu probíhají také workshopy. Co přinesou tanečníkům, kteří se na ně přihlásí?

Workshopy nejsou určeny jen pro tanečníky, ale pro kohokoliv, kdo se zajímá o tvůrčí procesy, o to, jak umělci přistupují k tvorbě. To mohou být i výtvarníci nebo kritici. Jako celý festival, tak i workshopy přinášejí vhled do různých přístupů k tvorbě. Vedoucí workshopů mi pomohla vybrat skupina kurátorů zapojených do projektu Identity.Move!, v jehož rámci se festival Bazaar koná.

Jaké představení byste vy osobně doporučil divákovi, který se v pohybovém divadle neorientuje? Jaký je největší festivalový tahák?

Kromě hlavní události - Sobotního Bazaaru - bych z doprovodného programu velmi doporučil představení Victory Day od Willyho Pragera, který zábavnou formou řeší téma revoluce - kde je pravda mezi revolučním elánem a porevolučním zklamáním z toho, že se nic nedá dělat ani zachránit, a jestli vlastně revoluce stojí za to. Pokud by byl “laický divák” naladěn na něco ostřejšího, můžu doporučit Parallel od rumunské skupiny Groundfloor Group. Toto představení řeší otázku, jak je možné, aby se naše osobní sexuální identita setkávala s nepochopením. Je to taneční inscenace, která využívá osobní příběhy svých tvůrců, a současně i skvělé hudební vystoupení, které v sobě nese prvky drag show.

Proč je hlavním tématem festivalu identita?

Dvacet pět let po pádu komunismu ve střední a východní Evropě je čas si říct, kde jsme, ze čeho pocházíme a kam míříme, přičemž chceme brát ohled na naše specifika. Chceme nabídnout nové pohledy na současnost a také na náš možný budoucí vývoj. Téma identita je hodně ožehavé – například maďarský nacionalismus, homofobie v některých zemích východní Evropy, náboženská nesnášenlivost...

Děkujeme za rozhovor. A pro zájemce: určitě si nenechte ujít třeba už Slavnostní zahájení festivalu, které proběhne 18.3. od 20 hodin v divadle Ponec!

Foto1: zdroj I-divadlo.cz, Foto2: zdroj Identitymove.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ewan McLaren pro Informuji.cz: Blázní se po všem západním, ale zajímavé věci se dějí i u nás!
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Ponec

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!