Loučení se školou netradičně

Loučení se školou netradičně 

Loučení se školou není žádná nuda

Loučení se školou v ZŠ Dolní Vilémovice prožily děti se svými rodiči v areálu školy netradičně. Na školní zahradě se ve čtvrtek 24.6.2010 sešli žáci, jejich rodiče a učitelé na společném sportovním odpoledni. Na programu byl především rodinný pětiboj, hrál se i stolní tenis a přehazovaná. Pětiboj sestávající se z disciplín: chůdování, skákáni v pytli, hod na cíl, soutěž v navigaci a běh s břemenem absolvovala družstva složená z dětí a rodičů. Vítězným soutěžním družstvem se stala rodina Žákova.V těchto soubojích však nebylo důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Zpestřením sportovního klání bylo opékání špekáčků, u dětí velmi oblíbená stezka odvahy a kempování ve škole.

Soutěž vyhlášená paní učitelkou Vašíčkovou na téma „Netradiční moučník“ byla především pro maminky a babičky, které sladké pochoutky upekly, a děti jako členové poroty měly úkol nelehký – vše ochutnat a hodnotit vzhled i chuť. Vítězné cukrovinky, nazvané podvodnice, i ostatní moučníky chutnaly výborně a důkazem je, že nezbyl ani drobek. Pro děti byla ochutnávka sladkou tečkou za vydařeným odpolednem a zároveň odměnou za jejich snahu v uplynulém školním roce. Na závěr akce pro ně jejich obětaví učitelé připravili zajímavou noc ve škole, tzv. kempování, ale to už bez rodičů.

Letní červnový podvečer 28.6.2010 strávili žáci v kulturním domě. Pro své rodiče a blízké si pod vedením ředitele školy Mgr. Petra Havlíka a za pomoci spolupracujících učitelek Heleny Vašíčkové a Jana Pokorné připravili bohatý program, který zahájili divadelním přestavením pod názvem „Přes rytíře k novým zítřkům“.

Autorem scénáře byl pan ředitel, herci děti, originální kostýmy i kulisy vytvořili učitelé s pomocí dětí  i rodičů a vilémovický kulturní dům se proměnil v divadelní stánek

Diváci se rázem přenesli do středověkého městečka, kdy ve 13. stol. za vlády knížete Jaromíra na jaroměřickém zámku pobíhala papírová strašidla a konaly se tam rytířské souboje. Jeviště se tak proměnilo v kolbiště a deset udatných rytířů  bojovalo o ruku třech princezen. Jako každá správná pohádka i tento příběh končil vítězstvím udatných rytířů nad slabšími, svatebním veselím a hodováním.

Ve druhé polovině programu se z rytířů a princezen stali tanečníci rokenrolu a ze 13. stol. se přenesli do šedesátých let minulého století. Žáci školy prokázali, že ani učení angličtiny nebo dopravní výchovy nemusí být nuda a učení je baví. Z hodin hudebky zazněly ukázky z jejich repertoáru a za doprovodu kytary zpívali o krokodýlovi z Nilu a krtkovi ze zahrady. Ve svých prezentacích na počítači předvedli, jak rychle se diváci mohou vydat do USA a připomenout si 11. září 2001, projít Prahu moderní i historickou nebo si prohlédnout památky Paříže. Zúročili tak hodiny práce ve školní družině, kdy jim paní vychovatelka byla nápomocna a trpělivě s dětmi prezentace připravovala. Nechybělo rozloučení se čtyřmi žáky 5. třídy, kteří po prázdninách budou pokračovat v jiných školách, a poděkování ředitele školy všem zúčastněným. Diváci ocenili snahu žáků a trpělivost učitelů velkým potleskem.

Důkazem, že jsou všichni na prázdniny i své další kroky v životě natěšení, byla jejich závěrečná píseň – známý hit M. Davida „Já chci žít nonstop“. Přejme jim, ať se jim to daří nejen v dalším školním roce, ale i po celý život.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!