Českého lva ovládl snímek Cesta ven. Z deseti nominací proměnil sedm

Českého lva ovládl snímek Cesta ven. Z deseti nominací proměnil sedm  

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila další vítěze Českého lva. 22. ročník ovládlo sociální drama Cesta ven, když získalo celkem sedm ocenění. S velkým odstupem za tímto snímkem se umístily filmy Díra u Hanušovic a Tři bratři, které proměnily tři nominace. Favorizovaný film Fair Play získal pouze jednu cenu.

Udílení cen Českého lva za rok 2014 mohli sledovat diváci České televize v přímém přenosu v sobotu 21. února. Od osmé hodiny večerní probíhalo slavnostní udílení snad nejprestižnějších českých filmových cen. Celým večerem provedla moderátorka Lucie Výborná, která se své role chopila skutečně profesionálně. Byla velmi příjemná, měla sympatický projev a k „ozvláštnění“ večera nepoužívala žádné trapné vtípky, na které jsme zvyklí od jiných moderátorských „jedniček“.

Jako první přišel vyhlásit Pavel Liška Cenu filmových fanoušků. Toto ocenění si odnesl film Andrey Sedláčkové Fair Play. „Děkuji fanouškům, myslím, že jste si vybrali dobře,“ komentovala režisérka vtipně první a poslední cenu, kterou film Fair Play získal. Přestože byl jasným favoritem s 15 nominacemi, v žádné další kategorii se již neprosadil. Velkým překvapením byl naopak úspěch dramatického snímku Cesta ven, který si odnesl celkem sedm Českých lvů. Cenu za nejlepší dokument si odnesl režisér Miroslav Janek za snímek Olga, který vypráví o první dámě České republiky Olze Havlové.

Nejlepší herecký výkon předvedla v roce 2014 podle Akademie Klaudia Dudová ve filmu Cesta ven. Za nejlepší mužský herecký výkon byl odměněn Ivan Trojan ve snímku Díra u Hanušovic. Ceny za vedlejší role si odnesli ocenění Lenka Krobotová a Jaroslav Plesl – oba taktéž za film Díra u Hanušovic. Pohádka Tři bratři pak ovládla kategorie kostýmů, masek a filmové scénografie. Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii si odnesla česká filmová scénáristka a režisérka Drahomíra Vihanová.

Během slavnostního předávání cen se mohli diváci dočkat také několik změn a překvapení. První přišlo hned ze začátku přenosu, kdy se na pódiu objevil Jim Carrey. Zda se jednalo opravdu o slavného herce, či jeho dvojníka, není jisté, na internetu se nyní o této věci vedou pře. Jeho úloha nespočívala však v ničem jiném, než že přišel a vystřelil konfety.

Letošní novinkou Lvů byly také medailonky tvůrců. Příjemnou změnou byl fakt, že ceny tentokrát nepředávaly žádné hvězdné celebrity, ale skutečné české lékařské kapacity. Na pódium se tak objevili např. doktoři Radomír Holibka, Pavel Pafko či plastický chirurg Bohdan Pamahač, který předal vůbec nejdůležitější ocenění za nejlepší film roku.

Kompletní výsledky:

MIMOŘÁDNÝ PŘÍNOS ČESKÉ KINEMATOGRAFII

Drahomíra Vihanová

NEJLEPŠÍ FILM

Cesta ven /Miloš Lochman, Jan Macola, Karel Chvojka/

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM

Olga /Miroslav Janek/

NEJLEPŠÍ REŽIE

Cesta ven /Petr Václav/

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI

Cesta ven – Klaudia Dudová

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI

Díra u HanušovicIvan Trojan

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI

Díra u Hanušovic – Lenka Krobotová

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI

Díra u Hanušovic – Jaroslav Plesl

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Cesta ven – Petr Václav

NEJLEPŠÍ KAMERA

Cesta ven – Štěpán Kučera

NEJLEPŠÍ STŘIH

Cesta ven – Florent Mangeot

NEJLEPŠÍ ZVUK

Cesta ven – Daniel Němec, Ivan Horák

NEJLEPŠÍ HUDBA

KrásnoJan P. Muchow

NEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFIE

Tři bratřiJan Vlasák

NEJLEPŠÍ KOSTÝMY

Tři bratři – Simona Rybáková

NEJLEPŠÍ MASKY

Tři bratři – Zdeněk Klika

CENA FANOUŠKŮ

Fair Play – Andrea Sedláčková

CENA MAGNEZIA ZA NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ FILM

Pravomil – Pavel Nosek 

foto:aeroskola.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!