Berlinale odstartovalo - příští týden sledujte v přímém přenosu!

Berlinale odstartovalo -  příští týden sledujte v přímém přenosu! 

Již ve čtvrtek, 5. února, proběhlo slavnostní zahájení jednoho z nejvěhlasnějších a rozhodně nejrespektovanějších evropských festivalů – Berlinale. Každý rok se tisíce filmařů, filmových kritiků, ale také fanoušků počátkem února schází v tomto nejkosmopolitnějším městě Německa v očekávání plnohodnotných zážitků – ať už mainstreamových, nebo o něco více jedinečných. Z místa událostí budu reportovat bezprostředně od 11. února, ale na úvod patří několik slov o tom, co se letos v tomto epicentru filmového běsnění přihodí.

65. ročník byl slavnostně zahájen hvězdami nabitým snímkem Nobody wants the Night, ve kterém se Juliette Binoche, Rinko Kukuchi a Gabriel Byrne toulají v aljašské zasněžené krajině poblíž severního pólu. Do Berlína se však představitelé hlavních rolí dostavili v letních róbách a v podmínkách středoevropské zimy hravě rozdávali autogramy a pózovali s maskotem města a festivalu – stojícím medvědem.

FOTKY z první ruky jsou zde...

Tisíce filmů představených letos na Berlinale se zdají být příliš velkým soustem, ale mám i pár svých jasných favoritů. Tak například pouze sekce Generation, ve které jsou prezentovány citlivé portréty mladých výjimečných lidí často žijících v hermetický uzavřených světech a bojujících s okolím nechápajícím komplexnost pubertální osobnosti, obsahuje 65 krátkých a celovečerních snímků ze 35 zemí. Jako správný fanoušek německé kinematografie se těším na sekci Perspektiva německého filmu 2015 – věřím, že alespoň několik snímků z tohoto sortimentu najde cestu k nám na letošní Das Filmfest. Kdo ví, možná to bude i neortodoxní Bube Stur o městské ženě, která se ve snaze obrátit vlastní život naruby přihlásí jako dobrovolnice do mlékárny ve schwarzwaldském zapadákově.

Neméně zajímavou sekcí, jež vždycky chybí na českých filmových festivalech, je CoPro Series, ve které budou promítnuty nové seriály mladých nadějných autorů, jež hledají partnery a sponzory. Já se nejvíce těším na Babylon Berlin – první seriálový projekt mého oblíbence Toma Tykwera (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha), který sází na atmosféru Berlína 20. let. V rámci sekce Forum 2015 bude představeno 43 filmů, z nichž 31 tvoří světové premiéry a 10 premiéry mezinárodní. Co říkáte na zběsilou procházku 13 světovými metropolemi s kočkami všude okolo? Pokud vás tento popisek nevyděsil k smrti, určitě vás, stejně jako mě, zaujme esejistický dokument Counting. Berlinale je ale zemí zaslíbenou pro všechny druhy otrlých diváků – nevím, jestli najdu odvahu, abych zhlédla Brazil S/A – avantgardní satyru založenou na experimentálních technikách, surrealistických záběrech a úryvcích z dokumentů.

V sekci Berlinale Special 2015 uvidíme nejnovější výtvory předních filmařů současnosti. Tato sekce bude naplněná hvězdami všech veličin – ve snímku Selma se objeví Oprah Winfrey, v LifeRobert Pattinson a Ben Kingsley a ve filmu Woman in Gold nás čeká vskutku internacionální tým – Helen Mirren, Ryan Reynolds a německý talent, jenž obstál i v Hollywoodu, Daniel Brühl.

Kromě klasických filmových zážitků Berlinale má hodně co nabídnout i v jiných oblastech zájmů. Tak například sekce „Culinary Cinema“, ve které kuchaři připravují pokrmy inspirované aktuálně zhlédnutým filmem, zaujme nejednoho jedlíka. Kromě toho se v Berlíně odehrává i klasický Trh evropského filmu nebo soutěž mladých talentovaných fotografů. Ani nezmiňuji desítky panelů, které rozvášní každého filmového fandu – mě osobně zaujala diskuze o digitalizaci filmových klenotů minulosti.

Sesumírovat v jednom úvodním článku všechno, co se odehrává na Berlinale, není ani při sebevětší snaze a odhodlání strávit u počítače celý den možné – ne náhodou se jedná o jeden z festivalů pyšnících se nejbohatším programem. Ale jako malá ochutnávka by to postačit mohlo – od 11. února sledujte dění na Berlinale v přímém přenosu nejenom na našem webu, ale i sociálních sítích – Facebooku a Instagramu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Bube SturSelma a Oprah WinfreyCulinary Cinema
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!