Stmívání 3 aneb Zatmění: lepší, ale pořád ne dobré...

Stmívání 3 aneb Zatmění: lepší, ale pořád ne dobré... 

Tak je to tady – upíři, vlkodlaci a nevyrovnané pubertální dívky se vrací na scénu alias třetí díl ze série Stmívání s názvem „Zatmění“ právě doráží do našich kin. Dva předchozí díly byly kritikou po právu rozcupovány na kousky a studio Summit Entertainment se proto rozhodlo vsadit na výrazného režiséra – David Slade ve filmech V pasti a 30 dní dlouhá noc ukázal, že temnou atmosféru budovat umí (a krve a nějakých těch chybějících končetin se nebojí). „Zatmění“ proto právem vzbuzovalo očekávání, že upadající sérii (zatímco první díl byl alespoň snesitelný, druhý už nebyl ani trochu snesitelný, nýbrž prostě debilní) pozvedne na koukatelnou úroveň a z knižní předlohy vyždíme, co se dá. Povedlo se mu to?

Záludná otázka. První háček je totiž už v oné předloze – celá série Stmívání prostě není literárním veledílem, nýbrž čtivě napsanou červenou knihovnou zkříženou s fantasy. Jenže, jak už to bývá, co (jakžtakž) funguje na papíře, nemusí vždy fungovat na plátně. Třetí kniha ze série je sama o sobě problematická, protože nemá moc děj, spíš jednotlivé epizody, které příběh posouvají kupředu a to epizody typu: Edward si chce vzít Bellu. Jacob taky chce Bellu. Bella neví, co chce. Victoria chce zabít Bellu. Edward chce ochránit Bellu, takže se musí domluvit s Jacobem. A pak jedna jakože velká bitva na závěr. Kniha je dlouhá, takže se to tam nakonec všechno nějak vysvětlí a přestože Bella je v ní chvílemi tak protivná s tou svojí nerozhodností, že jsem chtěla seškrabávat písmenka z papíru, nakonec se to dá přežít a místy si to i užít. Ale dá se z toho udělat scénář k dvě hodiny dlouhému filmu? No, zjevně tak úplně nedá. Motivace všech postav jsou ve filmu opět dosti podivné a opět jsem se nemohla ubránit pocitu, že bez znalosti knižní předlohy by mi chvílemi nezbylo než nechápavě zírat. Nemá cenu tady kritizovat, to co často kritizováno bývá – jakože celá ta velká osudová láska, o které se nepochybuje, je prostě nereálná a tak – to je podle mě v pořádku, je to pohádka a proto se nám to líbí. Ale dialogy z knihy jsou ve filmu tak osekané, že z nich v podstatě zbývá jen lacinost a hloupost. Některé jsou dokonce úsměvné a nevím, jestli to bylo záměrem režiséra, který je ve své bezradnosti nad kýčovitostí předlohy chtěl odlehčit (nicméně připouštím to a v tom případě je to pro Sladea další plus). Faktem však zůstává, že vrcholem celé romantické linie filmu je věta „Miluji ho, ale Tebe miluji víc“. Uf.

David Slade se prostě v pubertální romantice ztrácí. Ale všude jinde překonává své předchůce o stopadesát procent. Akční scény (a že nejsem zrovna z těch, kteří by akční scény většinou ocenili) jsou povedené, nápadité a mají grády. Onu závěrčenou bitvu vlkodlaků, Cullenovic klanu a Victoriiny armády novorozených upírů bych sice očekávala o něco delší, ale budiž. „Zatmění“ má také nepochybně to, o co první film jen částečně úspěšně usiloval a druhý na to úplně rezignoval – dobře vybudovanou, temnou a snovou atmosféru, která využívá krásných přírodních lokací. Hned úvodní scéna filmu ve které je „stvořen“ první z novorozených upírů naznačuje, že tohle bude jiná káva než předchozí dva díly.

Herecké obsazení je stále stejné, ale i z něj dokázal režisér vyždímat nepochybně víc než jeho předchůdci. Kristen Stewart tentokrát nepůsobí znuděně, nýbrž uvěřitelně, Robert Pattinson je sympatičtější než ve dvou předchozích dílech dohromady (a konečně je na plátně nějaký důvod, proč by jim člověk měl fandit). Akorát Taylor Lautner je pořád tak trochu kožený svalnatý panák a vypadá, že nic jiného už z něj nebude. Ve vedlejších postavách je jediná změna a to je Bryce Dallas Howard, která vystřídala Rachelle Lefevre v roli Victorie a nutno konstatovat, že je škoda, že nemá víc prostoru.

Ve výsledku je tedy Zatmění o dost lepší film než Stmívání a Nový měsíc dohromady – ale ty byly opravdu hodně špatné, takže to zas taková výhra není. Ať už je však důvodů celou filmovou sérii zatratit mnoho, emo holčičky jí budou stále zarytě milovat, do kina chodit a peníze se budou sypat. Následkem čehož se producenti ze Summitu rozhodli rozdělit příběh čtvrté knihy na dva filmy – vzhledem k „hutnosti“ předlohy budou muset asi hodně ředit. Už trojka nám však přes všechnu režisérskou snahu ukázala, že „já vím, že mě miluješ, i když ty to ještě nevíš“ následované oním zmiňovaným „koho teda Bella miluje víc?“ je i na jeden film málo.Inu, nechme pesimismu, třeba budeme překvapeni (kéž by).

Doporučení na závěr: komu se líbily Sladeovo horory, nechť do kina nechodí, žádná krev na plátně není. Kdo není odolný vůči kýči a romantice obecně, ať také zůstane doma. Kdo má slabost na upíry, ale už mu bylo šestnáct, nechť si pustí True Blood. Otázkou je, kdo teda nakonec ty horentní sumy z prodaných lístků vydělává - to je těch emo holčiček vážně tolik?

Kdy a kde dávají film: Twilight sága: Zatmění

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!