Jeden svět má své vítěze!

Jeden svět má své vítěze! 

Cenu za nejlepší film již 17. ročníku festivalu Jeden svět dostal další triumf amerického režiséra Joshuy Oppenheimera Podoba ticha, který reflektuje černé období indonéské historie, kdy v šedesátých letech proběhla genocida milionu lidí nařčených z komunismu. Dále udělila porota cenu za nejlepší režii filmu Demokraté a zvláštní uznání získal snímek Mě neumlčí.

Podoba ticha není prvním výtečným dílem Joshuy Oppenheimera. Před dvěma lety získal také hlavní cenu poroty za film Způsob zabíjení, který se věnoval stejnému tématu indonéské genocidy. V prvním filmu, ve kterém nepotrestaní  masoví vrazi předvádějí své hrůzné činy v tónu jejich oblíbených akčních filmů se Oppenheimer věnuje především osobám, které vraždili. Podoba ticha vypráví příběh mladého oftalmologa, který se snaží pochopit proč a jak musel jeho bratr spolu s milionem ostatních lidí neoprávněně obviněných z komunismu zemřít. Openheimer v něm reflektuje osoby obětí a jejich rodiny a na konci je i konfrontuje s vrahy samotnými. Narozdíl od Způsobu zabíjení je Podoba ticha klidný dokument, při kterém je právě ono ticho tím nejmrazivějším aspektem. Na film se můžete přijít podívat 11. března od desíti hodin v kině Lucerna.

Snímek Demokraté, který letos ukořistil nejlepší režii, sleduje vznik nové ústavy státu Zimbabwe, kde již dlouhých dvacet osm let vládne diktátor Robert Mugabe, který je sice mnohými obyvateli vnímán jako národní hrdina, ale postupně přivedl zemi do hluboké krize. V roce 2008 prezident přistoupil pod tlakem opozice a mezinárodního společenství na požadavek vytvoření nové ústavy. Zimbabwe by se tak pomalými krůčky mohlo zase vrátit k demokracii. Dánská režisérka Camille Nielsson dokumentuje práci dvou právníků ze soupeřících táborů, kteří byli přípravou nové ústavy pověřeni. Začíná nejasná hra různých taktik. Jaký mají na ústavu a její obsah názor ti, kterých by se měla týkat? To můžete zjistit 11. března od půl osmé ve velkém sále kina Světozor.

A v neposlední řadě stojí za to využít poslední šanci v Praze na zhlédnutí filmu režisérky Judy Rymer Mě neumlčí, který vypráví silný příběh Australanky Charlotte. Tu hromadně znásilnili v keňském táboře pro uprchlíky, kde pomáhala místním lidem v nelehké situaci. Teď musí pomoci sobě a nenechat zločin nepotrestaný, jak jí doporučila australská ambasáda, Začíná boj o usvědčení pachatelů, získaní vlastní hrdosti zpět a změnu podmínek pro všechny ostatní ženy v táboře. Film bude 11. března promítat kino Atlas ve velkém sále od sedmi hodin.

Kromě festivalové poroty zasedla i porota Václava Havla, která měla za úkol vybrat film, jež výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. K tomu udělila i jedno zvláštní uznání. Porota vybírala z 11 dokumentů uváděných v soutěžní kategorii Máte právo vědět. Tímto způsobem letos podle výběru poroty přispěl snímek Ti, kteří řekli ne švédského režiséra Nimy Sarvestaniho. Film nahlíží do průběhu íránského soudního tribunálu, který vyšetřuje zločiny a vraždy spáchané během íránské revoluce v roce 1979, kdy se k moci dostali šíitští fundamentalisté Ajatolláha Chomejního. Tisíce jejich oponentů skončilo po revoluci ve vězení a výherci získali pozice ve státní správě, na kterých sedí dodnes.

Zvláštní uznání od poroty Václava Havla získal film Tichá inkvizice režisérek Alessandry Zeka a Holen Sabriny Kahn, který bez cenzury ukazuje nelehký život nikaragujských žen v zemi, kde od roku 2006 začal platit zákon, který zakazuje jakékoli umělé ukončení těhotenství. V praxi zákon nechává umírat mladé ženy při komplikacích. Doktoři jsou bezmocní, plod musí být prokazatelně mrtvý, aby mohli provést potrat a matku zachránit. Neřešitelnou situací, při které se lékaři se svědomím uchylují k falšování lékařských zpráv, nás provází lékařka Carlin a dává nám zároveň i nahlédnout do politické atmosféry, která vedla k tomuto absurdnímu zákonu.

Ceny uděloval také Český rozhlas, a to za kreativní využití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. Letos si ji zasloužil snímek Královna ticha režisérky Agnieszky Zwiefky o hluché romské dívce žijící v osadě v Polsku. Na malou Denisu se můžete přijít podívat 11. března od pěti hodin v malém sále kina  Lucerna.

Další projekce, které ještě můžete stihnout, jsou Bojovníci ze severu od pěti hodin ve velkém sále Atlasu a ještě neznámého vítěze divácké poroty od pěti v Lucerně.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!