Nejnovější články » Umění

Kam během března v Praze na výstavy? Do pohádky a na cestu kolem světa

2.3.2015,

Společně s nástupem března by se dalo říci, že se i lidé probouzejí ze zimního spánku. Dáte mi určitě za pravdu, když řeknu, že je člověk daleko více nabitý energií a už se mu nechce jen ležet doma v teple. Kdo ale není na sport, má i tak spoustu možností, kde se vyžít. Co takhle zajít do galerie?

V první řadě stojí za zmínku výstava, která brzy končí. Pouze do 7. března máte možnost zhlédnout výstavu s názvem Jen obloukem pokřivenou pohádku napravíš. Pětice mladých českých vizuálních umělců představuje svou tvorbu, která se pohybuje na hranici skutečnosti a fantazie. Ve dvou patrech nedávno otevřené Nové galerie jsou k vidění malby, kresby a sochy se společným motivem - pohádka. Kdy a nakolik obraz pohádkové země odpovídá našemu reálnému žitému světu? Odpověď na tuto otázku se snažili umělci najít.

Umění omladiny

U mladého umění ještě zůstaneme a jen připomenu, že do 15. března je Veletržní palác věnován UMPRUM 2014. Zjednodušeně by se dalo říci, že jde o výběr toho nejlepšího z loňského roku. Proto je výstava vhodná především pro ty, kteří nestihli školu a její Artsemestr navštívit. Snad jako každý rok je nejvýraznější složkou ateliér skla a také keramiky a porcelánu. 

Umění fotografie

Milovníci fotografií určitě ocení expozici Galerie DESET. Výstava Josefa Hníka s názvem Na cestě je průřezem tvorby tohoto umělce. Ten k fotografování používá pouze starou techniku, dřevěné měchové fotoaparáty z konce 19. století, které jsou osazené původními primitivními objektivy. Svá díla pak vyvolává procesem, který odpovídá také tomuto období.

Záměrně používá nízkou světelnou intenzitu a expoziční doby se pohybují od jedné až do dvaceti hodin. Je tedy jasné, že za vším stojí poctivá práce a ne jen stisknutí spouště. Autor představí fotografie liduprázdného New Yorku roku 1979, záběry pořízené na Kubě v roce 1981, dále také snímky z Nepálu, Peru a zemí rovníkové Afriky z devadesátých let 20. století anebo také novějších z roku 2006, které pořídil v Indii.

Umění na cestě

Kdo jezdí tramvají kolem zdi Letenských sadů po Nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše, může se z okna podívat také na jednu výstavu. Velkoplošná venkovní galerie Artwall tentokrát představuje vývoj squattingu v Praze od 90. let. Takže i při přesunu po našem hlavním městě se můžete kulturně vzdělat.