Nejnovější články » Divadelní recenze

Tajemství se po letech vrací do divadla Kalich (recenze)

13.2.2015,

Od 5. 2. 2015 se muzikál Daniela Landy Tajemství vrací znovu na scénu pražského divadla Kalich. Tento napínavý, doslova mystický příběh se zde objeví pouze v limitovaném počtu 20 představení.

Druhý muzikál z dílny Daniela Landy je v záplavě muzikálových počinů jiný, výrazně svůj a již od samého začátku plný dynamiky, napětí, nečekaných zvratů a překvapení. Slibuje neotřelou podívanou, kterou je možné interpretovat na více úrovních a závisí od každého jednotlivého diváka, jak si vše vysvětlí a jak tento prožitek zpracuje. CD s písněmi z muzikálu i DVD se záznamem celého představení byly právem oceněny Multiplatinovými deskami a kritika psala o výjimečném uměleckém počinu.

Tajemství je napínavým mystickým příběhem, v němž se kolem hlavních hrdinů začínají dít nevysvětlitelné věci a oni postupně, společně s diváky, přicházejí na to, proč k těmto událostem dochází. Jsou to odvážní lidé dnešní doby, z masa a kostí, kteří pod tíhou slabostí vlastního člověčenství a emocí hledají odpovědi na otázky kladeny již od dávných věků. Co má vlastně v životě smysl, za co se oplatí bojovat, pro co žít a za co umřít? Kdo vlastně jsem a kam kráčím?

V mystickém propojení s tajemnou legendou se zde v plynulých přechodech prolíná minulost s přítomností, sen se jakoby zázračně snoubí s realitou. Nakonec nabízí v dynamickém závěru a v překvapivé pointě klíč k veškerým otazníkům. Rozuzlení, jež nikdo nečeká, i to lze označit jako mistrovský počin. Naděje a láska, hledání a cesta, odvaha i síla, to vše je zřejmé jak na prvoplánové, tak na té skryté, sekundární rovině. Obdiv si zasluhuje fakt, že ačkoli se zde nepoučuje a nemoralizuje, nese v sobě Tajemství hluboká poselství, vrstvena hned v několika liniích.

 „Je na každém divákovi, co si z představení odnese. Když se na dvě hodiny nechá strhnout jeho příběhem, je to víc než dost. Kdo se ovšem podívá hlouběji, uvidí i další vrstvy představení a pochopí, co se v něm snažíme sdělit. Vypovídáme především o obrovské síle mít život ve vlastních rukou. Většina lidí o takové síle ani neví. My hrajeme o tom, jak rozdílné je být hráčem, a být hrán. Nechci-li být hrán, musím se chopit opratí. Jde o úplně průzračnou myšlenku, která je ale dnešnímu myšlení poměrně vzdálená," poodhaluje své Tajemství Daniel Landa.

Na jevišti to místy doslova hřmí záplavou silných emocí. Postupně se děj nenásilně propracovává k hlubšímu pojetí smyslu bytí a naplnění lidského osudu, jehož  jsme si vlastními tvůrci. Ústřední motiv hledání, propojen prvky starověké mystiky, diváka doslova pohltí a stává se tak automaticky součástí děje. Nenajdeme zde jediné hluché místo. Vše do sebe zapadá dokonale, doslova jako barevné pulzující puzzle. Všudypřítomné iracionálno nepůsobí rušivě, naopak, celkově dokresluje a umocňuje sílu výsledního efektu. Barevná scéna i propracované kulisy, ve fascinujícím souladu s hudbou, jež lze označit za jednu z dominant, dokonale podtrhují celkový charakter a v hladkých přechodech propojují jednotlivé linie příběhu. Hudba, ta celému muzikálu doslova vévodí.

Na publikum zde nečeká kýčovitě pozitivní happy end ani vysloveně tragický či neurčitý závěr. Naopak, katarze i naplnění se zde nabízí, ač post mortem ve strhujícím, do posledního momentu gradujícím finále. Kdo hledá odpovědi a nebojí se čelit rizikům ztrát a nálezů, ten je zván na dobrodružnou výpravu za Tajemstvím. A jízda to bude rozhodně velkolepá!