Hitchcockova klasika Okno do dvora zahájila letošní Projekt 100

Hitchcockova klasika Okno do dvora zahájila letošní Projekt 100 

Velké filmy na velkém plátně - tomuto mottu je filmová přehlídka Projekt 100 věrná už od roku 1995. Letošní už jednadvacátý ročník zahájil na konci ledna klasik všech klasiků Alfred Hitchcock. Jeho snímek "Okno do dvora" uvádí letos Projekt 100 do kin jako první. Následovat budou pecky jako "Perný den", "Klub rváčů" nebo "Kouř".

V dobách, kdy ještě nebylo tak jednoduché jako dnes dostat se k jakémukoliv filmu online, byl Projekt 100 jednou z mála příležitostí vidět milníky světové filmové historie v kině - nebo vlastně kdekoliv, pokud jste zrovna nebydleli za rohem od hodně dobře vybavené videopůjčovny. Původně několikadenní přehlídka filmové klasiky jde nicméně s dobou a tak před pár lety změnila formát a nyní každý rok uvádí do kin pět zásadních filmů, které někomu možná připomenou mládí a pro někoho budou poučnou exkurzí do okamžiků, kdy se psaly filmové dějiny.

Dle klíče na "americká klasiku v lednu, evropský klasický film v březnu, kultovní film 90. let v květnu a česká klasika v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti" tak letos kromě Hitchockova "Okna do dvora", které je právě k kinech, budeme mít jedinečnou příležitost zopakovat si na velkém plátně "Perný den" Richarda Lestera (protože co je větší evropská klasika než Ringo, John, George a Paul pějící aaaall my loving...) "Klub rváčů" Davida Finchera (aneb mainstreamový film, který navždy změnil filmový mainstream) a Vorlův "Kouř" (není třeba nic dodávat). Letos navíc ještě přibyde jeden film v kategorii "dětská klasika" - na Letní filmové škole v Uherském hradišti tak bude kromě Kouře k vidění také zrestaurovaný "Vynález zkázy" Karla Zemana. 

Pokud jste filmový nadšenec, možná jste všech pět těhle klasických kousků dávno viděli v televizi nebo na videu, ale rádi si je zopáknete v přítmí kinosálu, pokud jste jen občasný návštěvník multiplexu, věřte, že kdybyste letos viděli jen těhle pět filmů, vůbec nic tím nezkazíte...

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!